8 grundlæggende principper og elementer i indretning

Dit hjem er det vigtigste sted i dit liv. I denne artikel forklarer vi nogle grundlæggende elementer i indretningen for at gøre det smukt.
8 grundlæggende principper og elementer i indretning

Sidste ændring: 26 august, 2022

Indretningsdesign er et meget interessant område, hvor man bl.a. studerer harmoni, teksturer og rumkonfiguration for at skabe funktionelle og behagelige steder. I denne artikel lærer vi dig nogle begreber, principper og grundlæggende elementer i indretning, som du kan anvende i dit hjem.

Barcelona School of Design forklarer, at indretning som studieområde adskiller sig fra indretning i det omfang, at det studerer rummenes struktur og ikke kun de dekorative elementer. I modsætning hertil er indretning et middel til at give en endelig æstetisk værdi.

En indretningsarkitekt studerer således strukturen i bygninger eller boliger. På denne måde bestemmer han eller hun metoderne til fordeling af rummet og kombinerer dem med andre elementer som f.eks. belysning eller møbler.

Lad os se nærmere på det.

Grundprincipperne og elementerne i indretning

Indretning og udsmykning af hjemmet er beslutninger, som man ikke bør negligere. Det er dog ikke alle, der beslutter sig for at hyre en professionel til at tage sig af disse aspekter.

Her er de grundlæggende principper, du bør huske på for at indrette dine rum, mens du følger klare retningslinjer. I stedet for stive regler er det retningslinjer, som du kan overveje i planlægningen, og som kan tilpasses efter din smag, intentioner og behov.

Før du begynder at indrette det rum, du ønsker at give liv, bør du desuden tage hensyn til, hvilke aktiviteter der skal foregå der. På den måde er det lettere at have styr på elementernes konfiguration.

1. Harmoni

Harmonien i rummene er at opnå, at de elementer, der udgør dem, er i balance med hinanden og ikke modsætter sig eller konkurrerer med hinanden. Denne balance opnås ved at arrangere elementerne, så deres visuelle vægt ikke forstyrrer dem.

Der skal søges en balance mellem æstetik og optimering af rummene til at være funktionelle. Begrebet harmoni er nok det vigtigste, da det er tværgående for de andre grundlæggende principper og elementer i indretningen.

Et smukt soveværelser kombinerer de vigtigste elementer i indretning

2. Proportion og skala

Har du nogensinde været på et sted, der virker for småt, fordi det er for fyldt med genstande? Det er en af de mest almindelige fejl, og det opretholder ikke de rette proportioner.

Først og fremmest henviser skala til størrelsen af genstandene i forhold til rummets størrelse. På den anden side vurderer proportioner størrelsen af en ting i forhold til en anden ting.

Et lille bord ved siden af en stor sofa er f.eks. ikke proportionelt. På samme måde holder et lille rum med en seng, der optager næsten hele pladsen, ikke en god skala.

3. Farve

Farve er et af de mest grundlæggende elementer i indretning. En korrekt anvendelse af farver kan skabe miljøer med forskellige intentioner, som ønsket af den enkelte person eller familie. Visse nuancer kan f.eks. få et rum til at skabe en følelse af afslapning.

Farvers indflydelse på følelser og adfærd er kendt som farvepsykologi. Blå farver stimulerer f.eks. ro, orange farver fremmer kreativitet, gule farver fremmer glæde og energi, og grønne farver påvirker følelser af fred.

4. Teksturer er vigtige elementer i indretning

Teksturer gives af de møbler og dekorative genstande, der anvendes i rummet. De findes dog også i væggene, gulvene og andre materialer, der udgør rummet.

De bør indgå strategisk, alt efter hvilken indretning du ønsker at opnå. Det er vigtigt at tilføje et begrænset udvalg. Ellers kan du generere en mætning af teksturer.

5. Belysning

I en udgivelse fra universitetet i Palermo står der, at indretning bør tale belysningens sprog, fordi det kommunikerer og har et teatralsk formål. Den søger således at skabe bestemte atmosfærer.

