8 fødevarer, der kan forårsage gigt

Gigt er en meget ubehagelig og endda farlig tilstand, der opstår, når du har høje niveauer af urinsyre. Find ud af, hvilke fødevarer der kan bidrage til dette i nedenstående artikel.
8 fødevarer, der kan forårsage gigt
Carlos Fabián Avila

Bedømt og godkendt af læge Carlos Fabián Avila.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Gigt er en smertefuld betændelse i leddene forårsaget af ophobning af urinsyre. Det kan ramme fødder, knæ og ankler, men mest af alt storetåen. Episoder med gigt kan vare i flere måneder, og de, der er mest udsatte, er voksne mænd og overvægtige. Her er de 8 fødevarer, der kan forårsage gigt.

Fisk og skaldyr kan forårsage gigt

Det, som nogle kalder ‘havets frugt’, kan være meget sundhedsskadeligt for dem, der lider af gigt. Dette skyldes, at fisk og skaldyr indeholder høje niveauer af et stof ved navn “purin”, som din krop omdanner til urinsyre.

Hvis du ikke lider af gigt, kan du tillade dig selv at spise visse typer skaldyr, men ikke gå for vidt. Husk, at læger anbefaler ikke at indtage mere end 4-6 portioner om ugen.

Sild

Sild

Sild, i modsætning til de typer fisk, som du har lov til at spise i små mængder, er strengt forbudt for patienter med gigt. Derfor skal det fjernes helt fra din kost. Undgå ligeledes ansjoser og tun.

I den anden ende af spektret er krabbe, hummer og rejer, som er relativt sikre. Med andre ord, overdriv det ikke, men fjern heller ikke helt skaldyr og fisk fra din kost.

Øl kan forårsage gigt

Øl i glas

Eksperter har bevist, at øl fordobler risikoen for at lide af gigt hos dem, der er tilbøjelige til denne sygdom. Dette er grundlæggende sandt af to grunde: Det øger niveauet af urinsyre i kroppen, og det forhindrer din krop i let at skylle purinen ud af dit system.

Vin er en bedre mulighed, men ikke i for store mængder. Et glas vin til middagen ville være en acceptabel mængde, selvom mange læger strengt forbyder alkohol helt, hvis du har gigt.

Rødt kød

Rødt kød kan forårsage gigt
Rødt kød indeholder mange puriner.

Rødt kød indeholder en stor mængde purin ud over andre kemikalier, der kan øge dit kolesteroltal og forårsage vægtøgning. Det er bedre at spise hvidt kød (kylling eller fisk) og en gang imellem lidt rødt kød. Hertil tilføjes, at n ogle specialister fraråder svinekød og oksekød helt, men lidt oksekød om ugen er acceptabelt.

Kalkun

Kalkunkød

Sammen med gås er kalkun en purinrig fødevare, så de undgås helst, hvis du har gigt. De, der er udsat for denne sygdom, skal reducere deres indtag af fjerkræ og vildtlevende dyr til et minimum. De “mere sikre” muligheder er kylling og and, hvor lår foretrækkes frem for bryst.

Sødede drikkevarer

Sødede drikkevarer

Undgå drikkevarer, der indeholder majssirup eller fruktose, læskedrikke og juice på flaske. Disse drikkevarer indeholder mange sødestoffer, der forårsager øget produktion af urinsyre. Det daglige forbrug af drikkevarer, der indeholder sukker eller fruktose, øger den samlede risiko for at lide af gigt for kvinder.

Asparges

Asparges kan forårsage gigt

I denne gruppe finder du også purinrige fødevarer såsom blomkål, spinat og svampe. Hvis du kan lide alle disse fødevarer, kan du reducere dit forbrug i stedet for at skære dem helt ud af din kost. Husk også, at v egetariske diæter fremmer udskillelsen af puriner.

Lever kan forårsage gigt

Lever kan forårsage gigt

Lever er i kategorien “strengt forbudt” sammen med nyrer og søde brød. Undgå med andre ord at spise indmad fra en ko, et lam eller en hvilken som helst anden lignende dyretype. Disse fødevarer er ikke gode for dit helbred på nogen måde, endsige for dem, der lider af gigt.

Hvad kan du spise, når du har at gøre med gigt?

Der er mange fødevarer, der hjælper med at behandle gigt, og her er de:

  • Fedtfattige mejeriprodukter.
  • Komplekse kulhydrater.
  • Kaffe.
  • Frugt.
  • Citrus.

Drik 12-16 glas væsker om dagen, som kan omfatte: Vand, te, naturlig juice og kaffe eller enhver anden væske (med undtagelse af sukkerholdige læskedrikke og øl), der fremmer blodomløbet og fjernelse af affald gennem urinen.

Husk, at gigt kan diagnosticeres gennem dine symptomer eller ved påvisning af øgede niveauer af urinsyre i blodet. Hvis testen ikke er endelig, er det nødvendigt at få din synovialvæske analyseret. Røntgenstråler kan være gavnlige ved påvisning af kronisk gigt, men ikke i mindre eller akutte tilfælde.

Billeder med tilladelse fra Guian Bolisian, Alfa, Gideon, Lindsey G, soyculto, jdolenga, stu_spivack og Curt Gibbs.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Dalbeth N., Merriman TR., Stamp LK., Gout. Lancet, 2016. 388 (10055): 2039-2052.
  • Li R., Yu K., Li C., Dietary factors and risk of gout and hiperuricemia: a meta analysis and systematic review. Asia Pac J Clin Nutr, 2018. 27 (6): 1344-1356.
  • Choi HK., Atknson K., Karlson EW., Willett W., Curhan G., Alcohol intake and risk of incident gout in men: a prospective study. Lancet, 2004. 363 (9417): 1277-81.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.