Gurkemeje og 9 andre antiinflammatoriske krydderier mod gigt

Det kan være en fordel for gigtpatienter at inkludere nogle antiinflammatoriske krydderier i kosten. Hvad er de bedste krydderier mod gigt?
Gurkemeje og 9 andre antiinflammatoriske krydderier mod gigt
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 26 marts, 2023

Vær opmærksom på, at du kun må indtage antiinflammatoriske krydderier mod gigt inden for rammerne af den behandling, som din læge har foreslået. Tag også hensyn til, at fødevarer i sig selv ikke har mirakuløse virkninger mod en sygdom. Alligevel har ernæring en positiv eller negativ effekt på sygdommens udvikling og dens kliniske manifestationer.

Er der nogen beviser? Selvfølgelig! Nedenstående deler vi detaljerne med dig.

Antiinflammatoriske krydderier, der hjælper med at lindre gigt

Hos patienter med gigt bliver et eller flere led hævede, ømme og stive. Efterhånden som sygdommen skrider frem, bliver betændelsen kronisk og gør bevægelse og daglige aktiviteter umulige. Livskvaliteten bliver derfor også mindre.

Heldigvis findes der nu flere behandlingsmuligheder, der kan forbedre ledfunktionen og mindske risikoen for komplikationer. Blandt disse spiller den en relevant rolle i forbindelse med kosten. Selv om en individualiseret tilgang er bedst, er der nogle generelle anbefalinger, som alle kan anvende.

Det regelmæssige indtag af antiinflammatoriske krydderier giver f.eks. en merværdi til retter. Ikke alene forbedrer det deres smag, men det giver en ekstra effekt på reguleringen af inflammation. En undersøgelse, der er delt i Journal of Translational Medicine, understøtter deres egenskaber.

Ifølge denne artikel har krydderier som gurkemeje, nelliker, koriander, hvidløg, ingefær og peber blandt andet potentiale til at påvirke inflammatoriske veje. Hvordan hjælper de i forbindelse med gigt? Det beskriver vi i detaljer.

1. Gurkemeje

Det vigtigste aktive stof i gurkemeje, curcumin, er et naturligt antiinflammatorisk stof. Krydderiet indgår i traditionel kinesisk og ayurvedisk medicin som et hjælpemiddel til at lindre smerte og hævelse i forbindelse med forskellige muskel- og skeletsygdomme, herunder gigt og slidgigt.

Forskning i Journal of Medicinal Food tyder på, at denne ingrediens kan anvendes som kosttilskud ved inflammatoriske lidelser. Til gengæld beskriver en gennemgang i BMJ Open Sport & Exercise Medicine, at gurkemeje har positive virkninger med hensyn til at mindske smerter og forbedre den fysiske funktion hos personer med slidgigt i knæet.

Selv om virkningsmekanismen stadig er under udforskning, har forskerne observeret, at curcumin blokerer cytokiner og inflammatoriske enzymer. Det hæmmer således produktionen af inflammatoriske mediatorer.

Du kan tilsætte gurkemeje (på forsidefotoet) til en række forskellige retter, f.eks. supper, gryderetter og kød. I sin naturlige form er biotilgængeligheden af curcumin imidlertid lav. Arthritis Foundation anbefaler 500 mg curcuminekstrakt i kapsler to gange om dagen.

Forskere anbefaler også at kombinere det med sort peber for at fremme dets optagelse i kroppen. Under alle omstændigheder bør man undgå samtidig indtagelse af curcumin sammen med antikoagulantia, lipidsænkende midler og naturlægemidler med ginkgo biloba, hvidløg eller savpalme.

2. Antiinflammatoriske krydderier mod gigt: Kanel

Ud over at være ideel til at fremhæve smag og aroma i en lang række retter har kanel også medicinske anvendelser. To af dens aktive forbindelser, cinnamaldehyd og cinnaminsyre, har antioxidant og antiinflammatoriske virkninger.

