Hvordan kan du forbedre symptomerne på slidgigt?

Hvordan kan du forbedre symptomerne på slidgigt? Ud over de sædvanlige behandlinger og operationer er der andre midler i hverdagen. Lær om dem her.
Hvordan kan du forbedre symptomerne på slidgigt?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Bedømt og godkendt af læge Nelton Abdon Ramos Rojas.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Slidgigt er en sygdom i bevægeapparatet, som hovedsageligt rammer den voksne befolkning. Det, der sker, er en gradvis degeneration af ledbrusken, den ekstracellulære matrix og den subchondrale knogle. Det kan virke kompliceret, men faktum er, at symptomerne på slidgigt fører til et tab af livskvalitet for dem, der har denne lidelse.

Det er en sygdom, der udvikler sig langsomt og progressivt. De mest almindelige tegn og symptomer er smerter, hævelse, stivhed, synovitis, deformitet og ledlyde.

Hvis du bemærker, at du begynder at føle disse symptomer, er det en god idé at gå til en specialist for at få en korrekt diagnose og ordination af den behandling, der skal følges.

Behandlingen af slidgigt

Behandlingen af slidgigt kan inddeles i flere forskellige dimensioner:

 • Medicinsk behandling.
 • Fysioterapi og genoptræning.
 • Kirurgisk behandling.

Desuden forekommer det logisk, at personer, der er i risiko for denne sygdom, også bør ændre deres livsstilsvaner med henblik på at forebygge denne tilstand. Nogle risikofaktorer er f.eks. fedme, ledbånds- eller meniskskader, arbejdsaktiviteter, fritidsaktiviteter og hoftesygdomme i barndommen.

Scanning, fordi patient oplever symptomerne på slidgigt

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: 8 fødevarer, der kan forårsage gigt

Anbefalinger til forbedring af symptomerne på slidgigt i dit daglige liv

Ud over farmakologisk behandling anbefaler eksperter at udføre visse enkle terapeutiske foranstaltninger i det daglige.

1. Bliv oplyst om tilstanden

Det er vigtigt for patienter med kroniske sygdomme at lære så meget som muligt om deres sygdomme. Især personer med slidgigt bør få forklaret deres sygdoms oprindelse og forløb af en ekspert.

Derudover er det også en god idé at lægge vægt på sygdommens progression, som normalt er langsom. De ramte tror ofte, at de på kort sigt vil få handicaps og deformiteter, og derfor er det godt at forklare, at det ikke altid er tilfældet.

2. Vægttab mod symptomerne på slidgigt

Når det drejer sig om slidgigt, er fedme en meget vigtig risikofaktor. Ved at reducere din vægt, selv med en lille procentdel, kan der ske et ganske bemærkelsesværdigt fald i smerterne. Derfor kan det stærkt anbefales at tabe sig, hvis du er over idealvægten.

Hvis du er overvægtig eller ikke har en idealvægt, er det vigtigt at indføre en sundere livsstil. Kort sagt kan det være afgørende for dem, der har slidgigt, at vedtage en ordentlig selvpleje og passe ordentligt på kroppen.

3. Motion mod slidgigt-symptomer

Motion har vist sig at være gavnligt, når det gælder kontrol af smerter og funktionalitet i visse slidgigtlidelser, f.eks. i knæene. Gang, svømning eller cykling anbefales generelt. Aktiviteter, der indebærer overbelastning af leddene og fysisk kontakt, bør dog undgås.

Mand oplever knæsmerter

Der er flere øvelser, der anbefales af reumatologiske specialister. De bør udføres med leddet ubelastet og er specifikke for hvert enkelt led. Nogle mobilitetsøvelser er som følger:

