Hårtab i barndommen: Årsager og typer

Hårtab i barndommen er en sygdom, som producerer ekstremt tab af håret. For at kunne behandle problemet tidligt er det vigtigt at afgøre både typen af alopecia og dets mulige årsager.
Hårtab i barndommen: Årsager og typer

Sidste ændring: 12 januar, 2021

Hårtab i barndommen er ekstremt tab af håret, som kan finde sted hos børn under 12 år. Først har problemet tendens til at gå ubemærket hen, fordi mange forældre opfatter hårtab som et normalt symptom i vækstperioden.

I nogle tilfælde kan det dog være temmelig bemærkelsesværdigt. Det er især tilfældet, fordi volumen af et barns hår mindskes, og skaldede pletter kan endda opstå. Hvad er årsagerne til hårtab i barndommen? Hvordan er det klassificeret? I denne artikel vil vi fortælle dig om de mest relevante aspekter ved denne lidelse.

Hvad er årsagerne til hårtab i barndommen?

Ifølge information udgivet i American Hair Loss Association  involverer 3% af besøg ved børnelægen i lande såsom USA konsultationer om hårtab i barndommen. 

For mange forældre forårsager problemet stor bekymring. Det er ikke kun på grund af dets forhold til helbredsmæssige problemer, men også på grund af den følelsesmæssige indvirkning på børnene.

I de fleste tilfælde er problemet heldigvis midlertidigt og har tendens til at løse sig selv med passende professionel indgriben. For at kunne afgøre denne rette behandling er det dog vigtigt først at stille en diagnose. Med andre ord skal en specialist etablere årsagen til hårtabet samt typen.

I mange tilfælde er hårtab i barndommen et resultat af infektiøse processer i hovedbunden eller genetiske faktorer. Der er dog andre mulige årsager, som kan forklare hårtab hos børn. Disse inkluderer de følgende:

 • Sygdomme – blandt andet hypothyroidisme, lupus og kræft.
 • Ændringer i stofskiftet.
 • Ernæringsmæssige underskud (for eksempel mangel på zink og jern).
 • Børn hiver i håret.
 • Følelsesmæssige årsager (forældres skilsmisse, mobning, angst osv.).
Barn børster sit hår

Hårtab i barndommen kan være et resultat af sygdomme, ernæringsmæssige underskud eller stress.

Hvilke typer af hårtab i barndommen findes der?

Hårtab i barndommen er opdelt i to kategorier: Ardannende hårtab og ikke-ardannende hårtab. I den første kategori er der skade på hårsækkene, som forårsager en permanent og ikke-reversibel effekt. På den anden side er effekterne af hårtab uden ar reversible. Hvad er de forskellige typer af hårtab i barndommen?

Måske du også vil synes om: Derfor taber du håret

Hårtab bagerst på hovedet

Som forklaret i en artikel udgivet i Annals of Dermatology kan hårtab bagerst på hovedet opstå de første måneder efter fødslen på grund af en udvikling i hårsækkenes cyklus, som finder sted under graviditeten og i perioden efter fødslen.

Fra den 20. graviditetsuge har hovedbunden allerede hårsække, som er i udviklingsstadiet. Som månederne går, går disse hårsække ind i stadiet, hvor de falder ud. Det er ved fødslen, man kan se et pludseligt tab af hår. I dette tilfælde er behandling ikke nødvendig, eftersom håret vil komme frem igen af sig selv i området.

Medfødt trekantet hårtab

Trekantet hårtab begynder i livmoderen. Det er kendetegnet ved tilstedeværelsen af en trekantet plet, som ikke har noget hår. Pletten dukker typisk op på den ene side af hovedet og spreder sig ikke til andre områder. Denne form for hårtab i barndommen er permanent. Med andre ord er der ingen behandling.

Telogen og anagen effluvium

Børn, som har denne type problem, lider af hårtab i store mængder. Generelt finder tabet sted i forbindelse med de følgende lidelser:

Behandlingen involverer at diagnosticere den underliggende årsag og løse problemet. Telogen og anagen effluvium er de mest hyppige variationer af diffus hårtab i barndommen.

Pletskaldethed

Det er en kronisk inflammatorisk proces, som stammer fra immunsystemet. Hår falder ud af sig selv på grund af et pludseligt stop i hårsækkene i bestemte områder, hvad end det er på hovedet eller kroppen (såsom arme eller ben).