En undersøgelse, der er offentliggjort i Biochemical Pharmacology, rapporterer, at cinnamaldehyd især har potentiale som et terapeutisk middel mod inflammatoriske sygdomme. Desuden kan der ifølge Journal of the American College of Nutrition være fordele ved sygdomme som gigt.

Undersøgelsen konkluderer, at tilskud af kanel tjener som et sikkert terapeutisk supplement til at reducere inflammation og kliniske symptomer hos patienter med leddegigt. Det skyldes, at det nedsætter niveauet af C-reaktivt protein i blodet, en af markørerne for inflammation.

Krydderiet fås som kosttilskud, f.eks. i form af kapsler. Du kan også tilføje det som pulver til smoothies, havregryn, gryderetter og forskellige desserter. Overskrid ikke det anbefalede forbrug og undgå samtidig indtagelse sammen med antikoagulantia.

Kanelstænger og sukker

3. Hvidløg

Et af de mest anvendte antiinflammatoriske krydderier i ethvert køkken er hvidløg. Det indeholder diallyldisulfid, et stof, der hæmmer virkningerne af proinflammatoriske cytokiner. Indtagelse af det enten naturligt eller i form af kosttilskud kan reducere hævelse og stivhed forårsaget af gigt.

I den forbindelse har en undersøgelse på rotter i Journal of Environmental Pathology, Toxicology and Oncology vist, at diallyldisulfid fra hvidløg har en antiartritisk aktivitet. Specifikt mindsker det inflammation og forhindrer bruskforringelse.

I mellemtiden konkluderer forskning i Phytotherapy Research, at tilskud af hvidløg kan forbedre inflammatoriske mediatorer ved at reducere niveauet af C-reaktivt protein og tumornekrosefaktor (TNF). Dette afspejles i et fald i de kliniske symptomer på leddegigt, såsom smertefulde og hævede led.

Vi har brug for større og mere overbevisende undersøgelser for at evaluere hvidløgs virkninger på gigt. Under alle omstændigheder er det praktisk at tilføje det til supper, pastaer, grøntsagsretter og andre opskrifter. Du kan også tage det som et kosttilskud, men under lægeligt tilsyn.

Hvidløg er antiinflammatoriske krydderier

4. Antiinflammatoriske krydderier mod gigt: Cayennepeber

Cayennepeber – ligesom andre stærke peberfrugter – indeholder aktive forbindelser kendt som capsaicinoider. Disse har i årevis været genstand for undersøgelser, da de har vist sig at have smertestillende, antiinflammatorisk og antioxidant virkning.

Forskning, der er offentliggjort i tidsskriftet Molecules, viser, at capsaicin ofte anvendes i lave doser i topiske midler til behandling af gigt. Anvendelsen er forbundet med mindsket ledsmerte og ømhed i leddene.

I mellemtiden konkluderer en gennemgang i tidsskriftet Osteoarthritis and Cartilage, at brugen af en lokal capsaicincreme kan mindske slidgigtssmerter lige så effektivt som ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler. Og selv om der er behov for flere undersøgelser, kan disse produkter købes på apoteker og hos urtehandlere.

Selv om undersøgelser fokuserer på virkningerne af topisk capsaicin, tyder anekdotiske beviser på, at indtagelse af cayennepeber også har positive virkninger med hensyn til at lindre smerter og stivhed. Det anbefales at tilsætte krydderiet i små mængder til supper, gryderetter, saucer eller marinader.

En drik lavet med cayennepeber

5. Sort peber

På grund af sin særlige krydrede smag bruges sort peber ofte til at krydre en lang række retter. Hvad mange ikke ved er, at det indeholder aktive forbindelser som f.eks. piperin, der har antiinflammatoriske og antioxidant virkninger på kroppen. I traditionel medicin betragtes det som et supplement mod ledlidelser.

En undersøgelse i European Journal of Pharmacology fastslog, at piperic acid, et molekyle, der stammer fra piperin, har antinociceptiv og antiinflammatorisk aktivitet. Det fremmer således ikke blot kontrol af inflammation, men mindsker også smerteintensiteten.

