De bedste tips til at vaske fedtet hår

Nogle gange bliver hovedbundens talgkirtler ændret og producerer mere talg end normalt. Som konsekvens af det ser håret fedtet og beskidt ud. I denne artikel kan du opdage, hvordan du kan vaske fedtet hår og gøre det mindre fedtet.
De bedste tips til at vaske fedtet hår

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hvis du har fedtet hår, bliver du nødt til at tage nogle anbefalinger med i overvejelserne, så du kan vaske fedtet hår rigtigt. På grund af for stor produktion af talg i hovedbunden skal du vide, hvordan du vælger de rigtige produkter for at undgår det fedtede og beskidte udseende. Hvad bør man ellers overveje?

For det første er det vigtigt at vide, hvorfor fedt hober sig op i håret, og hvilke faktorer der kan gøre det værre. Du kan derefter tage nogle simple forbehold for at få det til at se pænere ud.

Læs med for at lære mere!

Hvad er årsagerne til fedtet hår?

Under normale omstændigheder udskiller sundt hår en bestemt mængde talg for at sikre god hydrering af hovedbunden og holde hårstråene sunde. Denne talg anses faktisk som en forsvarsmekanisme for den sensitive del af rødderne.

Og selvom mængden, der bliver produceret, varierer fra person til person, kan utilstrækkelig hygiejne, meget sved og andre faktorer relateret til livsstilen føre til for meget talg. Resultatet? Håret ser fedtet og beskidt ud og er svært at sætte og behandle.

Fedtet og uglet hår

Men hvorfor har nogle personer fedtet hår, når andre ikke har? Hvad får produktionen af talg til at øges?

Der er adskillige mulige årsager. Nedenstående vil vi forklare de mest gængse i detaljer.

Hormonelle ændringer

Disse ændringer kan forårsage overaktive talgkirtler i hovedbundenSom et resultat kan de få dit hår til at se beskidt ud. Det er gængs hos gravide kvinder, teenagere og kvinder, som tager p-piller.

At vaske fedtet hår for ofte

Selvom folk med fedtet hår har tendens til at vaske det hyppigere, kan det være kontraproduktivt at vaske det for ofte. Af hvilken grund? Hver gang du skyller dit hår med hårprodukter, opfanger din hovedbund et signal om at producere mere talg.

Hårtype

Ændret produktion af talg i hovedbunden kan ramme alle. Dem med fint og glat hår har dog en større risiko for at ophobe talg. Eftersom håret ikke er bølget, glider talg lettere ned langs stråene.

Forkert anvendelse af hårprodukter

Det er essentielt at vælge de rigtige produkter til at vaske fedtet hår. På grund af dets karaktertræk kan man ikke fjerne talg blot ved at vaske det med vand. Du vil heller ikke opnå et rent udseende med oliebaserede produkter. Det er vigtigt at vælge en shampoo med komponenter, der nedbryder talg.

Du bør heller ikke bruge for meget balsam. Du bør faktisk kun påføre det fra midten og ned til spidserne. Vær sikker på, at det indeholder så få fedtende substanser som muligt.

Andre mulige årsager

 • Energisk motion (på grund af for meget sved).
 • For stor anvendelse af hårbehandlinger.
 • At gå udenfor med fugtigt hår.
 • At eksponere håret for solen eller andet varme.

Måske du også vil synes om: Gulerødder og kokos til hårvækst

Sådan kan du vaske fedtet hår korrekt

Har du nogensinde undret dig over, hvilke trin du bør tage for at vaske fedtet hår? Processen er faktisk ret simpel. Nøglen er at stimulere hovedbundens pH-balance og regulere produktionen af talg. For at opnå det bliver du nødt til at vide, hvordan du vælger de rigtige hårprodukter og anvender dem korrekt. Her er de trin, du skal følge:

1. Vær forsigtig med dit valg af hårprodukter, når du vil vaske fedtet hår

De fleste hårprodukter er udviklet til normalt eller tørt hår. Deres ingredienser hjælper med at gøre håret mere glansfuldt og giver fugt. Det passer dog ikke til fedtet hår. Hvis du prøver at forebygge dette problem, så er det bedst at finde en passende formel.

