Ernæring og knogleudviklingen i den tidlige barndom

Fødevarer er essentielle for knogleudviklingen gennembarndommen. Det er derfor meget vigtigt, at børn får den rette kost og alle de nødvendige næringsstoffer.
Ernæring og knogleudviklingen i den tidlige barndom
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 26 august, 2022

For at fremme knogleudviklingen gennem den tidlige barndom, foruden mælkeprodukter, skal du forsyne med andre fødevarer rige på calcium, såvel som andre næringsstoffer, der vil hjælpe med at styrke et barns knoglesystem.

Fødevarer er essentielle for knogleudviklingen gennem barndommen. Af denne årsag, bør du planlægge den mad, du vælger at inkludere i dit barns kost.

Det er en menneskelig ret at vokse op sund og stærk, og som den ansvarlige voksne, er det essentielt, at du skaber og opretholder en sund og balanceret kost, der er rig på kulhydrater og mineraler til dine børn.

Det menneskelige skelet består af 270 knogler ved fødslen, og 206 knogler – uden at tælle tænderne med – efter at have nået voksenårene, da nogle knogler vokser sammen.

Gennem barndommen og ungdomsårene, vokser knogler og bliver stærkere. Det er derfor nødvendigt at opretholde en passende kost, rig på næringsstoffer, for at opnå en optimal udvikling.

Næringsstoffer, der fremmer knogleudviklingen

Calcium er essentielt for korrekt udvikling af unge knogler, helt fra fødslen til 18-års-alderen. Det er derfor livsnødvendigt at inkludere dette mineral i dit barns kost. Dette mikronæringsstof hjælper med formationen af stærke knogler og tænder, og den korrekte koagulation af blodet.

Ydermere, fremmer det funktionerne i nervesystemet og aktiverer enzymerne, der transformerer mad til energi.

Mængden af calcium, et barn skal indtage, bør være svarende til to eller fire glas mælk per dag. Det er dog mindre for mindre børn, men som de vokser op, bør mængden øges. Det er dog ikke nødvendigt at indtage calcium udelukkende gennem mælk.

Der er andre fødevarer rige på calcium, og du bør inkludere dem i dit barns kost. Mængden af mineraler, som de indeholder, varierer afhængigt af deres størrelse og komposition. Du er ikke nødvendigvis nødsaget til at indtage den anbefalede daglige mængde.

Så længe den overordnede, månedlige mængde af calcium er tilstrækkelig, vil udviklingen af barnets knogler være optimal.

I denne artikel, vil vi kigge på måder, hvorpå du kan sikre dig, at dit barn får nok calcium.

læge, der studerer knogleudviklingen hos et barn


1. Mælk og dets derivater

Mælk og dets derivater er fantastiske muligheder til at forsyne vores krop med nok calcium. Ydermere, indeholder de andre essentielle elementer for passende udvikling af et ungt skelet. Disse inkluderer fosfor og magnesium.

Et ammende barn har ikke behov for at drikke andre mælkeprodukter eller derivater heraf. Ydermere, forsyner yoghurt og kefir med mange proteiner, men de bør ikke tilføjes til et barns kost, før de er mindst 6 måneder gamle. De mest passende til dit barn er smagsneutrale, uden tilsætningsstoffer eller sødestoffer.

Læs listen af ingredienser, før du køber dem, da det meste “yoghurt” og “kefir” på markedet er falsk. Listen bør ikke indeholde andet end dyrket mælk, og levende og aktive kulturer (eller en variation af mælk og Lactobacillus).

2. Grøntsager til knogleudviklingen

Nogle grøntsager, såsom spinat, er en fantastisk kilde til calcium. De er en god mulighed for dem, der ikke kan lide mælkeprodukter eller er laktoseintolerante.

En kop spinat indeholder 25% af den daglige, anbefalede mængde af calcium. Ydermere, bidrager det også med fibre, jern og vitamin A.

En anden grøntsag, der bidrager til korrekt knogleudvikling, er broccoli. Dets højde indhold af calcium, magnesium, fosfor og vitamin K hjælper med at forebygge knoglesygdomme, og derfor opretholdes knoglerne, så de er sunde og stærke. Denne korsblomstrede grøntsag fremmer også dannelsen af kollagen, og holder alle kroppens væv sunde.

Alt dette er særlig vigtigt hos børn, da de er i en proces af udvikling.

3. Æg

barn, der spiser morgenmad

Æg er blandt toppen af superfoods, og de må ikke mangle i et barns kost.

Et æg vejer omkring 60 gram, og bidrager med mindst 6 gram protein. De er også rige på mineraler (calcium og fosfor). Den højeste andel af mikronæringsstoffer er koncentreret i æggeblommen.

At tilføje æg til dine børns kost bidrager til udviklingen af deres muskler og mineraliseringen af deres knogler. I dette stadie, er børn i en proces af vækst, og det kræver en balanceret kost.

4. Fisk til knogleudviklingen

Der er forskellige former for fisk, men alle bidrager med mange essentielle næringsstoffer for knogleudviklingen hos et barn.

  • Sardiner er rige på vitaminer og calcium. De kan blive tilføjet til pasta og salater, hvis du ønsker at variere menuen hos dit barn.
  • Laks er en meget god kilde til omega-3, og bidrager med den anbefalede ration af vitamin D.
  • Dåsetun indeholder omkring 39% af den anbefalede ration af vitamin D til dit barn.

5. Nødder

Nødder er perfekte substitutter til mælkeprodukter. De indeholder vitamin B, jern, fosfor, kalium og selen. De er derfor fantastiske for knogleudviklingen, da de har et højt indhold af calcium.

Ydermere, hjælper deres høje indhold af oliesyre og linolsyre med at forbedre cirkulationen.

Konklusion

Det er vigtigt, at du er opmærksom på dit barns kost. Det, der indtages i de tidlige år, er det, der vil skabe grundlaget for knoglesystemet, og det vil afgøre det fremtidige helbred.

Du er ansvarlig for dit barns velvære, så du skal gøre alt, du kan, for at hjælpe dit barn med at vokse sig stærk og sund. En balanceret kost er en fundamental base for, at et barn kan vokse, uden helbredsproblemer.

børn, der laver mad med deres mor

Lær dit barn sunde spisevaner, der fremmer knogleudviklingen i en tidlig alder, ved at forsyne med snacks i form af grøntsager, nødder og fisk. Du er den modne voksne, og du sætter eksemplet. Af denne årsag, hvis du gerne vil have dit barn til at spise broccoli, så er du nødt til at spise det selv.

Husk på, dit barn spiser, hvad i spiser sammen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Asociación Española de Pediatría. ¿Cuánta leche es recomendable para los niños? Artículo publicado el  11-8-2014, revisado por última vez el 11-1-2018.

  • Mayo Clinic. Salud ósea: consejos para mantener los huesos sanos. June 20, 2019.

  • NIH. National Institutes of Health. Office of dietary Supplements. Calcio. Hoja informativa para consumidores. Última revisión: December 17, 2019.

  • OMS. (2016). Alimentación del Lactante y del Niño pequeño. Número 342, 1–6.

  • UNED. Facultad de Ciencias. Nutrición y Dietética. Guía de Alimentación y Salud. Alimentación en las etapas de la vida: Infancia. La alimentación en la infancia.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.