Fordelene ved B6-vitaminer

Mangel på B6-vitaminer kan forårsage problemer med helbredet, såsom anæmi og hudlidelser. Hvorfor er dette vitamin så vigtigt? Hvad er dets fordele? I denne artikel, vil vi fortælle dig alt om det!
Fordelene ved B6-vitaminer
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

B6-vitaminer hører til gruppen af vandopløselige vitaminer. Det er derfor et vitamin, der bliver opløst i vand og ikke kan blive opbevaret i kroppen. Kroppen udskiller overskydende B6 gennem urinen og man skal indtage det regelmæssigt gennem sin kost.

Man kan finde det naturligt i kød og fisk. Derudover, indeholder fødevarer med stivelse, såsom kartofler og bestemte frugter, det også. Det er dog et vitamin, som også findes i kosttilskud i form af pyridoxin.

Mangel på dette vitamin forårsager anæmi, kløende udslæt, skællende læber, rifter i siderne af munden og hævelse af tungen. Derudover, kan mangel på det være relateret til depression, forvirring og funktionsfejl i immunsystemet.

B6-vitamin og dets effekt på kroppens funktioner

Kosttilskud på ske

Rigelige beviser opbakker det faktum, at indtaget af dette vitamin i de rigtige doseringer, forårsager positive effekter i kroppenNedenstående vil vi tale om de vigtigste fordele:

 • B-vitaminer kan sænke risikoen for hjertesygdomme ved at sænke niveauerne af homocystein. Tilskud af dette vitamin sænker dog ikke risikoen for sygdomme, hvis indtaget gennem kosten er ukorrekt, ifølge nylige studier.
 • På den anden side, kan personer med lave niveauer af B6 have en større risiko for bestemte typer af kræft relateret til fordøjelseskanalen. Et eksempel er tyktarmskræft, som et studie udgivet i World Journal of Gastroenterology nævner.
 • Det er også blevet bevist, at personer med sunde niveauer af B6 i blodet har bedre hukommelseKosttilskud lader dog ikke til at påvirke bedringen af de kognitive funktioner hos patienter med demens.
 • Eksperter spekulerer også over, om der er en mulig indvirkning af B6-vitamin på præmenstruel syndrom. Nogle artikler antyder, at tilskud af dette vitamin kan mindske symptomerne på præmenstruel syndrom, hvilket dermed mindske humørsvingninger, irritabilitet og besvær med at koncentrere sig.
 • Det anbefales at indtage dette vitamin under medicinsk overvågelse for at mindske kvalme og opkast i starten af en graviditet.

Overdosis af B6-vitaminer

Overordnet set, er det meget usandsynligt, at en overdosis af B6-vitaminer ville føre til forgiftning. Eftersom det er vandopløseligt og udskilles gennem urinen, er det svært at nå høje koncentrationer i kroppen uden kosttilskud. Ukontrolleret indtag kan dog godt føre til denne situation.

Det er et stort problem for helbredet, som kan skade nervesystemet, hvilket gør det svært at kontrollere kroppens bevægelser. Derudover, kan det også forårsage reaktioner på huden, overfølsomhed over for sollys, kvalme og halsbrand.

Det er derfor meget vigtigt kun at tage dette tilskud under overvågelse af en medicinsk professionel.

Interaktioner med medicin

Kosttilskud, som indeholder dette vitamin, kan interagere med bestemte lægemidler:

 • Nogle typer antibiotika, såsom cykloserin, der bliver anvendt til at behandle tuberkuloseDenne interaktion kan forværre krampeanfald og skade nerveceller.
 • Medicin udviklet til at behandle epilepsi kan sænke niveauerne af dette vitamin.
 • Indtag af teofyllin til at behandle astma kan også sænke niveauerne af B6 og forårsage krampeanfald.

Kroppens behov for B6-vitaminer

Kilder til B6-vitaminer

Hvis man tilsidesætter anbefalingerne fra Verdenssundhedsorganisationen vedrørende indtag af B6-vitaminer i normale situationer, kan et overdrevet indtag finde sted i nogle tilfælde. For eksempel, kan dette ske hos personer, der følger en kost rig på proteiner, eftersom dette vitamin spiller en rolle i nedbrydelsen af protein.

Derudover, kan det være vigtigt at indtage mere af det i situationer, hvor man lider af en ukontrolleret glukosekurve. Som det sidste, er det nødvendigt at holde øje med sit indtag af dette mikronæringsstof i tilfælde af anæmi.

Det er dog værd at bemærke, at nylige studier af dette vitamin sætter spørgsmålstegn ved dets antioxidante rolle og dets relation til komplekse sygdomme.

På nuværende tidspunkt, mener eksperter, at både mangel på og overforbrug af dette vitamin kan have negative konsekvenser. Uanset hvad, bliver der nødt til at blive udført yderligere studier for at bekræfte dette.

Konklusion

B6-vitamin har forskellige funktioner i kroppen. Under normale omstændigheder, kan man få den mængde, man skal bruge, gennem kosten. Der kan dog være tilfælde, hvor tilskud er nødvendige for at rette op på et underskud eller forebygge sygdomme.

Uanset hvad, er det vigtigt ikke at misbruge multivitaminer. Man bør derfor tale med en læge eller ernæringsekspert, før man tager dem. I tilfælde af, at man oplever nogen bivirkninger, såsom kvalme, anbefaler eksperter, at man stopper med at tage produktet.

Det kan interessere dig ...
Hvad er vandopløselige vitaminer?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er vandopløselige vitaminer?

Vandopløselige vitaminer opløses i vand og er ikke opbevaret i kroppen. Det er derfor vigtigt, at man får dem gennem fødevarer. Lær mere i denne ar... • Stover PJ, Field MS. Vitamin B-6. Adv Nutr. 2015;6(1):132–133. Published 2015 Jan 15. doi:10.3945/an.113.005207
 • Sato K., Why is vitamin B6 effective in alleviating the symptoms of autism? Med Hypotheses, 2018. 115: 103-106.
 • Bird RP., The emerging role of vitamin B6 in inflammation and carcinogénesis. Adv Food Nutr Res, 2018. 83: 151-194.
 • Zhang XH, Ma J, Smith-Warner SA, Lee JE, Giovannucci E. Vitamin B6 and colorectal cancer: current evidence and future directions. World J Gastroenterol. 2013;19(7):1005–1010. doi:10.3748/wjg.v19.i7.1005

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.