6 spørgsmål, du skal stille, før du træner med gigt

Har du opgivet fysisk aktivitet på grund af smerter? Du bør genoverveje den beslutning. Svar på disse 6 spørgsmål, og kom i gang med at motionere, selv med gigt.
6 spørgsmål, du skal stille, før du træner med gigt

Skrevet af Cristian Minich

Sidste ændring: 09 august, 2022

Når vi lider af smerter, er det mest almindelige at undgå træning, især hvis leddene er involveret. Men måske er den bedste løsning at gøre det modsatte, selv om vi skal tage de nødvendige forholdsregler. Læs videre for at finde ud af de 6 spørgsmål, du bør besvare, før du træner med gigt.

Gigt er betændelse i et eller flere led, som forårsager smerte, stivhed eller hævelse og som regel mindsker vores bevægelsesmuligheder. I dag findes der behandlinger, der kan hjælpe dig med at klare dig bedre, men der findes ingen endelig kur.

At dyrke fysisk aktivitet på en sikker måde kan hjælpe med at forbedre mobiliteten og mindske smerterne.

Hvis du har gigt, er det vigtigt at dyrke motion. Det vil hjælpe dig med at kontrollere ubehag, opnå større fleksibilitet og forbedre ledfunktionen.

Med andre ord vil det forbedre din livskvalitet. Du skal dog tage hensyn til flere faktorer, før du begynder at træne. Derfor foreslår vi dig disse 6 spørgsmål, som du skal overveje, før du træner med gigt.

1. Før du træner med gigt: Hvilken type gigt har du?

Der er mere end 100 gigtsygdomme. Slidgigt er den mest almindelige.

Andre, såsom reumatoid arthritis, lupus og gigt, er også blandt de mest almindelige. Et besøg hos lægen vil være nødvendigt for at kunne afgøre, hvilken lidelse vi lider af, og dermed udarbejde træningsplanen derefter.

Hvis vi f.eks. lider af leddegigt, som er en inflammatorisk lidelse, kan smidighedsøvelser være en god mulighed. I tilfælde af slidgigt bør det overvejes, at brug af tunge vægte kan forværre tilstanden og generere mere smerte, så øvelser med lav belastning er at foretrække.

Ifølge en undersøgelse fra 2004 blev det konkluderet, at kombinationen af et beskedent vægttab plus moderat motion på mellemlang sigt giver generelle forbedringer i funktion, smerte og mobilitetsevne hos overvægtige ældre voksne med slidgigt i knæet.

Overvægtig kvinde får tjekket taljen af læge

Overvægt forværrer ledlidelser, så motion vil også hjælpe ved at fremme reduktionen af kropsfedt.

2. Hvad er smerteniveauet i de berørte områder?

Fysisk aktivitet kan hjælpe med at reducere smerten, men vi skal tage hensyn til, hvilke øvelser der er egnede i forhold til vores fysiske tilstand. Hvis vi lider af smerter, bør vi sætte grænser, da vi ikke skal lide under motion, men være i stand til at udføre den på en behagelig og kontrolleret måde.

Hvis smerten øges under aktiviteten, bør vi stoppe og konsultere en læge.

I 2021 blev der gennemført en undersøgelse af effekten af styrkeøvelser i behandlingen af leddegigt. Den bestod af en metaanalyse med 512 patienter i en gruppe med styrketræning og 498 patienter i en anden kontrolgruppe.

Resultaterne viste, at styrkeøvelser sammenlignet med kontrolgruppen reducerede patienternes sygdomsaktivitetsscore betydeligt.

3. Hvordan vil du vurdere din nuværende fysiske kondition?

Hvis du ikke har trænet i et stykke tid, er det bedst at starte langsomt og øge intensiteten gradvist. Især hvis årsagen til, at du stoppede med at motionere, skyldes gigt eller en anden tilstand.

Vi skal være opmærksomme på, at resultaterne vil kunne ses på mellemlang og lang sigt. At holde leddene i bevægelse og musklerne stærke er med til at mindske smerter eller forebygge yderligere skader.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: Behandling af slidgigt: Simple vaner, som hjælper

4. Hvad sker der, hvis jeg ikke udfører fysisk aktivitet?

Hvis vi ikke udfører nogen aktivitet, kan leddene blive stivere. Desuden kan smerterne øges.

