Hævede fingre: Årsager og naturlige midler

Hvis du har en hævet finger, kan det skyldes en bule eller et brud. Men hvis hævelsen varer mere end et par dage, skal du gå til lægen hurtigst muligt.
Hævede fingre: Årsager og naturlige midler
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 23 september, 2022

Er det nogensinde sket for dig? Har du nogensinde kigget på dine hænder og bemærket, at en af dine ringe er blevet frygtelig stram, at dine fingre virker hævede og endda har fået en anden farve? Hvad er årsagen til hævede fingre? Og er der nogen midler?

Det er rigtigt, at årsagerne kan være meget forskellige. Oftest er det ikke alvorligt, men til andre tider kan det være et symptom på en underliggende sygdom eller lidelse. I dagens artikel vil vi forklare alt om det.

Hvad er årsagen til hævede fingre?

Hævede fingre er ofte mere almindelig, end vi tror. Nogle gange har vi måske gået en tur i et stykke tid, og når vi ser på vores hænder og fingre, kan vi se, at de er hævede og har en lidt irriterende prikkende fornemmelse.

Det kan skyldes vores kredsløb, og hvordan vores hjerte arbejder på grund af træningen.

Kvinde har hævede fingre

Hævede fingre skyldes ofte en skade eller et traume, og infektioner kan også forårsage det.

Først skal vi udelukke, om det skyldes en ledsygdom som f.eks. gigt. Der er dog andre mulige årsager til hævede fingre:

 • Sår eller stumpt traume: Har du været udsat for en eller anden form for stød mod din krop? Vi støder ind i noget og tænker måske ikke så meget over det. Men et par timer senere vil betændelsen begynde at vise sig.
 • En ledbånds- eller bruskskade: Hvis du har et gentagende arbejde, hvor du altid laver de samme bevægelser med fingrene eller hænderne, er det ret almindeligt, at dine fingre hæver op. Det kan skyldes, at brusk bliver skadet.
 • Bursitis (betændelse i en slimsæk, der beskytter og polstrer leddene): Dette er meget smertefuldt, fingrene bliver betændte, og du kan se en helt særlig hævelse i ledområdet. Nogle gange kan den fremstå som en slags smertefuld kugle.
 • Karpaltunnelsyndrom: Du har sikkert hørt om denne smertefulde tilstand, som er meget almindelig hos kvinder. Der er pres på den nerve, der går gennem håndleddet, hvor det er almindeligt, at fingrene ikke blot hæver, men også mister deres følsomhed og endda “sidder fast”. Det er meget smertefuldt.

Flere mulige årsager til hævede fingre

 • Ganglionbetændelse: Denne tilstand opstår, når der er en vækst eller hævelse i den øverste del af leddet eller senen, som kan nå vores fingre og gøre dem betændte.
 • En infektion: Dette er noget, vi ikke kan udelukke. Der er en bakteriel infektion forbundet med den Staphylococcus aureus, der forårsager en meget markant betændelse i fingrene. Det er smertefuldt og kan endda give feber.
 • Neglerodsbetændelse: Det er meget iøjnefaldende og rammer som regel kun den ene finger. Det er en meget smertefuld infektion omkring neglen, som får fingeren til at blive betændt, og især området omkring selve neglen. Der kan endda forekomme væske.
 • Reumatoid arthritis: Desværre er dette en meget almindelig realitet, som vi ikke kan udelukke. Det er en kronisk autoimmun sygdom, der påvirker leddene. Den er smertefuld og starter ofte i fingrene. Du skal ikke udelukke reumatoid arthritis, men få dig selv undersøgt.
 • Septisk arthritis: Denne type gigt er smitsom og skal adskilles fra leddegigt. Symptomerne er som regel de samme, men din læge vil vide, hvordan han/hun kan skelne og stille den korrekte diagnose.

Når du oplever hævelse i en eller flere fingre, skal du holde øje med symptomerne. Er det kun én finger, der hæver op, eller er det dem alle sammen?

Hvis det er dem alle sammen, skyldes det som regel kredsløbsproblemer eller karpaltunnel syndrom. Hvis det kun er én, så tjek dine negle for en infektion, et slag eller en slags splint eller en anden genstand, der er indlejret i neglen. Det kan endda skyldes et insektbid.

Men hvis betændelsen varer mere end fem dage, skal du gå til lægen.

Hvordan mindsker man betændelse i fingrene?

Eksempel på hævede fingre

Så hvis betændelsen varer i flere dage, skal du gå til lægen. I mellemtiden kan du derhjemme følge disse tips:

1. Varme og kolde bade med rosmarinvand

Rosmarin er ofte meget velegnet til at reducere betændelse i led og brusk.

 • Du kan lave en infusion med to kviste af denne lægeplante og derefter lægge dine hævede fingre i blød i denne varme tilberedning i tre minutter.
 • Derefter gør du det samme, men i en skål med koldt vand.
 • Skift på denne måde, og temperaturforskellen vil få blodet til at flyde bedre og mindske betændelsen.
 • Til sidst kan du lave en lille massage med et par dråber æterisk rosmarinolie.

2. Hvidløg mod hævede fingre

Hvis du har mistanke om, at dine hævede fingre skyldes noget bakterielt, anbefaler vi at gnide et hvidløgsfed over det berørte område.

Hvidløg er et godt antibakterielt middel, så det kan være nyttigt til at reducere betændelse. På trods af dette anbefaler vi, at du går til lægen for at finde den underliggende årsag til betændelsen i fingrene.

Læs mere om hvidløg her: Oplev den gamle tibetanske hvidløgskur

3. Omslag med ingefærrod

Denne rod kan takket være sine antiinflammatoriske egenskaber hjælpe os med at reducere betændelse. Hvis vi river ingefær og laver en infusion med det, kan vi få fremragende resultater.

 • Først og fremmest skal du lægge dine hævede fingre i blød i denne infusion i et par minutter.
 • Tag derefter stykker af ingefær og lav en blød bandage af dem, som du lægger på de berørte fingre. Pas på, at den ikke strammer for meget.

Som vi har set, kan hævede fingre skyldes en række forskellige faktorer, men du kan også finde lindring med disse tre enkle naturmidler (der er også mange flere!).

Vi anbefaler dog altid, at du konsulterer din læge, før du udfører en af de behandlinger, vi har nævnt.

Det kan interessere dig ...
8 ting dine fingre kan fortælle dig om dit helbred
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
8 ting dine fingre kan fortælle dig om dit helbred

Dine hænder kan afsløre visse sider af din personlighed såvel som dit helbred. Her vil vi gennemgå 8 ting, dine fingre fortæller om dig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.