En anden undersøgelse i en dyremodel, som blev delt af Arthritis Research & Therapy, gav lignende resultater. Forskerne konkluderede, at piperin har antiinflammatoriske, antinociceptive og antiartritiske virkninger. Det anbefales derfor, at dets potentiale som kosttilskud mod gigt undersøges.

Sort peber er eksempel på antiinflammatoriske krydderier

6. Nelliker

Forskningen om nellikers virkning mod gigt har givet blandede resultater. Alligevel er der tegn på, at eugenol, et af de aktive stoffer, har antiinflammatoriske egenskaber, der bidrager til at reducere symptomerne på denne lidelse.

En gennemgang, der er delt af Oxidative Medicine and Cellular Longevity, diskuterer eugenols kliniske potentiale til behandling af sygdomme, der er forbundet med oxidativt stress og inflammation. Optagelsen heraf har sundhedsmæssige fordele og til forbedring af livskvaliteten.

I en eksperimentel model, der blev rapporteret i Biological and Pharmaceutical Bulletin, var resultaterne tilsvarende. Eugenol viste sig at forbedre eksperimentel gigt og kunne være nyttigt som et supplement til behandling af menneskelig gigt.

I tilfælde af gigt kan eugenol udnyttes ved lokal anvendelse af æterisk nellikeolie. Denne bør kombineres med en bæreolie (mandel, kokos, oliven osv.), da den er irriterende i sig selv. Det anbefales at bruge 5 til 10 dråber æterisk olie pr. 15 milliliter bæreolie.

Andre former for indtagelse er følgende:

 • Pulveriseret tilsat i supper, gryderetter og bagværk.
 • Hele, tilsat i te eller varme drikkevarer.
Æterisk nellikeolie

7. Antiinflammatoriske krydderier mod gigt: Ingefær

Ingefær indeholder to aktive forbindelser: Gingerol og shogaol, som tilsyneladende har et antiinflammatorisk potentiale. En gennemgang delt af Journal of Medicinal Food beskriver, at dette krydderi deler farmakologiske egenskaber med ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler, men med færre bivirkninger.

Forskning i tidsskriftet Gene konkluderede, at ingefærtilskud kan hjælpe med at behandle leddegigt ved at øge ekspressionen af visse gener, der er involveret i immunfunktionen.

Krydderiet kan tilsættes til kødretter, supper, grøntsager, gryderetter og saucer. Det kan også spises frisk i smoothies eller infusioner. I mellemtiden kan dens æteriske olie kombineres med en bæreolie til massage.

Ingefær er antiinflammatoriske krydderier

8. Timian

En undersøgelse, der blev delt gennem tidsskriftet Complementary Therapies in Medicine, afslørede, at timian er et af de mest almindeligt anvendte antiinflammatoriske krydderier blandt patienter med leddegigt. Det er værdifuldt for sine antioxidant, anti-artritiske og mildt smertestillende virkninger.

Selv om der ikke er nok beviser, kan dets virkninger skyldes dets indhold af thymol, et monoterpenfenol, der har evnen til at fremme fjernelse af frie radikaler, reducere inflammation og lindre smerte.

Du kan tilføje frisk eller tør timian til kød-, bælgfrugter og grøntsagsretter. Du kan også tilberede det som en te. Du kan også bruge den æteriske olie (blandet med en bæreolie) i massage.

Frisk timian

9. Oregano

De æteriske olier fra oregano samt komponenter som thymol og rosmarinsyre er naturlige antiinflammatoriske midler. Ifølge tidsskriftet Molecules hjælper krydderiet med at reducere inflammation og bekæmpe de negative virkninger af frie radikaler.

Selv om vi har brug for specifikke undersøgelser, synes dets ekstrakter at reducere symptomerne på leddegigt og andre autoimmune sygdomme. Især kan det være nyttigt til at mindske hævelse og smerte.