 • Skulderøvelser: Læg armene langs siden af kroppen i en oprejst stilling. Derefter skal du løfte skuldrene uden at bevæge hovedet, holde dette i et par sekunder og vende tilbage til udgangspositionen.
 • Rygøvelser: Begyn liggende på maven på en måtte på gulvet. Derefter skal du placere dine hænder på din talje og løfte dit hoved og din bagkrop så meget som muligt opad. Vend herefter tilbage til udgangspositionen.
 • Lændeøvelser: For at udføre denne øvelse skal du ligge på ryggen med bøjede knæ, mens du hviler fodsålerne på gulvet. Derefter skal balderne løftes opad. Hold denne stilling i et til to sekunder og vend derefter tilbage til udgangspositionen.
 • Knæøvelser: Du skal løfte benet helt udstrakt, mens du ligger på ryggen, og holde det i et par sekunder, hvorefter du sænker det gradvist.
 • Hofteøvelser: For at udføre denne øvelse skal du ligge på ryggen med strakte ben. Derefter bøjer du knæet over låret og låret over maven. Dette stræk skal udføres efter den enkelte persons evner.

Denne type øvelser for ledbevægelighed bør udføres to til tre gange om dagen, hver dag. Det er normalt med let ubehag efter udførelsen af øvelserne i de første dage. Men hvis smerterne fortsætter, skal du ikke tøve med at konsultere en sundhedsperson.

5. Varmeterapi

Anvendelse af lokal varme på de berørte led øger blodcirkulationen, lindrer smerten og får musklerne til at slappe af. Der kan anvendes hjemmemidler som f.eks. varmeflasker, varmemåtter eller varmeposer. Man bør dog undgå at anvende omslag med meget varmt vand, da det kan skade huden.

Generelt kan man i fasen med ledsmerter anvende lokal varme en til to gange om dagen i 15 til 20 minutter. Ligeledes er besøg på kurbade en til to gange om året i høj grad gavnlige for at forbedre symptomerne ved slidgigt.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Basilikum til leddegigt og 5 måder at bruge det på

6. Hvile og massage mod symptomerne på slidgigt

Slidgigt er en sygdom med intermitterende smertefaser. I denne periode er det tilrådeligt ikke at kræve for meget af vores krop og at opretholde en relativ hviletilstand. I denne forstand bør vi undgå at bære tunge genstande, stå i lange perioder eller arbejde i mange timer.

På den anden side er massage en stor hjælp til at fremme blodgennemstrømningen og muskelstyrken. De bør udføres af professionelle og være rettet mod ledbånd, muskler og sener omkring leddet, snarere end mod selve leddet.

7. Foranstaltninger til beskyttelse af leddet

Generelt bør personer med slidgigt i hofte, knæ og ryg bære sko med tykke gummisåler for at absorbere stød i leddet. Flade sko anbefales, og høje hæle bør undgås.

Desuden anbefaler fagfolk, at man undgår at gå på hårde og ujævne overflader. Det er tilrådeligt at gå på græs eller sand, da det reducerer den mekaniske kraft fra stødet.

8. Oprethold en god kropsholdning

For at passe på leddets sundhed og reducere symptomerne på slidgigt bør du undgå at sidde på meget bløde møbler eller lænestole. I dette tilfælde er stole med lige ryg bedst, så rygsøjlen og hofterne bevarer en naturlig stilling. Desuden er det en god idé at sove på flade senge, der ikke er for bløde.

9. Støtteinstrumenter mod symptomerne på slidgigt

Brugen af en stok i den kontralaterale hånd i forhold til det angrebne led, enten knæ eller hofte, er nyttig for at reducere overbelastningen, op til 60 % i tilfælde af hoften, hvilket lindrer smerterne betydeligt.

På den anden side kan det for at lindre smerterne i knæet være nyttigt at bære kilesåler. Andre hjælpemidler, f.eks. en knæbandage, kan også være nyttige i tilfælde af smerter i f.eks. skinnebenet eller lårbenet.

Generelt er den vigtigste behandling af slidgigt normalt medicin. For at forbedre symptomerne på slidgigt kan det dog være rigtig godt at tage disse foranstaltninger beskrevet afhængigt af den lidelse, der er til stede.

