17 tips til at undgå øjenproblemer, mens du arbejder hjemmefra

Vidste du, at du kan få øjenproblemer, hvis du arbejder for meget hjemmefra? Læs videre for at få mere at vide om de mest almindelige sygdomme, og hvordan du kan passe på dine øjne.
17 tips til at undgå øjenproblemer, mens du arbejder hjemmefra

Sidste ændring: 26 august, 2022

Mange timer foran skærme kan have flere konsekvenser, lige fra at skabe afstand til folk omkring dig til øjenproblemer. Ubehag som irritation, røde øjne, sløret syn og endda hovedpine er nogle af de symptomer, der skyldes misbrug af elektroniske enheder. Heldigvis kan du med gode vaner forebygge, reducere eller undgå øjenproblemer.

Det bør være en prioritet for dem, der arbejder ved computere, at passe på deres syn.

Hjemmearbejde og brug af skærme

Hjemmearbejde indebærer mange timer foran skærmen på en digital enhed. Næsten alle de opgaver, som en person skal udføre i forbindelse med denne type arbejde, kræver et elektronisk apparat.

Problemerne kan forværres yderligere, hvis man tager i betragtning, at personer, der arbejder hjemmefra, ifølge skøn bruger mindst 4 timer ekstra foran skærmen i forhold til dem, der udfører deres arbejde på et kontor.

Efter at have udført deres arbejde bruger de samme personer også elektroniske apparater som et underholdningsmiddel. Uanset om det drejer sig om fjernsyn, tablets, computere eller telefoner. Det betyder, at de kan ende med at tilbringe mere end 12 og op til 16 timer om dagen foran en skærm.

I dag får virtuelle uddannelsesformer, sammen med alle de fritidsmuligheder, der tilbydes, folk i alle aldersgrupper til at tilbringe meget tid med sådanne apparater.

Se denne artikel: Hvor effektive er briller med blå lys filter?

Øjenproblemer ved hjemmearbejde

Alle de situationer, der er beskrevet ovenstående, kan have konsekvenser og påvirke din øjensundhed negativt. De fleste af symptomerne og øjenproblemerne i forbindelse med hjemmearbejde falder ind under det, der kaldes computersynssyndrom:

 • Træthed: Digital øjenbelastning skyldes den indsats, som øjenmusklerne skal yde for at tilpasse dit syn og holde det fokuseret på et nært objekt hele tiden.
 • Tørre øjne: Symptomer på tørre øjne kan skyldes både utilstrækkelig blinkning og den kombinerede virkning af blinkning og andre faktorer.
 • Våde øjne: Ud over sygdomme som øjenbetændelse, luftvejsinfektioner eller allergier kan konstant at kigge på en skærm være en anden årsag til rindende øjne.
 • Sløret syn: Efter at have arbejdet hjemmefra i for lang tid kan du bemærke en diffus uklarhed og et sløret syn. Dette er normalt midlertidigt.
 • Røde øjne: Hvis øjet ikke er smurt ordentligt, kan der ske en udvidelse af blodkarrene, hvilket viser sig ved en rødme af senehinden.

Andre symptomer

På grund af den anstrengelse, som dine øjne skal yde i lange perioder, kan der opstå en situation med visuel stress. Ud over de allerede nævnte er der følgende andre tilstande som følge af langvarig brug af skærme:

 • Dobbeltsyn.
 • Svimmelhed.
 • Lysoverfølsomhed.
 • Hovedpine.

Undersøgelser har ikke fundet nogen større sammenhæng mellem skærmbrug og øget nærsynethed. Et besøg hos øjenlægen bør dog ikke udelukkes, uanset om du bruger briller eller ej.

Kvinde ved computer er træ og tager sig til øjnene

Årsager

Det er vigtigt at præcisere, at synsproblemer i forbindelse med hjemmearbejde ikke direkte skyldes skærme. Eksperter mener, at den stråling, de udsender, ikke påvirker øjet på nogen måde.

Det, der kan være skadeligt, er imidlertid den tid, du bruger i nærheden af dem på daglig basis, samt manglen på forholdsregler for at undgå øjenbelastning. Der er en række faktorer, der kan bidrage til eller forværre øjenproblemer, når man arbejder hjemmefra, herunder følgende:

 • Et for stærkt oplyst miljø.
 • Dårlig belysning.
 • En forkert kropsholdning eller vinkel, når man ser på skærmen.
 • At være for tæt på skærmen.
 • For lidt lysstyrke, kontrast og skriftstørrelse på skærmen.
 • Ikke at bære korrigerende linser.