Den antiinflammatoriske aktivitet synes at aftage ved brug af ekstrakter af krydderiet. Men vi ved ikke, om det har samme virkning som en del af en almindelig kost. Alligevel kan du tilføje det til bl.a. kød, supper og gryderetter.

10. Koriander er et af de antiinflammatoriske krydderier

Som afslutning på denne liste over antiinflammatoriske krydderier finder vi koriander. I en dyreundersøgelse, der blev offentliggjort i Indian Journal of Medical Research, blev det fastslået, at ingrediensen hjælper med at modulere proinflammatoriske cytokiner i synovium, hvilket giver en anti-artritisk aktivitet.

Indtil videre har vi brug for større og mere overbevisende undersøgelser for at bekræfte disse virkninger hos mennesker. Under alle omstændigheder er resultaterne et udgangspunkt for undersøgelsen af koriander (Coriandrum sativum ) som et terapeutisk middel mod leddegigt.

Du kan tilføje frisk koriander til blandt andet supper, gryderetter, kød og salater. Tag kun kosttilskud under professionelt tilsyn.

Koriander er eksempel på antiiflammatoriske krydderier

Anbefalinger for sikker brug af antiinflammatoriske krydderier

Generelt er det sikkert at tilføje antiinflammatoriske krydderier til den almindelige kost. Folk tolererer normalt små mængder. Men der er risiko for oppustethed og mavesmerter, luft i maven, sure opstød, maveirritation og diarré, hvis man indtager for meget af det. Andre symptomer kan omfatte følgende:

 • Forstyrrelser i hjerterytmen.
 • Kvalme og opkastninger.
 • Døsighed.
 • Angst.
 • Agitation.

Det bør ikke overses, at krydderier hos nogle mennesker kan føre til allergiske reaktioner. I så fald kan symptomerne omfatte nældefeber, ubehag i maven og betændelse i luftvejene. Afbryd brugen og konsulter en læge.

Det er muligt at finde kosttilskud med krydderier, der lover at hjælpe med at lindre gigt. Hvis du vælger denne mulighed, skal du konsultere en læge eller en urteforsker. Doseringerne kan variere i de enkelte præsentationer, men det er vigtigt at overholde den mængde, som producenten foreslår.

Uanset om du tager krydderiet i sin naturlige form eller som et kosttilskud, skal du sørge for ikke at tage det, hvis du tager anden medicin. I nogle tilfælde forstærker det dets virkning, mens det i andre tilfælde reducerer det.

Det er tilrådeligt at vente mindst to timer mellem indtagelsen af lægemidlet og kosttilskuddet.

Nogle hyppige interaktioner er følgende:

 • Lipidsænkende lægemidler.
 • Antikoagulerende midler.
 • Antidepressiva.
 • Antidiabetika.

Antiinflammatoriske krydderier supplerer gigtkost

Afslutningsvis har nogle krydderier aktive forbindelser med antiinflammatoriske egenskaber, og der har været positive virkninger i forbindelse med behandling af gigt. De fleste undersøgelser fandt sted på forsøgsdyr ved hjælp af ekstrakter af disse ingredienser.

Det er ukendt, om regelmæssig indtagelse af krydderier i deres naturlige form har samme virkninger. Under alle omstændigheder er de sunde, og anekdotiske beviser viser, at de har fordele, når de indgår i en sund og afbalanceret kost.

