Hård hud af at skrive: Årsager og behandling

Hård hud af at skrive bliver dannet på grund af ophobningen af døde celler, der skyldes konstant friktion mod fingeren. Hvordan kan man slippe af med det? I denne artikel vil vi dele nogle metoder. 
Hård hud af at skrive: Årsager og behandling

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hård hud af at skrive er også kendt som “skriver-bule” eller “nørd-bule”. Det er en hårdhed, der opstår på en af fingrene på hånden på grund af den konstante friktion forårsaget af brugen af blyanter, kuglepenne eller andre skriveredskaber. 

Er det overhovedet muligt at fjerne hård hud af at skrive?

Selvom det ikke udgør et helbredsmæssigt problem, ser hård hud ikke godt ud, og det forårsager irritation. Af den årsag er der nogle folk, der søger behandling for at reducere størrelsen på det eller fjerne det helt.

Heldigvis er der adskillige muligheder, du kan prøve, som vi vil forklare nedenstående.

Hvorfor opstår hård hud af at skrive?

Som forklaret i en artikel, der blev udgivet i American Family Physician, er hård hud konsekvensen af en fysiologisk respons fra huden kendt som “hyperkeratose”. Det er forårsaget af et kontinuerligt pres eller en friktion mellem huden og et bestemt materiale. 

Hård hud af at skrive er i særdeleshed forårsaget af den konstante brug af skriveredskaber såsom kuglepenne, blyanter, overstregningstuscher og farveblyanter. Når der udøves et pres mod en af fingrene på hånden, hvilket kan være langefingeren eller ringefingeren, danner disse elementer en bule-lignende hårdhed, som består af døde celler.

Den primære funktion ved dette er at beskytte det underliggende hudområde, der ellers kan blive irriteret eller inficeret. Selvom det er harmløst, er det ubehageligt og giver fingeren en grim fremtoning. Derfor søger folk ofte løsninger til at minimere det.

Årsagen bag forekomsten af hård hud af at skrive er den konstante friktion fra hyppig skrivning. 

Læs også: Skrub fødderne med kokosolie og salt

Anbefalede behandlinger mod hård hud af at skrive

Der er ingen kirurgisk behandling til helt at fjerne hård hud. Som det er detaljeret af American Academy of Dermatology har de fleste en tendens til at forsvinde, når den friktion, der har forårsaget dem, stopper. Der er også nogle terapeutiske muligheder, der kan fremskynde denne proces.

I tilfælde af hård hud af at skrive er der nogle tilgange, der som regel er effektive. Selv da skaber de ikke øjeblikkelige resultater, og man er nødt til at væbne sig med tålmodighed, så man ikke forårsager yderligere skade. Læg godt mærke til de følgende tips!

Eksfoliering

Den første anbefaling til at mindske fremtoningen af hård hud af at skrive er at opbløde og eksfoliere. Ifølge information fra Mayo Clinic vil denne simple proces gøre det muligt for dig at blødgøre huden og fjerne ophobede, døde celler.

 • Først og fremmest er du nødt til at opbløde fingeren i varmt vand i 10 minutter.
 • Dernæst skal du forsigtigt skrubbe hård hud med en pimpsten eller en fil. Idéen er at fjerne døde celler.
 • Behandlingen bør blive gentaget hver dag, indtil man bemærker en forbedring.

Bemærk: Lad være med at skære den hårde hud med noget, da det kan føre til infektion.

Fugtgivning

Det amerikanske akademi for dermatologi anbefaler påføring af fugtgivende produkter med salicylsyre, ammoniumlaktat eller urea. Disse ingredienser hjælper med at blødgøre hård hud af at skrive og gradvist nedbryde døde celler.

Andre brugbare hjemmeprodukter til at fugtgive inkluderer følgende:

 • Aloe vera gel.
 • Kokosolie.
 • Shea butter.
 • Ricinusolie.
 • Vitamin E.
 • Olivenolie.

Aspirinmiddel

Ideelt bør du bruge produkter med salicylsyre, der er ordineret af en dermatolog. Som en valgfri eller supplerende løsning kan du prøve et simpelt hjemmemiddel med aspirin.

Ifølge en udredning i Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology fungerer salicylsyre som et keratolytisk stof, og det hjælper med at lindre dermatologiske problemer.

 • For at lave dette middel skal du knuse 3-5 aspirintabletter til pulver. 
 • Dernæst skal du fugtiggøre det med en smule vand for at danne en pasta.
 • Påfør massen på den hårde hud, gnub forsigtigt og pak det ind i 10-15 minutter med husholdningsfilm.
 • Gentag dette hver dag, indtil den hårde hud er blevet mindre. 

Forebyggelse af hård hud af at skrive

Hvis man skriver regelmæssigt, er det svært at forebygge hård hud. Der er dog nogle simple forbehold, der kan forebygge denne bule i at opstå. Her er nogle af de vigtigste:

 • Hav fingerbeskyttelse på, når du skriver. Tyk bandage eller bomuldshandsker kan hjælpe med at beskytte fingrene mod friktion med skriveredskaber.
 • Få et blyantgreb. En anden måde at skabe en barriere mellem blyanter og fingrene er med et gummi- eller skumgreb. Dette placeres over blyanten eller kuglepennen. Der er faktisk nogle, der allerede har sådan et på fra start.
 • Vælg blyanter med gelsværte. Denne type kræver et mindre pres, når det påføres på papir. Derfor reducerer det pres mod fingeren.
 • Slap af i dit greb. Du skal selvfølgelig forsøge ikke at påføre et for stort pres, når du skriver. Undgå at presse din blyant for hårdt ned mod papiret. Du skal også tage pauser og fjerne din hånd for at slappe af i den.
Aspirin kan blive malet til pulver for at lindre hård hud af at skrive. Det er dog bedre at få en læge til at ordinere topisk salicylsyre. 

Forlad ikke siden uden at besøge: Løg og klar eddike mod ligtorne

Er det nødvendigt at konsultere en dermatolog?

Da det er en harmløs læsion, løser hård hud som regel sig selv med tiden uden behov for at besøge en dermatolog. Dog bør du konsultere en dermatolog, hvis behandlingen, vi har nævnt ovenstående, ikke giver resultater. Den professionelle kan indikere andre terapeutiske muligheder, hvis det er nødvendigt.

Det er også vigtigt at efterspørge intervention hos en specialist, hvis der er tegn på infektion. Dette inkluderer symptomer såsom rødme, pus, smerter, inflammation eller blødning.

Hav dette i tankerne!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Freeman DB. Corns and calluses resulting from mechanical hyperkeratosis. Am Fam Physician. 2002 Jun 1;65(11):2277-80. PMID: 12074526.
 • Al Aboud AM, Yarrarapu SNS. Corns. [Updated 2020 Aug 25]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470374/
 • HOW TO TREAT CORNS AND CALLUSES. (n.d.). American Academy of Dermatology Association.
  Available in https://www.aad.org/public/everyday-care/injured-skin/burns/treat-corns-calluses
 • Arif T. Salicylic acid as a peeling agent: a comprehensive review. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015;8:455-461. Published 2015 Aug 26. doi:10.2147/CCID.S84765

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.