Nutildags kan man heldigvis finde mange produkter, som kan regulere produktionen af talg. De spænder fra lette til micellære produkter. For eksempel er ingredienser bestående af grøn te, citrusfrugter og aloe vera gode muligheder.

2. Brug lunkent eller koldt vand til at vaske fedtet hår

Vandtemperaturen betyder også noget. Mere præcist skal man undgå at vaske sit hår i varmt vand. Selvom det fjerner skidt og fedt i øjeblikket, kan det føre til en øget produktion af talg senere.

Det er derfor bedst at bruge lunkent eller koldt vand. En god løsning er at begynde med at vaske håret i lunkent vand og slutte af med at skylle det med koldt vand for at forsegle hårsækkene.

3. Anvendelse af produkter til at vaske fedtet hår

Et af de vigtigste aspekter, man bør tage med i overvejelserne, er, hvordan man skal anvende hårprodukter. For det første skal man overveje mængden af shampoo, man bør anvende. Det vil afhænge af, hvor langt og tykt ens hår er. Man bør bruge en til to spiseskefulde.

Efter det bliver man også nødt til at holde øje med, hvordan man anvender det. Det er bedst at fordele shampoo i hele hovedbunden og massere hovedbunden med sine fingerspidser for at rense de rester, som ophober sig der. Som det sidste og efter den første skylning, kan man anvende balsam fra midten og ned til spidserne.

Kvinde er i gang med at vaske fedtet hår

4. Hyppigheden af hårvask: Så ofte skal man vaske fedtet hår

I modsætning til hvad mange måske tror, så behøver man ikke at vaske fedtet hår for ofte. Som vi har nævnt ovenstående, har dette tendens til at ændre dets pH-værdi og kan forårsage den modsatte effekt. Det er dermed bedst at vaske det hver anden dag. For at undgå den beskidte følelse i håret, kan man anvende tørshampoo.

5. Andre bidrag til hårrutinen

Foruden de ovenstående tips kan anden pleje af håret også hjælpe dig med at opnå rent og sundt hår. For eksempel er det en god idé at anvende masker med ingredienser passende til fedtet hår. Man kan også prøve en scrub til hovedbunden, så længe den er uden olie.

Sådan kan man gøre hår mindre fedtet

Ordentlig vask kan reducere dit hårs fedtede udseende. Alligevel kan du følge nogle andre tips for at få dit hår til at se endnu bedre ud og undgå en overaktiv produktion af talg. Prøv dem i dag!

Brug æteriske olier

Det kan være nyttigt at anvende æteriske olier i håret for at kontrollere for stor produktion af talg i hovedbunden. Dets egenskaber nedbryder talg og faciliterer rensning af hårsækkene.

Her er de mest anbefalede muligheder:

 • Æterisk tea tree olie.
 • Æterisk pebermynteolie.
 • Æterisk kamilleolie.

Fortynd et par dråber af disse olier i vand eller den shampoo, du normalt bruger. En anden mulighed er rosmarinolie, som også er forbundet med sund hårvækst.

Denne artikel vil måske interessere dig: Vinterrutine til fedtet hud

Anvend æblecidereddike til at behandle fedtet hår

Til dato er der ingen beviser på de sundhedsmæssige fordele ved æblecidereddike for håret. Anekdotiske data antyder dog, at ved at bruge det i moderate mængder kan man gøre hår mindre fedtet og forebygge problemer såsom skæl.

 • Det eneste, du skal gøre, er at fortynde et par spiseskefulde æblecidereddike i to liter vand.
 • Skyl derefter dit hår med denne blanding.
 • Til sidst vasker du håret med shampoo og anvender balsam.
 • Du kan anvende dette middel to til tre gange om ugen.

