4 årsager til hovedpine om morgenen

Der kan være flere grunde til, at du får hovedpine om morgenen. Hvis du oplever dette symptom, kan følgende årsager forklare, hvorfor det sker for dig. Husk dog at det er altid bedst at drøfte vedvarende lidelser med din læge.
4 årsager til hovedpine om morgenen

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Det er forfærdeligt at vågne op med hovedpine om morgenen. Det dræner dig for energi og for din lyst til at stå op. Det sidste du har lyst til at tænke på, er de ansvar der venter dig i løbet af dagen. Hovedpine kan virkelig have en negativ indvirkning på dit velbefindende og følelse af velvære.

Derfor får du hovedpine om morgenen

Der er fire årsager til, at du får hovedpine om morgenen. Den gode nyhed er, at der en løsning på dem alle, du skal blot finde årsagen. Hvis du ikke ved, hvordan du identificerer årsagen, kan du ikke vide hvad løsningen kan være. Herunder vil vi hjælpe dig med netop dette!

1. Bruksisme

Bruksisme, eller det, at skære tænder, er et problem, der rammer flere mennesker end man forventer. Bruksisme er et fænomen, hvor du spænder kæbemusklerne hårdt sammen, eller skærer dine tænder når du sover. I de mest ekstreme tilfælde kan du få brug for en tandbøjle. Uden det, kan du ende med at ødelægge dine tænder.

at skære tænder

Den spænding, der forekommer når du knytter kæben sammen, kan give dig hovedpine om morgenen. Dette er normalt forårsaget af stress, bekymring, angst eller depression. Nogle gange kan selv en tandbøjle ikke forhindre hovedpine om morgenen.

I disse tilfælde bør du ikke blot tale med en tandlæge, som kan give dig en tandbøjle, men også en psykolog. Det er vigtigt at lokalisere den spænding, du føler om natten, når du skærer tænder.

Læs også denne artikel: Hvordan man naturligt fjerner hovedpine

2. Migræne

En anden grund til, at du kan få hovedpine om morgenen, kan være migræne. Hvis du ikke tidligere har fået diagnosticeret migræne, kan du antage, at det bare er en normal hovedpine. Udover at tage en panodil, kan du prøve at sove længere, for at se om hovedpinen vil forsvinde af sig selv. Men hvis der er tale om migræne, vil dette ikke virke.

En migræne er en meget intens smerte, der kan vare i op til tre dage, selv når du tager medicin. Smerten er normalt på den ene side af dit hoved, og kan også give dig smerte i øjnene. Smerten kan være bankende og skarp. Selvom medicin kan reducere symptomerne på en migræne, kan dit hoved fortsætte med at gøre ondt, når du vågner op.

3. Søvnløshed

søvnløshed

Mange mennesker lider af søvnløshed. Søvnløshed identificeres som et problem, når du oplever problemer med at sove mange nætter i træk – ikke kun en enkelt gang. Personer med søvnløshed har tendens til at se kronisk trætte ud, og kan ofte virke triste.

Sindet og kroppen kræver en masse hvile for at regenerere sig selv. Hvis du ikke får hvilet ud, vil træthed og mangel på søvn forårsage hovedpine når du vågner. Derfor er det vigtigt at behandle de søvnforstyrrelser du lider af.

Tjek også denne artikel: 4 naturlige søvnløshed behandlinger du har brug for

4. Højt blodtryk

Den sidste hyppige årsag til hovedpine om morgenen er højt blodtryk. Har du højt blodtryk? Hvis ikke, bør du kontakte din læge for at finde ud af, hvorfor du oplever hovedpine om morgenen.

Det, at have højt blodtryk kan få dig til at vågne op pludseligt med en intens smerte. Det kan også forårsage sløret eller nedsat syn.

Er du nogensinde vågnet op med hovedpine? Hvordan havde du det? Hvis du har migræne eller bruksisme og allerede ved det, skal du være opmærksom på, at disse lidelser nogle gange kan forårsage hovedpine om morgenen, samt kvalme eller svimmelhed.

Hvis du stadig ikke ved hvorfor du får hovedpine, er det bedst at konsultere en læge. Dette vil også hjælpe dig med at lindre den stress du oplever, der er forårsaget af at have hovedpine om morgenen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Sarrais Oteo, F., & De Castro Manglano, P. (2007). El insomnio. Anales Del Sistema Sanitario de Navarra. https://doi.org/10.4321/S1137-66272007000200011
  • Firmani, M., Reyes, M., Becerra, N., Flores, G., Weitzman, M., & Espinosa, P. (2015). Bruxismo de sueño en niños y adolescentes. Revista Chilena de Pediatria. https://doi.org/10.1016/j.rchipe.2015.05.001
  • Sánchez del Río-González, M., & Río-González, M. Del. (2012). Migraña crónica:: fisiopatología. Revista de Neurología.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.