Hjælper gurkemeje med at forebygge diabetes? Dette er, hvad videnskaben siger

Gurkemejes potentiale til at forebygge diabetes har været genstand for videnskabelig forskning. Er det effektivt? Her analyserer vi det.
Hjælper gurkemeje med at forebygge diabetes? Dette er, hvad videnskaben siger
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 24 januar, 2023

Gurkemeje (Curcuma longa) er et af de mest værdsatte krydderier for dets potentiale til at forebygge diabetes. Selv om det har andre medicinske anvendelser, har det vundet popularitet på grund af forskning, der forbinder dets indtagelse med glykæmisk kontrol og forebyggelse af de dermed forbundne komplikationer.

Det er især blevet fastslået, at curcumin – dets vigtigste aktive stof – bidrager til at reducere insulinresistens ud over at forbedre den metaboliske sundhed. På den anden side bekæmper det inflammation, oxidativ stress og andre faktorer, der påvirker velværen hos personer med risiko for diabetes.

I denne henseende konkluderes det i en gennemgang, der er offentliggjort i Current Topics in Medicinal Chemistry, at curcumin har antidiabetiske virkninger, samtidig med at det virker som et antioxidant, neuroprotektivt og antiinflammatorisk stof. Vil du vide mere om disse egenskaber? Læs med.

Gurkemeje: Et krydderi med potentiale til at forebygge diabetes

Gurkemeje er også kendt som “det gyldne krydderi” eller “indisk safran”. Det er populært i ayurvedisk medicin, da det siden oldtiden har været en fast bestanddel i udviklingen af midler til at reducere lidelser, forebygge kroniske sygdomme og øge energiniveauet.

Specifikt består det af bioaktive stoffer med potentiale til at fremme sundhed og velvære. Ifølge udgave 2 af bogen Herbal medicine: biomolecular and clinical aspects omfatter disse følgende:

 • Protein.
 • Polysaccharider.
 • Fedtsyrer.
 • Sesquiterpener.
 • Flygtig olie med turmeron.
 • B-kompleks vitaminer.
 • Kulhydrater og kostfibre.
 • Curcuminoider, bl.a. curcumin, demethoxycurcumin, 5′-methoxycurcumin og dihydrocurcumin.
 • Andre flygtige olier som f.eks. d-α-phellandren, d-sabinen, cinol, borneol og zingiberen.
 • Mineraler som f.eks. calcium, jern, fosfor, kalium og natrium.

På grund af denne sammensætning er det ikke overraskende, at mange af gurkemejerens egenskaber er videnskabeligt dokumenteret. Og selv om det ikke er et førstevalg, når det drejer sig om at behandle sygdomme, er det blevet anerkendt som et af de bedste kosttilskud.

Med hensyn til diabetes er der flere undersøgelser, der evaluerer dets effektivitet. En gennemgang af undersøgelser, der blev delt i tidsskriftet Nutrients, gjorde interessante fund. Specifikt blev det fastslået, at adskillige in vitro- og in vivo-undersøgelser har givet stærke beviser for curcumins antidiabetiske virkning.

De rapporterede data tyder på, at dette polyfenol har et terapeutisk potentiale til at forebygge diabetes og reducere dens komplikationer. Det menes, at dets virkningsmekanisme er modulering af flere signalmolekyler, der er forbundet med inflammation. Men på grund af kompleksiteten af denne tilstand er det ikke helt klart.

Person får målt sit blodsukker

Gurkemeje, metabolisk syndrom og forebyggelse af diabetes

Gurkemejrens fordele i forbindelse med at forebygge diabetes skyldes i høj grad dens evne til at bekæmpe metabolisk syndrom. Dette problem grupperer en række ændrede kemiske processer, herunder insulinresistens, høje glukoseniveauer, lipidforstyrrelser og fedme.

Forskning, der blev delt gennem International Journal of Endocrinology and Metabolism, fandt frem til, at curcumin har antihyperglykæmiske og insulinsensibiliserende virkninger, hvilket reducerer insulinresistens og tilknyttede komplikationer.

Når der er insulinresistens, kan muskel- og levercellerne ikke optage glukose fra blodet tilstrækkeligt til brug som energikilde. Som følge heraf stiger glukosen, bugspytkirtlens funktion bliver forringet, og type 2-diabetes opstår.

En systematisk gennemgang rapporteret i Longhua Chinese Medicine viste, at gurkemeje har potentiale til at kontrollere risikofaktorer forbundet med metabolisk syndrom. Dette omfatter blodglukoseniveauer, kolesterol, triglycerider, inflammation og kropsmasseindeks.