Forskning om emnet har ikke fundet noget bevis for, at folk blinker mindre ved skærmen. Men det hævdes , at kvaliteten påvirkes, hvilket øger antallet af ufuldstændige blink.

Sådan kan du mindske eller undgå øjenproblemer, mens du arbejder hjemme

Løsningen på øjenproblemer, når du arbejder hjemmefra, er ikke at holde op med at bruge computeren, og slet ikke at holde op med at arbejde. Men der er andre ting, du kan gøre for at forebygge eller mindske konsekvenserne af skærmmisbrug.

1. Belysning

En af de primære årsager til synsforstyrrelser er utilstrækkelig belysning. Her er der tre faktorer at tage hensyn til: Typen af lys, intensitet og placering.

Din belysning skal helst være naturlig og rigelig, uden at være overdreven. Om nødvendigt bør du bruge gardiner eller persienner til at regulere mængden af lys, der kommer ind på arbejdspladsen.

Hvis din arbejdsplads ikke er placeret et sted med masser af naturligt lys, skal du ty til kunstigt lys. Dette bør også være moderat.

2. Skærmens lysstyrke

Du kan justere både skærmens lysstyrke og farvetemperatur. Du kan endda justere den efter tidspunktet på dagen og det omgivende lys, hvad enten det er naturligt eller kunstigt.

For at finde ud af, om lysstyrken er for høj eller ej, kan du udføre følgende test. Stil dig bag skærmen, og sæt din hånd foran den. Se, om lyset, der reflekteres på din hud, ligner en filmprojektor. Hvis det er tilfældet, er det for højt.

3. Skærmbeskyttere til at undgå øjenproblemer

Der er stadig debat om, hvorvidt det blå lys, der udsendes fra apparaters skærme, kan være skadeligt for synet, og om filtre er gavnlige. En gennemgang fra 2017 tyder på, at der ikke er nok beviser til at sige noget sikkert.

Og selv om mange skærme i dag allerede har blændingsreducerende skærmbeskyttere, kan du installere et ekstra blændingsreducerende eller blåt lysreducerende filter.

4. Gør teksten større

Hvis skriftstørrelsen på den tekst, du ser på skærmen, er for lille, vil det give øjenproblemer, når du arbejder i længere perioder, da du skal bruge flere kræfter på at fokusere. Juster den, så den bliver nemmere at læse.

5. Hold afstand for at undgå øjenproblemer

Du bør sidde mellem 50 og 60 centimeter fra skærmen. Folk, der arbejder med stationære computere, holder denne afstand bedre på grund af udformningen af kontormøbler. Men de, der bruger bærbare computere, tablets eller telefoner, har en tendens til at have deres ansigt tættere på skærmen.

6. Bevar højden

Skærmens midte bør være omkring 5 centimeter under dine øjne. Stolens højde og skærmens placering bør give mulighed for dette.

Selv om vi er meget fokuseret på opgaven, må vi ikke glemme at blinke ofte, selv om vi skal gøre det med vilje.

8. Hold en pause for at undgå øjenproblemer

Tag med jævne mellemrum øjnene fra skærmen og fokusér et andet sted i 15-20 sekunder. Det anbefales, at du fokuserer på et objekt på mere end 6 meters afstand. Du bør gentage dette hvert 20. minut. Og du bør holde mindst 15 minutters pause efter 2 timers arbejde.

9. Rengør skærmen

Rengør skærmen og brillerne. Dette gælder både for skærmen og for briller, hvis du bærer dem. Tag en klud og støv skærmen af. Tør brillerne af med et blødt viskestykke.

10. Hydrering og ventilation

Undgå aircondition, varme eller ventilatorer direkte i ansigtet. Hvis du er nødt til at arbejde under forhold, hvor dine øjne har en tendens til at tørre ud, skal du bruge øjendråber sparsomt.

11. God hvile kan hjælpe til at undgå øjenproblemer

Du bør give dine øjne hvile, mens du arbejder, og efter du har arbejdet. Under søvn er det tidspunkt, hvor dine øjne er lukket mest, hvilket beskytter og smører øjenoverfladen. Hvis du sover mellem 7 og 8 timer om natten, vil dit syn derfor være i bedre stand.