Anvend en maske med aloe vera

Som med andre hjemmemidler bakker ingen videnskabelige beviser op om effektiviteten af aloe vera til at bekæmpe fedtet hår. Alligevel har folk brugt det i naturligt kosmetik til at hjælpe på for meget talg, skæl og beskadigede og spaltede spidser.

Sådan anvendes det:

 • Først udvindes frisk gel fra en aloe vera stængel.
 • Derefter masseres det ind i hovedbunden med blid massage i cirkulære bevægelser.
 • Lad det sidde i 20 minutter og skyl derefter.
 • Du kan anvende det to til tre gange om ugen.
Aloe vera blad og gel

Anvend tørshampoo i stedet for at vaske fedtet hår

Det er en god idé at anvende tørshampoo i rødderne efter motion eller efter en varm dag, så det kan absorbere talg. Du kan finde mange forskellige typer i skønhedsbutikker eller på apoteker. Du skal dog ikke bruge det for meget.

Brug majsstivelse eller babypudder

Majsstivelse eller babypudder kan reducere det fedtede udseende forårsaget af sved og varme. De minder ret meget om tørshampoo, men har naturlige formler. Anvend blot en lille smule af det valgte produkt i hovedbunden og massér det ind.

Undgå at børste håret mellem hver vask

Det kan også påvirke folk med fedtet hår, hvis de børster deres hår for ofte. Børstning fører talg og sved fra hovedbunden og ned mod hårstråene. Det er bedst ikke at børste sit hår for meget, indtil man får det fedtede udseende under kontrol. Det samme gælder anvendelse af glattejern og krøllejern.

Du kan forebygge fedtet hår

For stor produktion af talg afhænger af mange forskellige faktorer. Med ordentlig vask og ved at anvende nogle hjemmemidler kan man dog forbedre sit hårs udseende.

Man skal selvfølgelig huske, at det er vigtigt at inkorporere de tips, vi har delt her, i ens daglige hårplejerutine.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Nayak BS, Ann CY, Azhar AB, Ling ECS, Yen WH, Aithal PA. A Study on Scalp Hair Health and Hair Care Practices among Malaysian Medical Students. Int J Trichology. 2017;9(2):58-62. doi:10.4103/ijt.ijt_76_16
 • Szöllősi AG, Oláh A, Bíró T, Tóth BI. Recent advances in the endocrinology of the sebaceous gland. Dermatoendocrinol. 2018;9(1):e1361576. Published 2018 Jan 23. doi:10.1080/19381980.2017.1361576
 • Draelos ZD. Essentials of Hair Care often Neglected: Hair Cleansing. Int J Trichology. 2010;2(1):24-29. doi:10.4103/0974-7753.66909
 • Hoover E, Aslam S, Krishnamurthy K. Physiology, Sebaceous Glands. [Updated 2020 Jun 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499819/
 • Bassino E, Gasparri F, Munaron L. Protective Role of Nutritional Plants Containing Flavonoids in Hair Follicle Disruption: A Review. Int J Mol Sci. 2020;21(2):523. Published 2020 Jan 14. doi:10.3390/ijms21020523
 • Vardy, D., Cohen, A., Tchetov, T., Medvedovsky, E., & Biton, A. (1999). A double-blind, placebo-controlled trial of anAloe vera (A. barbadensis)emulsion in the treatment of seborrheic dermatitis. Journal of Dermatological Treatment, 10(1), 7–11. https://doi.org/10.3109/09546639909055904
 • Lawrence R, Tripathi P, Jeyakumar E. Isolation, Purification and Evaluation of Antibacterial Agents from Aloe vera. Braz J Microbiol. 2009;40(4):906-915. doi:10.1590/S1517-838220090004000023
 • D’Souza P, Rathi SK. Shampoo and Conditioners: What a Dermatologist Should Know?. Indian J Dermatol. 2015;60(3):248-254. doi:10.4103/0019-5154.156355
 • Gavazzoni Dias MF. Hair cosmetics: an overview. Int J Trichology. 2015;7(1):2-15. doi:10.4103/0974-7753.153450

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.