Det bedste er at dyrke motion for at styrke musklerne. Ellers bliver vi svage, og vi vil være mere tilbøjelige til at få forskellige typer skader.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 5 ting du garanteret ikke vidste om leddegigt

5. Hvilke øvelser skal jeg lave, når jeg træner med gigt?

Vi skal altid tage hensyn til den type gigt, vi lider af, for at kunne udarbejde en passende træningsplan. Derfor er det vigtigt at konsultere en specialist.

Generelt bør de vigtigste øvelser have følgende egenskaber:

  • Bevægelsesomfang: Tjener til at reducere stivhed og gøre leddene mere fleksible. Dette er gavnligt for at reducere smerter. De udføres normalt i opvarmnings- eller udstrækningsfasen og omfatter bl.a. hovedrulninger, skulderbevægelser, håndledsrotationer og fingerstrækninger.
  • Styrketræning: De skal øge muskelstyrken, hvilket er med til at beskytte leddene. Man skal være forsigtig med den vægt, man bruger. Det er altid tilrådeligt at starte let og øge intensiteten gradvist.
  • Udholdenhed: Aerob træning styrker hjertet. Aktiviteter som at gå, cykle eller nogle undervandsøvelser kræver en lille indsats og bidrager til at øge pulsen og træne musklerne.
  • Smidighedsøvelser: Kombinerer bevægelse, vejrtrækning og meditation. Det kan være yoga, pilates eller anden træning med disse egenskaber, som giver os mulighed for at opnå større bevægelsesomfang og hjælper os med at få renset sindet.
  • Isometriske øvelser: Det er modstandsøvelser, hvor der ikke er nogen bevægelse, men hvor musklerne spændes, og stillingen fastholdes i et bestemt tidsrum. Arbejdet udføres med kroppens egen vægt. Du kan bl.a. lave planker, hoftehævninger, skridt eller statiske mavebøjninger.
Person, der strækker sine hænder, er eksempel på, hvordan man træner med gigt

Udstrækning er meget vigtig, når man træner med gigt. Især for patienter over 40 år.

6. Skal jeg gå til lægen, før jeg træner med gigt?

Selvfølgelig skal du det! Vi anbefaler, at du går til en fysioterapeut, som har specialiseret sig i at vurdere tilstanden og udvikle behandling for dem, der lider af tilstande, der begrænser evnen til at bevæge sig, enten på grund af skade eller sygdom.

Specialisten kan vejlede os om, hvad vi kan gøre for at forbedre os, og hvad vi skal undgå for at undgå at forværre tilstanden.

Kom i gang med motion mod gigt og glem smerterne!

Motion, hvis vi lider af gigt eller endda andre lidelser, er en god idé. På den ene side vil det bidrage til at forbedre vores fysiske tilstand, styrke musklerne, opnå større fleksibilitet og mindske smerterne.

På den anden side vil det også styrke vores selvværd, da vi vil føle os bedre tilpas, vi vil være i stand til at klare de daglige aktiviteter godt og genvinde dem, vi havde opgivet. Husk at rådføre dig med din fysioterapeut for at udvikle et passende program, alt efter typen af gigt og din fysiske tilstand. Kom i gang og slip af med smerterne!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Wen Z, Chai Y. Effectiveness of resistance exercises in the treatment of rheumatoid arthritis: A meta-analysis. Medicine (Baltimore). 2021 Apr 2;100(13):e25019. doi: 10.1097/MD.0000000000025019. PMID: 33787585; PMCID: PMC8021371. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33787585/
  • Messier SP, Loeser RF, Miller GD, Morgan TM, Rejeski WJ, Sevick MA, Ettinger WH Jr, Pahor M, Williamson JD. Exercise and dietary weight loss in overweight and obese older adults with knee osteoarthritis: the Arthritis, Diet, and Activity Promotion Trial. Arthritis Rheum. 2004 May;50(5):1501-10. doi: 10.1002/art.20256. PMID: 15146420. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15146420/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.