Når man planlægger indretningen af et rum, er det nødvendigt at vurdere det naturlige lys, som det modtager, og hvordan det kan suppleres med kunstigt lys. Derudover er det en god idé at kigge efter nogle fokuspunkter, som du ønsker at belyse.

Vi tror, at du måske vil finde denne artikel interessant: 6 hurtige og nemme råd til boligindretning

6. Fordeling af rum

Inden for fordelingen af rum og genstande er det vigtigt at have begrebet praktisk anvendelighed i baghånden. Det handler om at vurdere menneskers forhold til omgivelserne. Det vil sige, at det er vigtigt at huske på, hvordan genstande og rum tilpasser sig de aktiviteter, der udføres der.

I denne forstand er det nødvendigt at organisere rummene, så møbler og dekorative genstande letter cirkulationen og ikke forstyrrer indgangene. Det er således vigtigt at vurdere, i hvilken højde billeder, hylder og skuffer skal hænges op.

7. Former og linjer: Vigtige elementer i indretning

Linjer og former er elementer til definition og konfiguration af boligarealer. Formen på disse genstande, og hvordan de er arrangeret sammen, er afgørende for, hvordan den visuelle og fysiske opfattelse af stedet vil foregå. De er også med til at skabe fornemmelser.

Lodrette linjer på væggen er med til at skabe en fornemmelse af højde. På den anden side skaber horisontale linjer amplitude og uformalitet i rummene. Inddragelse af cirkler giver dynamik, mens afrundede linjer bidrager til at blødgøre et rum.

8. Betoning eller et fokuspunkt

Fokuspunktet i indretningen er det punkt, der tiltrækker mest opmærksomhed i rummet. Det vil sige, at det skiller sig ud fra resten og definerer resten af udsmykningen.

Nogle gange kan det være defineret med vilje. Men i andre tilfælde er det næsten naturligt til stede, f.eks. ved pejse eller store vinduer.

Du kan også skabe tilsigtede fokuspunkter ved at placere genstande i en iøjnefaldende farve eller i øjenhøjde, f.eks. et maleri eller en vase. Når du kender fokuspunktet, kan du nemmere bestemme, hvor du skal være mest opmærksom.

Billeder hænges op på væg

Tips til at udnytte de grundlæggende elementer i indretning

Før du indretter dine rum, er det en god idé at søge inspiration og idéer. I dag er det meget nemt, da du kan finde mange referencer på sociale netværk, blogs eller designeres hjemmesider.

Bagefter er det en god idé at lave en opgørelse for at vide, hvilke ressourcer du har.

Det er også vigtigt, at du tænker over, hvad du vil opnå med reformen til indretning eller udsmykning af rummet – f.eks. at have et behageligt miljø til læsning, et område til hjemmearbejde, et sted til meditation eller et legeområde til børn.

Du kan lave tegninger, have en idétavle, skitser eller lave en liste over opgaver. Det er også en god idé at lægge et budget og prioritere først.

Nu, hvor du kender de grundlæggende principper og elementer i indretning, har du fået værdifuld viden til at give dit hjem en komplet makeover! Husk, at god indretning er baseret på at have en smuk indretning og har at gøre med at skabe rum, der skaber følelsesmæssig velvære og er nyttige.

Gå efter behagelige fornemmelser ved også at være opmærksom på lugten, temperaturen og renligheden i et rum. Husene bør være tilpasset husstandens medlemmers behov. Det er trods alt anderledes at indrette et rum til babyer eller børn end til ældre voksne eller et ungt par.

Det kan interessere dig ...
Sådan indrettes en gårdhave i andalusisk stil
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan indrettes en gårdhave i andalusisk stil

Hvide vægge, fliser og kunsthåndværk er nogle af de karakteristiske elementer i en gårdhave i andalusisk stil. Opnå denne stil i dit eget hjem!
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.