De er også ideelle til at fremhæve smag og aroma i pastaretter, ris, kartofler, grøntsager, kød og andre fødevarer. Har du lyst til at prøve dem?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Aryaeian, N., Shahram, F., Mahmoudi, M., Tavakoli, H., Yousefi, B., Arablou, T., & Jafari Karegar, S. (2019). The effect of ginger supplementation on some immunity and inflammation intermediate genes expression in patients with active Rheumatoid Arthritis. In Gene (Vol. 698, pp. 179–185). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.gene.2019.01.048
 • Bang JS, Oh DH, Choi HM, Sur BJ, Lim SJ, Kim JY, Yang HI, Yoo MC, Hahm DH, Kim KS. Anti-inflammatory and antiarthritic effects of piperine in human interleukin 1beta-stimulated fibroblast-like synoviocytes and in rat arthritis models. Arthritis Res Ther. 2009;11(2):R49. doi: 10.1186/ar2662. Epub 2009 Mar 30. PMID: 19327174; PMCID: PMC2688199.
 • Barboza JN, da Silva Maia Bezerra Filho C, Silva RO, Medeiros JVR, de Sousa DP. An Overview on the Anti-inflammatory Potential and Antioxidant Profile of Eugenol. Oxid Med Cell Longev. 2018 Oct 22;2018:3957262. doi: 10.1155/2018/3957262. PMID: 30425782; PMCID: PMC6217746.
 • Basith S, Cui M, Hong S, Choi S. Harnessing the Therapeutic Potential of Capsaicin and Its Analogues in Pain and Other Diseases. Molecules. 2016 Jul 23;21(8):966. doi: 10.3390/molecules21080966. PMID: 27455231; PMCID: PMC6272969.
 • Bullock J, Rizvi SAA, Saleh AM, Ahmed SS, Do DP, Ansari RA, Ahmed J. Rheumatoid Arthritis: A Brief Overview of the Treatment. Med Princ Pract. 2018;27(6):501-507. doi: 10.1159/000493390. Epub 2018 Sep 2. PMID: 30173215; PMCID: PMC6422329.
 • Chen JL, Bahna SL. Spice allergy. Ann Allergy Asthma Immunol. 2011 Sep;107(3):191-9; quiz 199, 265. doi: 10.1016/j.anai.2011.06.020. Epub 2011 Aug 4. PMID: 21875536.
 • Chen, Y., Xue, R., Jin, X., & Tan, X. (2018). Antiarthritic Activity of Diallyl Disulfide against Freund’s Adjuvant–Induced Arthritic Rat Model. In Journal of Environmental Pathology, Toxicology and Oncology (Vol. 37, Issue 4, pp. 291–303). Begell House. https://doi.org/10.1615/jenvironpatholtoxicoloncol.2018027078
 • Clapé, O., & Castillo, A. A. (2012). Avances en la caracterización farmacotoxicológica de la planta medicinal Curcuma longa Linn. MEDISAN, 16(1), 97–114. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30192012000100013&lng=es&nrm=iso&tlng=es http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S1029-30192012000100013&lng=es&nrm=iso&tlng=es
 • Daily JW, Yang M, Park S. Efficacy of Turmeric Extracts and Curcumin for Alleviating the Symptoms of Joint Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. J Med Food. 2016 Aug;19(8):717-29. doi: 10.1089/jmf.2016.3705. PMID: 27533649; PMCID: PMC5003001.
 • Grzanna R, Lindmark L, Frondoza CG. Ginger–an herbal medicinal product with broad anti-inflammatory actions. J Med Food. 2005 Summer;8(2):125-32. doi: 10.1089/jmf.2005.8.125. PMID: 16117603.Kunnumakkara AB, Sailo BL, Banik K, Harsha C, Prasad S, Gupta SC, Bharti AC, Aggarwal BB. Chronic diseases, inflammation, and spices: how are they linked? J Transl Med. 2018 Jan 25;16(1):14. doi: 10.1186/s12967-018-1381-2. PMID: 29370858; PMCID: PMC5785894.
