Lær om fødselsforberedelse

Et kurses i fødselsforberedelse vil hjælpe dig med at føle dig mere selvsikker under dit barns fødsel. Du lærer ikke bare om de fysiske faser, du vil gennemgå, men også hvad dine følelsesmæssige reaktioner kan være.
Lær om fødselsforberedelse

Sidste ændring: 09 august, 2022

Er du i sidste fase af din graviditet og også lidt ængstelig og bange? I så fald kan et kursus i fødselsforberedelse være det, du har brug for.

Husk, at sådanne følelser er almindelige blandt gravide kvinder. Af denne grund anbefaler mange fagfolk, at du deltager i undervisning i de sidste måneder af din graviditetsperiode.

Der vil du være i stand til at tale med en jordemoder, doula eller en person, der kan besvare eventuelle spørgsmål, du måtte have. Ligeledes får du tid sammen med andre gravide kvinder.

I dagens artikel fortæller vi dig, hvad kurser i fødselsforberedelse handler om. Vi fortæller dig også, hvad der er formålet med dem, og hvornår og hvor du skal tage dem.

Hvad er et kursus i fødselsforberedelse?

Smilende, gravid kvinde har været til fødselsforberedelse

Som navnet antyder, er formålet med dette kursus at forberede sig på at føde. Kurserne handler dog om meget mere end det. Et fødselsforberedelseskurs er et mødested, hvor gravide kan få svar på deres spørgsmål, sammenligne oplevelser og få og give alle mulige råd.

Selvfølgelig vil de handle om fødsel, men også om:

 • Metoder til amning
 • Fødselsdepression
 • Pleje af en nyfødt
 • Sex efter graviditet
 • Hvordan en ældre søskende kan reagere

Læs også: Forskelle på første og anden graviditet

Hvornår skal man gå til fødselsforberedelse?

Gravide kvinder begynder at deltage i fødselsforberedelse omkring den 30. graviditetsuge. Som hovedregel finder undervisningen sted en gang om ugen og varer mellem 1 1/2 og 2 timer. Dette afhænger naturligvis af den by, hvor du bor.

Spørg din læge om oplysninger om lokale kurser og også om det bedste tidspunkt at begynde at tage dem. Hvis der er en risiko for tidlig fødsel (for eksempel i tilfælde af tvillinger), vil fødselslægen råde dig til at begynde din fødselsforberedelse tidligere.

Hvad handler kurset om?

Nybagt mor efter god fødsel som følge af fødselsforberedelse

Grundlæggende deles kurset op i tre dele: En informativ, en praktisk og en interaktiv del. Hver klasse berører de tre dele. På denne måde deltager du ikke bare i den ene eller den anden, men i stedet lærer du noget og vil også interagere med andre mødre. Alt dette sker, mens du træner til din fødsel.

Her er hvert afsnit trin for trin:

1. Informationsdelen

Normalt starter hver klasse med en informativ del, hvor jordemor eller anden professionel har ansvaret for at præsentere et emne af interesse for kommende mødre, såsom:

 • Udviklingen af ​​en baby fra undfangelse til fødsel.
 • Sundhedskontrol af babyen, og hvornår du skal tage på skadestuen.
 • Vaccinationsprogrammer.
 • Sådan skiftes ble og bades babyen.
 • Den rette måde at tage babyens temperatur og afgøre, om de har feber.
 • En fødselsplan.
 • De forskellige faser af fødsel og forskellen mellem plukkeveer og fødselsveer.
 • Sådan ammer du, og hvad du kan forvente.
 • Eksistensen af og symptomerne på depression efter fødslen.
 • Hvad du kan forvente af din ægtefælle.
 • Det symbiotiske forhold mellem mor og baby.
 • Anbefalede præventionsmetoder under amning.

2. Praktisk del

Gravid kvinde

I dette afsnit lærer jordemoderen dig de korrekte vejrtrækningsteknikker, du kan udføre i de forskellige faser af din fødsel. Du skal vide, at vejrtrækning varierer under veer og selve fødslen. Dette er enten for at mindske smerten eller hjælpe med at skubbe babyen ud.

Instruktøren vil også lære dig om knibeøvelser, en kombination af at spænde og slappe af i musklerne, der hjælper dig med at træne på bækkenbunden. Dette for at forhindre eller minimere urinlækager efter fødslen.

Læs også: Fem vaner, der kan afhjælpe urininkontinens

Sidst, men ikke mindst, lærer de dig også øvelser og udstrækning til at bevæge din krop lidt og lindre ethvert ubehag, du måtte have i ryggen.

3. Interaktiv del

Fødselsforberedelse er en fantastisk måde at komme i kontakt med mennesker, der gennemgår det samme som dig. En del af det, der er mest berigende ved det, er faktisk, at du kan udtrykke din tvivl og bekymring og få råd fra erfarne mennesker. Den sidste sektion, den interaktive sektion, handler om dette.

Konklusion om fødselsforberedelse

Bemærk, at vi har henvist til mødre i hele denne artikel, men selvfølgelig er deres partners rolle meget vigtig. De bør også deltage i fødselsforberedelsen, hvis det er muligt.

Fødselsforberedelse er en fantastisk måde at få moren mere i kontakt med betydningen af ​​fødsel og moderskab. Du vil føle dig mere sikker, hvis du ved, hvad du kan forvente. Instruktionen er med dig hvert skridt på vejen. Tøv ikke med at stille nogen spørgsmål, du måtte have!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.