12. Mad til synet

Hvis du skal tilbringe mange timer foran skærmen, men ikke ønsker at få øjenproblemer, når du arbejder hjemmefra, bør du ud over disse forebyggende foranstaltninger inkludere fødevarer med et højt indhold af omega 3 i din kost.

13. Justér dine briller, hvis du vil undgå øjenproblemer

Hvis du bærer briller, skal du sørge for at bruge dem, når du er på arbejde. Det nytter ikke noget at lade dem ligge på bordet. Få foretaget regelmæssige øjenundersøgelser.

14. Reducér brugen af kontaktlinser

Hvis du foretrækker kontaktlinser, er det bedre at bruge dem på andre tidspunkter: Når du går ud, til et socialt arrangement, når du dyrker sport. Under arbejde  er konventionelle briller bedre, da de beskytter dine øjne og er mindre trættende.

Person tjekker briller

15. Lad være med at gnide i øjnene

Når dine øjne føles trætte, tørre eller irriterede efter lang tids arbejde, skal du ikke gnide i dem. Og slet ikke uden at have vasket dine hænder først. Ud over at gnidning gør dem mere irriterede, kan du udsætte dig selv for infektioner.

16. Øjenundersøgelser

Hvis du bærer briller, skal du regelmæssigt få dine øjne undersøgt. Hvis du ikke bærer briller, men bruger meget tid foran en computer, så bestil en tid hos en øjenlæge for at diagnosticere eller udelukke et synsproblem.

Øjenlægen vil kunne rådgive dig og give dig forebyggende foranstaltninger til at undgå øjenproblemer, mens du arbejder hjemmefra.

17. Kom væk fra skærmene i et stykke tid for at undgå øjenproblemer

Dette er det sværeste tip af alle. Hvis du bruger hele dagen på at kigge på en computerskærm, og du så om aftenen altid tjekker dine sociale netværk eller ser en film, vil dine øjne sige, at nok er nok.

Fra tid til anden skal du skifte aktiviteter. To gode muligheder er bøger i trykt format og brætspil. Sidstnævnte vil hjælpe familien med at mødes, og dine børn vil også få en pause fra skærmen i et stykke tid og udvikle andre færdigheder.

Væn dig til gode vaner for synet

Hjemmearbejde er fortsat stigende på verdensplan. Flere og flere mennesker udfører deres arbejde, mens de er forbundet til en digital enhed.

Øjnene er følsomme og sarte. De kan blive påvirket af en række forskellige faktorer. Vi ved ikke, hvor bæredygtig denne anvendelse er for vores syn.

Hvis du nu har vænnet dig til en ny måde at leve og arbejde hjemmefra på, kan du også vænne dig til at opretholde gode vaner og korrekt øjenhygiejne på daglig basis.

Det kan interessere dig ...
Okulære melanomer – er fregner i øjnene farlige?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Okulære melanomer – er fregner i øjnene farlige?

Okulære melanomer kendes også som fregner i øjnene. Som regel er de helt ufarlige, men det kan betale sig at være opmærksom på dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Abusharha A. Changes in blink rate and ocular symptoms during different reading task. Clin Optom (Auckl). 2017; 9: 133–138.
 • Andreu-Sánchez, C., Martín-Pascual, M., Gruart, A. et al. Eyeblink rate watching classical Hollywood and post-classical MTV editing styles, in media and non-media professionals. Sci Rep. 2017; 7: https://doi.org/10.1038/srep43267.
 • Bayón J. Zerbi A- El teletrabajo: avances y retos dentro de la sociedad actual. Revista Internacional y Comparada de Relaciones laborales y derecho del empleo. 2020; 8(3): 184-207
 • Chiru C. Teleworking: evolution and trends in USA, EU and Romania. Economics, Management & Financial Markets. 2017; 12(2): 222-229.
 • Frómeta I, Beltrán Y, Grandales A, Alonso M. Síndrome visual informático. Revista Información Científica [Internet]. 2012; 74(2): http://www.revinfcientifica.sld.cu/index.php/ric/article/view/755
 • Zevallos-Cobeña V. Apuntes sobre los factores de riesgo asociados al síndrome visual informático en estudiantes de la Facultad de Ciencias de la Salud de la Universidad Técnica de Manabí. Revista Dominio de las ciencias. 2021; 7(3).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.