Generelt opstår pletskaldethed før tyve-års alderen og kan behandles. De primære årsager er følelsesmæssig spænding eller øjeblikke med intens stress. Det kan for eksempel være eksamensperioder, en form for følelsesmæssig eller fysisk misbrug eller forældres skilsmisse.

Pige viser, at hvis man hiver i håret, kan det føre til hårtab i barndommen

Pletskaldethed kan være en konsekvens af følelsesmæssige trauma i barndommen.

Hårtab i barndommen som et resultat af at hive i håret

Hestehaler, fletninger og stramme opsætninger kan forårsage hårtab i barndommen. Det kommer fra konstant trækken i håret i bestemte områder. I nogle tilfælde kan det være irrerversibelt. Det er derfor vigtigt at undgå at anstrenge håret og lade det hænge løst og afslappet.

Hårtab på grund af trikotillomani

Som følge af alvorlige tilfælde af angst kan børn have tendens til at hive i deres hår, hvilket fører til hårtab. Behandlingen består af psykologisk opmærksomhed med målet om at opdage, hvad der forårsager problemet. Det anses som nervøse tics og er mere hyppigt i nakken og pandehåret.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Forebyggelse af hårtab: Fem tips til en sund hovedbund

Hårtab på grund af ringorm

I dette tilfælde er hårtab forårsaget af tilstedeværelsen af svamp og involverer forekomsten af lokaliseret hårtab. Ringorm kan derudover spredes ved direkte kontakt mellem børn. Det er for eksempel i vuggestuen eller skolen eller på grund af at have delt hårbørste eller håndklæde.

Det er vigtigt at undgå anvendelsen af hjemmemidler. I stedet bør en dermatolog være den, der indikerer den passende behandling.

Hårtab som resultat af kræftbehandlinger

Denne type hårtab opstår ikke kun på hovedet, men også ansigtet og kroppen. Det er bedst at undgå midler og vente på, at kræftbehandlingen afsluttes, for at håret kan vende tilbage.

Hårtab i barndommen: Hvad skal man ellers vide om det?

Generelt er hver type af hårtab mere hyppig i bestemte aldersgrupper.

 • Hårtab bagerst på hovedet og trekantet hårtab er mere gængs blandt babyer og små børn.
 • Telogen og anagen effluvium, trikotillomani, svulster, ringorm og pletskaldethed er mere gængs senere i barndommen og ungdommen.

I ethvert tilfælde er det altid bedst at tale med en børnelæge eller dermatolog for at kunne få den nøjagtige diagnose. Når en professionel afgør oprindelsen af hårtab, vil han eller hun afgøre, hvad der er den bedste behandlingsmulighed.

Det kan interessere dig ...
Sæsonbestemt hårtab: Hvorfor sker det i efteråret?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sæsonbestemt hårtab: Hvorfor sker det i efteråret?

Sæsonbestemt hårtab sker typisk i efteråret. Det bør dog ikke være en grund til bekymring, fordi det ikke er et sundhedsproblem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Children’s Hair Loss. (n.d.). American Hair Loss Association. Retrieved on June 19, 2020 from https://www.americanhairloss.org/children_hair_loss/introduction.html
 • What you need to know about alopecia areata during childhood. (n.d.). National Alopecia Areata Foundation. Retrieved on June 19, 2020 from https://www.naaf.org/alopecia-areata/living-with-alopecia-areata/alopecia-areata-in-children
 • Gilhar, Amos, Amos Etzioni, and Ralf Paus. “Alopecia areata.” New England Journal of Medicine 366.16 (2012)
 • Cranwell W, Sinclair R. Common causes of paediatric alopecia. Aust J Gen Pract. 2018;47(10):692-696. doi:10.31128/AJGP-11-17-4416
 • Ho CH, Zito PM. Androgenetic Alopecia. [Updated 2019 May 18]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430924/
 • Harvard Health Publishing. (April, 2019). Telogen Effluvium. Harvard University.
 • Kim MS, Na CH, Choi H, Shin BS. Prevalence and factors associated with neonatal occipital alopecia: a retrospective study. Ann Dermatol. 2011;23(3):288-292. doi:10.5021/ad.2011.23.3.288
 • Billero V, Miteva M. Traction alopecia: the root of the problem. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2018;11:149-159. Published 2018 Apr 6. doi:10.2147/CCID.S137296
 • Möhrenschlager M, Seidl HP, Ring J, Abeck D. Pediatric tinea capitis: recognition and management. Am J Clin Dermatol. 2005;6(4):203-213. doi:10.2165/00128071-200506040-00001

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.