Det kan interessere dig ...
Sådan lindrer du symptomerne på slidgigt
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan lindrer du symptomerne på slidgigt

Selvom øvelser kan synes smertefulde for slidgigt patienter, er sandheden, at det er nyttigt at lave øvelser der kan lindre symptomerne på slidgigt... • Ali, A., Rosenberger, L., Weiss, T. R., Milak, C., & Perlman, A. I. (2017). Massage therapy and quality of life in osteoarthritis of the knee: A qualitative study. Pain Medicine (Malden, Mass.)18(6), 1168–1175. https://doi.org/10.1093/pm/pnw217
 • Brand, R. A., & Crowninshield, R. D. (1980). The effect of cane use on hip contact force. Clinical orthopaedics and related research, (147), 181-184.
 • Brosseau, L., Yonge, K. A., Robinson, V., Marchand, S., Judd, M., Wells, G., & Tugwell, P. (2003). Thermotherapy for treatment of osteoarthritis. Cochrane Database of Systematic Reviews4, CD004522. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004522
 • Chalem Choueka, M., Arango Pilonieta, C. E., Díaz Cortés, M. E., Duperly Sánchez, J., Forero Franco, J. P., Llinás Hernández, P. J., Rangel Galvis, C. E., Rodríguez Martínez, C., Herrera Correo, F. R., Velásquez Ramírez, D., Sofía, C. R., Lili, F. V. (2017). Recomendaciones sobre diagnóstico, prevención y tratamiento farmacológico y no farmacológico de la osteoartritis (OA) de rodilla. Revista Colombiana de Médicina Física y Rehabilitación27(2), 160–184. https://doi.org/10.28957/rcmfr.v27n2a4
 • Ebell, M. H. (2018). Osteoarthritis: Rapid evidence review. American Family Physician97(8), 523–526.
 • Espinoza-Morales, R., & Pérez-Bastidas, M. E. (2005). Enfoque terapéutico actual de la osteoartritis. Reumatología Clínica, 1, S8-S15.
 • Fernández Travieso, JC. (2013). Osteoporosis y Osteoartritis: incidencia de la inflamación en ambas patologías. Revista CENIC. Ciencias Biológicas , 44 (1). https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=181226886002
 • Katz, J. N., Arant, K. R., & Loeser, R. F. (2021). Diagnosis and treatment of hip and knee osteoarthritis: A Review: A review. JAMA: The Journal of the American Medical Association325(6), 568–578. https://doi.org/10.1001/jama.2020.22171
 • Kan, H. S., Chan, P. K., Chiu, K. Y., Yan, C. H., Yeung, S. S., Ng, Y. L., Shiu, K. W., & Ho, T. (2019). Non-surgical treatment of knee osteoarthritis. Xianggang Yi Xue Za Zhi [Hong Kong Medical Journal]25(2), 127–133. https://doi.org/10.12809/hkmj187600
 • Keating, E. M., Faris, P. M., Ritter, M. A., & Kane, J. (1993). Use of lateral heel and sole wedges in the treatment of medial osteoarthritis of the knee. Orthopaedic review, 22(8), 921-924.
 • Ortiz, L. S. (2017). Use of physiotherapy exercise as a treatment for osteoarthritis of the knee in older adults. Anales Médicos de la Asociación Médica del Centro Médico ABC62(1), 44–53. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumenI.cgi?IDREVISTA=11&IDARTICULO=71244&IDPUBLICACION=6931
 • Pérez Bastidas, M. E., & Espinosa Morales, R. (2008). Tratamiento del dolor en la osteoartritis. Dolor, Clínica y Terapia5, 25–28. https://biblat.unam.mx/es/revista/dolor-clinica-y-terapia/articulo/tratamiento-del-dolor-en-la-osteoartritis
 • Prada Hernández, D. M., Rodriguez, C. M., Gómez, M. J. A., Hernández, C. I. M., Novo, J. P., Cabreja, G. L., & Gil, P. J. Y. (2011). Evaluación de la calidad de vida en pacientes con osteoartritis de rodilla y tratamiento rehabilitador. Revista cubana de reumatología13(17). https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=50041
 • Torres, A., & Francisco, R. (2021). Masaje terapéutico como herramienta para mejorar la calidad de vida en personas con artrosis. Universidad de Guayaquil, Facultad de Educación Física, Deportes y Recreación.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.