Sådan kan man håndtere hårtab under amning

Amning er ikke årsagen til dine problemer. Det er en periode, som alle kvinder gennemgår efter graviditeten. Her peger vi på den virkelige synder og giver dig tips til at klare den.
Sådan kan man håndtere hårtab under amning

Skrevet af Ana Luzardo

Sidste ændring: 26 august, 2022

Kvinder kan opleve hårtab under amning, men årsagen er ikke specifikt amning, men en proces, der falder sammen med amning. Barselsperioden efter fødslen er den egentlige synder for det store hårtab, som nogle kvinder oplever.

Normalt tabes mellem 50 og 100 hårstrå dagligt, men i de første tre måneder efter fødslen er hårtabet langt større. Så dette fænomen er ikke direkte relateret til amning.

Årsager til hårtab under amning

Det er naturligt, at vores hår fælder. Faktisk er det en del af dets naturlige cyklus. Væksten varer mellem to og tre år og er asynkron, hvilket betyder, at ikke alle hår vokser ens eller fælder på samme tid.

I løbet af cyklussen vokser 90% af håret, og mellem 10 og 15% er i en hvilefase. Det hvilende hår fælder, og det nye hår begynder at vokse i stedet.

Det er altså normalt, at hår fælder. Men under graviditet og efter fødslen sker der en ændring i den normale cyklus. De hormoner, som kroppen udskiller under graviditeten, fremskynder hårvæksten, hvilket får det til at fælde mindre.

Så efter fødslen vil der ske det, at du mister det hår, der ikke fældede under graviditeten. Dette fænomen, der inden for lægevidenskaben er kendt som telogen effluvium, er normalt og reversibelt.

Tips til at minimere hårtab under amning

Selv om du ikke kan stoppe hårtab under amning, fordi det er en normal proces, kan du dog minimere det ved at følge nogle naturlige tips til at passe på dit hår i den periode.

1. Få nok B-vitamin

B6-vitamin er en fantastisk allieret for håret. Faktisk blev det ifølge Palafox Virgil vist, at oral indgivelse af B6-vitamin forbedrer tilstanden af hårtab. Det er dog en specialist, der bør ordinere disse typer kosttilskud.

Husk, at B-vitamin er en gruppe, der omfatter vitamin B1 (kendt som thiamin), B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), B5 kendt som pantothensyre, B6 (pyridoxin) og B7 eller biotin. B9 er folinsyre og B12 er cobalamin.

B6, B7 og B12 er de mest anerkendte til hårpleje. Men de opfylder alle grundlæggende roller i kroppen, såsom at få energi fra mad.

Forskellige b-vitaminer

2. Spis bedre

For at mindske hårtab er det også vigtigt, at du er særlig opmærksom på din kost. I forlængelse af det foregående afsnit og uden at tage nogen form for kosttilskud eller piller kan du øge dit indtag af B-vitamin ved at inkludere det i din kost.

En lang række fødevarer indeholder det, men den vigtigste er fisk. Blandt de mest anbefalede er sardiner med 8,9 mikrogram B12-vitamin.

Korn (linser, bønner og limabønner) indeholder mellem 482 og 444 mikrogram B9-vitamin eller folinsyre, hvoraf 400 mikrogram dagligt anbefales under normale forhold.

Leveren og andre dele af koen, f.eks. nyrerne, indeholder også store mængder B-vitaminer. I 100 gram lever er der 80 mikrogram B12-vitamin.

3. Massér din hovedbund

Dette skal gøres korrekt. For at gøre det skal du vide, hvilken type hår du har, dvs. om det er tørt eller fedtet. Ved at massere kan du stimulere talgkirtlerne, som er ansvarlige for at holde huden smidig.

Hvis du har fedtet hår, dvs. med en overdreven produktion af talg, bør du massere med håndfladen for ikke at stimulere kirtlerne. Hvis du har tørt hår, skal du massere med fingerspidserne. Gør det i cirkler og forsigtigt i to eller tre minutter.

Kvinde masserer hår for at reducere hårtab under amning

4. Hvad med skønhedsbehandlinger?

I denne periode anbefales det, at du bruger blide og milde produkter til dit hår med en neutral pH-værdi. Hvis du ønsker at farve dit hår, er det ideelt at tale med en specialist om emnet.

Husk, at hovedbunden gennemgår en delikat fase, og at farvestoffer, shampoo og balsam indeholder kemikalier, der kan påvirke hårets sundhed.

Hårtab under amning er midlertidigt

Uanset hvad, bør dette være en forbigående og normal fase for alle kvinder efter fødslen. Men hvis du mener, at det har stået på for længe, og at tabet er overdrevet, kan du gå til hudlægen, så en fagperson kan vurdere situationen.

Det kan interessere dig ...
Sæsonbestemt hårtab: Hvorfor sker det i efteråret?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sæsonbestemt hårtab: Hvorfor sker det i efteråret?

Sæsonbestemt hårtab sker typisk i efteråret. Det bør dog ikke være en grund til bekymring, fordi det ikke er et sundhedsproblem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.