 • Lee SH, Lee SY, Son DJ, Lee H, Yoo HS, Song S, Oh KW, Han DC, Kwon BM, Hong JT. Inhibitory effect of 2′-hydroxycinnamaldehyde on nitric oxide production through inhibition of NF-kappa B activation in RAW 264.7 cells. Biochem Pharmacol. 2005 Mar 1;69(5):791-9. doi: 10.1016/j.bcp.2004.11.013. Epub 2005 Jan 16. PMID: 15710356.
 • Leyva-López N, Gutiérrez-Grijalva EP, Vazquez-Olivo G, Heredia JB. Essential Oils of Oregano: Biological Activity beyond Their Antimicrobial Properties. Molecules. 2017 Jun 14;22(6):989. doi: 10.3390/molecules22060989. PMID: 28613267; PMCID: PMC6152729.
 • Moosavian SP, Paknahad Z, Habibagahi Z, Maracy M. The effects of garlic (Allium sativum) supplementation on inflammatory biomarkers, fatigue, and clinical symptoms in patients with active rheumatoid arthritis: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Phytother Res. 2020 Nov;34(11):2953-2962. doi: 10.1002/ptr.6723. Epub 2020 Jun 1. PMID: 32478922.
 • Nagoor Meeran MF, Javed H, Al Taee H, Azimullah S, Ojha SK. Pharmacological Properties and Molecular Mechanisms of Thymol: Prospects for Its Therapeutic Potential and Pharmaceutical Development. Front Pharmacol. 2017 Jun 26;8:380. doi: 10.3389/fphar.2017.00380. PMID: 28694777; PMCID: PMC5483461.
 • Nair V, Singh S, Gupta YK. Evaluation of disease modifying activity of Coriandrum sativum in experimental models. Indian J Med Res. 2012;135(2):240-5. PMID: 22446868; PMCID: PMC3336857.
 • Paultre K, Cade W, Hernandez D, Reynolds J, Greif D, Best TM. Therapeutic effects of turmeric or curcumin extract on pain and function for individuals with knee osteoarthritis: a systematic review. BMJ Open Sport Exerc Med. 2021 Jan 13;7(1):e000935. doi: 10.1136/bmjsem-2020-000935. PMID: 33500785; PMCID: PMC7812094.
 • Peng Y, Ao M, Dong B, Jiang Y, Yu L, Chen Z, Hu C, Xu R. Anti-Inflammatory Effects of Curcumin in the Inflammatory Diseases: Status, Limitations and Countermeasures. Drug Des Devel Ther. 2021 Nov 2;15:4503-4525. doi: 10.2147/DDDT.S327378. PMID: 34754179; PMCID: PMC8572027.
 • Persson MSM, Stocks J, Walsh DA, Doherty M, Zhang W. The relative efficacy of topical non-steroidal anti-inflammatory drugs and capsaicin in osteoarthritis: a network meta-analysis of randomised controlled trials. Osteoarthritis Cartilage. 2018 Dec;26(12):1575-1582. doi: 10.1016/j.joca.2018.08.008. Epub 2018 Aug 30. PMID: 30172837; PMCID: PMC6267943.
 • Shishehbor F, Rezaeyan Safar M, Rajaei E, Haghighizadeh MH. Cinnamon Consumption Improves Clinical Symptoms and Inflammatory Markers in Women With Rheumatoid Arthritis. J Am Coll Nutr. 2018 May 3:1-6. doi: 10.1080/07315724.2018.1460733. Epub ahead of print. PMID: 29722610.
 • Oliveira PA, de Almeida TB, de Oliveira RG, Gonçalves GM, de Oliveira JM, Neves Dos Santos BB, Laureano-Melo R, Côrtes WDS, França TDN, Vasconcellos MLAA, Marinho BG. Evaluation of the antinociceptive and anti-inflammatory activities of piperic acid: Involvement of the cholinergic and vanilloid systems. Eur J Pharmacol. 2018 Sep 5;834:54-64. doi: 10.1016/j.ejphar.2018.07.022. Epub 2018 Jul 19. PMID: 30009814.
 • Rambod M, Nazarinia M, Raieskarimian F. The prevalence and predictors of herbal medicines usage among adult rheumatoid arthritis patients: A case-control study. Complement Ther Med. 2018 Dec;41:220-224. doi: 10.1016/j.ctim.2018.10.004. Epub 2018 Oct 3. PMID: 30477843.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.