Dette understøttes også af en gennemgang af undersøgelser, der blev offentliggjort i Frontiers in Endocrinology, og som konkluderede, at curcumin er et naturligt, sikkert og billigt antidiabetisk og antiinflammatorisk middel. Dens virkning tilskrives dens evne til at undertrykke oxidativt stress og den inflammatoriske proces.

For at være mere præcis konkluderede forskerne, at det reducerer fastende blodglukose, glykosyleret hæmoglobin, kropsmasseindeks, C-reaktivt protein i serum, totalkolesterol og triglycerider hos patienter med type 2-diabetes.

Det forebygger også komplikationer i forbindelse med diabetes

Ud over at reducere risikoen for at udvikle type 2-diabetes, er gurkemeje også til gavn for patienter, der allerede lider af denne sygdom. På grund af dets egenskaber kan det minimere risikoen for tilknyttede komplikationer, såsom blandt andet ikke-alkoholisk fedtlever, diabetisk neuropati og nefropati.

Biotilgængelighed af curcumin: En ulempe

På trods af de mange forskellige undersøgelser, der kæder curcumin sammen med positive virkninger hos patienter med diabetes, er der en stor ulempe: Dets biotilgængelighed. Hvad betyder det? Et biotilgængeligt stof er et stof, der absorberes og når blodbanen til videre cirkulation i kroppen.

Når et stof administreres intravenøst, er der større sandsynlighed for, at det giver den optimale virkning. Ved oral indtagelse mindskes denne evne imidlertid.

Gurkemeje er ingen undtagelse. Ved oral indtagelse er der kun ringe biotilgængelighed af curcumin, som er det aktive stof, der er forbundet med dets vigtigste egenskaber.

Det, der sker, er, at der er dårlig absorption i tarmene, og det nedbrydes og elimineres hurtigt. Derfor er det vanskeligt at opnå de gavnlige virkninger. Alligevel findes der et trick, der kan mindske denne ulempe.

En undersøgelse i Foods magazine viser, at samtidig indtagelse af curcumin og piperin – det aktive stof i sort peber – øger dets biotilgængelighed med op til 2000 %. Derfor er det almindeligt at finde begge komponenter i kommercielle kosttilskud.

Sort peber

Piperin i sort peber øger biotilgængeligheden af curcumin, når det indtages sammen.

Mulige bivirkninger af gurkemeje

Indtagelse af gurkemeje og curcumintilskud anses for at være sikkert for de fleste raske voksne. Den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) har godkendt brugen af det på grund af dets gode tolerance og effektivitet.

Foreslåede doser ligger mellem 4000 og 8000 mg pr. dag.

Indtagelsen bør dog være moderat, da for meget kan forårsage kvalme, fordøjelsesbesvær, diarré, luft i maven, gul afføring og hovedpine. Krydderiet er kontraindiceret i følgende tilfælde:

 • Patienter med halsbrand og sure opstød.
 • Gravide og ammende kvinder (rådfør dig først med din læge).
 • Personer med galdeblæresygdom.
 • Patienter, der tager blodfortyndende medicin, antibiotika, antidepressiva, hjerte-kar- eller kræftmedicin.
 • Personer, der skal til at gennemgå en operation.

Er gurkemeje et godt supplement til at forebygge diabetes?

At inkludere gurkemeje i den almindelige kost kan bidrage til at forebygge diabetes og dens komplikationer. På trods af dette bør det tages i betragtning, at oral indtagelse indebærer en lav biotilgængelighed af curcumin. Derfor bør det indtages samtidig med piperin, enten naturligt eller i kosttilskud.

Under alle omstændigheder skal det bemærkes, at gurkemeje ikke erstatter lægemidler eller behandlinger til forebyggelse og behandling af diabetes. Det er vigtigt at opretholde en sund livsstil og følge lægens anbefalinger.

Brugen af dette kosttilskud er kun et supplement.

Det kan interessere dig ...
Fem fordele ved at drikke gurkemejete
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fem fordele ved at drikke gurkemejete

Gurkemeje er et orangefarvet krydderi, der er blevet ret populært på grund af dets sundhedsmæssige fordele. Læs, hvordan du kan lave gurkemejete.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Zhang DW, Fu M, Gao SH, Liu JL. Curcumin and diabetes: a systematic review. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:636053. doi: 10.1155/2013/636053. Epub 2013 Nov 24. PMID: 24348712; PMCID: PMC3857752.
 • Nabavi SF, Thiagarajan R, Rastrelli L, Daglia M, Sobarzo-Sánchez E, Alinezhad H, Nabavi SM. Curcumin: a natural product for diabetes and its complications. Curr Top Med Chem. 2015;15(23):2445-55. doi: 10.2174/1568026615666150619142519. PMID: 26088351.
 • Prasad S, Aggarwal BB. Turmeric, the Golden Spice: From Traditional Medicine to Modern Medicine. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 13. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/
 • Pivari F, Mingione A, Brasacchio C, Soldati L. Curcumin and Type 2 Diabetes Mellitus: Prevention and Treatment. Nutrients. 2019 Aug 8;11(8):1837. doi: 10.3390/nu11081837. PMID: 31398884; PMCID: PMC6723242.
 • Hewlings, S., & Kalman, D. (2017). Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. In Foods (Vol. 6, Issue 10, p. 92). MDPI AG. https://doi.org/10.3390/foods6100092
 • Ghorbani Z, Hekmatdoost A, Mirmiran P. Anti-hyperglycemic and insulin sensitizer effects of turmeric and its principle constituent curcumin. Int J Endocrinol Metab. 2014 Oct 1;12(4):e18081. doi: 10.5812/ijem.18081. PMID: 25745485; PMCID: PMC4338652.
 • Laurindo, L. F., Barbalho, S. M., Joshi, R. K., Rezende, B. de A., de Alvares Goulart, R., Guiguer, E. L., & Araújo, A. C. (2021). Curcuma longa and curcumin on metabolic syndrome: a systematic review. In Longhua Chinese Medicine (Vol. 4, pp. 32–32). AME Publishing Company. https://doi.org/10.21037/lcm-21-25
 • Marton, L. T., Pescinini-e-Salzedas, L. M., Camargo, M. E. C., Barbalho, S. M., Haber, J. F. dos S., Sinatora, R. V., Detregiachi, C. R. P., Girio, R. J. S., Buchaim, D. V., & Cincotto dos Santos Bueno, P. (2021). The Effects of Curcumin on Diabetes Mellitus: A Systematic Review. In Frontiers in Endocrinology (Vol. 12). Frontiers Media SA. https://doi.org/10.3389/fendo.2021.669448
 • Maithili Karpaga Selvi N, Sridhar MG, Swaminathan RP, Sripradha R. Efficacy of Turmeric as Adjuvant Therapy in Type 2 Diabetic Patients. Indian J Clin Biochem. 2015 Apr;30(2):180-6. doi: 10.1007/s12291-014-0436-2. Epub 2014 May 8. PMID: 25883426; PMCID: PMC4393385.
 • White CM, Lee JY. The impact of turmeric or its curcumin extract on nonalcoholic fatty liver disease: a systematic review of clinical trials. Pharm Pract (Granada). 2019 Jan-Mar;17(1):1350. doi: 10.18549/PharmPract.2019.1.1350. Epub 2019 Mar 4. PMID: 31015871; PMCID: PMC6463416.
 • Saadati, S., Sadeghi, A., Mansour, A. et al. Curcumin and inflammation in non-alcoholic fatty liver disease: a randomized, placebo controlled clinical trial. BMC Gastroenterol 19, 133 (2019). https://doi.org/10.1186/s12876-019-1055-4
 • Kulkarni, S., & Dhir, A. (2010). An overview of curcumin in neurological disorders. In Indian Journal of Pharmaceutical Sciences (Vol. 72, Issue 2, p. 149). OMICS Publishing Group. https://doi.org/10.4103/0250-474x.65012
 • Lu M, Yin N, Liu W, Cui X, Chen S, Wang E. Curcumin Ameliorates Diabetic Nephropathy by Suppressing NLRP3 Inflammasome Signaling. Biomed Res Int. 2017;2017:1516985. doi: 10.1155/2017/1516985. Epub 2017 Jan 17. PMID: 28194406; PMCID: PMC5282455.
 • Draganski A, Tar MT, Villegas G, Friedman JM, Davies KP. Topically Applied Curcumin-Loaded Nanoparticles Treat Erectile Dysfunction in a Rat Model of Type-2 Diabetes. J Sex Med. 2018 May;15(5):645-653. doi: 10.1016/j.jsxm.2018.03.009. PMID: 29699754; PMCID: PMC8826927.
 • Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. Foods. 2017 Oct 22;6(10):92. doi: 10.3390/foods6100092. PMID: 29065496; PMCID: PMC5664031.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.