Anvendelsesmuligheder og fordele ved rosmarin

11. november 2019
Rosmarin er et symbol på åbenhed og god tro og spiller en vigtig rolle i Middelhavskulturer. Siden oldtiden er det blevet brugt som et stimulerende- og blodrensende middel. I denne artikel skal vi se på denne plantes utrolige egenskaber.

Der er mange anvendelser og fordele ved rosmarin, som du kan benytte i dit daglige liv.

Rosmarin er en aromatisk træagtig busk, der hører til slægten Rosmarinus. Det er også et medlem af myntefamilien Lamiaceae sammen med mange andre almindelige urter såsom oregano, timian, basilikum og lavendel. Den vokser i forskellige jordtyper, især i Middelhavsområdet.

Rosmarin indeholder fenolsyrer, flavonoider og triterpensyrer og alkoholer. På grund af dette er planten ikke kun nyttig i kulinariske anvendelser, men også i praksis med naturmedicin. Det er en fantastisk kilde til jern, calcium og vitamin B-6.

Rosmarin er en plante med mange anvendelser og mulige sundhedsmæssige fordele. Vi ser på dem i denne artikel.

Anvendelse og fordele ved rosmarin

Både blade og blomster af rosmarin bruges til forberedelse af naturmedicin. Den er typisk tilberedt som en hel tørret urt eller en tørret pulveriseret ekstrakt, mens te og flydende ekstrakter er lavet af friske eller tørrede blade. Du kan købe det som en æterisk olie, der er rig på aktive ingredienser, eller som en aromatisk alkohol.

Rosmarin bruges traditionelt til behandling af muskelsmerter, forstærkning af immun- og kredsløbssystemer, til at fremme hårvækst og til forbedring af hukommelsen.

Anvendelse og fordele ved rosmarin til at lindre ledsmerter

 anvendelse og fordele ved rosmarin

De antiinflammatoriske egenskaber i rosmarinalkohol er effektive til at reducere vævsbetændelse, der kan føre til hævelser, smerter og stivhed. Det kan også hjælpe med at mindske betændelse og smerter hos mennesker med leddegigt og slidgigt.

Den bedste anvendelse er at massere dine led med rosmarinolie eller med aromatisk alkohol.

Læs også: Ingefær og gurkemeje til lindring af ledsmerter

Det hjælper til forebyggelse og behandling af luftvejsproblemer

Kvinde hoster

”Heling er et spørgsmål om tid, men nogle gange er det også et spørgsmål om muligheder.”

-Hippokrates-

Rosmarins respiratoriske egenskaber fungerer godt mod hoste. At indånde olien giver også lindring af slim i halsen og hjælper til behandling af luftvejsallergier, forkølelse, ondt i halsen og endda influenza.

Dets antiseptiske virkning gør også rosmarinolie nyttigt til luftvejsinfektioner. På grund af dens antispasmodiske egenskaber er det også nyttigt til behandling af astmatisk bronkitis-symptomer. Nogle siger endda, at røg fra forbrænding af rosmarinblader lindrer astma.

Plantens te er også et effektiv slimløsende middel, som til gengæld lindrer fordøjelsesproblemer.

Vi anbefaler: Fordelene ved æterisk mynteolie for din krop

Det beskytter mod degenerative sygdomme

Aldehyde (fra kaffe), carnosinsyre og rosmarinsyrer er alle stærke antioxidanter. Derfor kan forbrug af rosmarin hjælpe med at beskytte mennesker mod celleskader forbundet med degenerative sygdomme som kræft og Alzheimers.

Forskere rapporterer også, at carnosinsyre fremmer øjnenes sundhed, da det beskytter dine nethinder mod degeneration og toksicitet.

Derudover indikerede en rapport, der blev offentliggjort i Journal of Food Science, at tilsætning af rosmarinekstrakt til oksekød reducerer dannelsen af kræftfremkaldende stoffer under madlavning.

Frisk rosmarin i hakket kød eller i eller i salater gør, at du kan nyde dets antioxidant egenskaber hver dag!

Det forbedrer sundheden af din hud og dit hår

Lavendel på flaske

Rosmarin øger hudens elasticitet. Derfor mindsker det tørhed og aldersrelaterede tegn. Da rosmarin har naturlige antiseptiske egenskaber, er det også et godt desinfektionsmiddel for din hud og dit hår.

Faktisk fremmer æterisk olie af rosmarin ikke kun en sund, fugtig hovedbund, men den mindsker også tidlige grå hår. En infusion af rosmarin og brændenælde er en fremragende urteskylning til håret. Det eliminerer skæl og fremskynder væksten. Påfør den efter hver hårvask.

Desuden skal du vide, at æterisk olie med rosmarin har antimikrobielle, antiinflammatoriske og antioxidante egenskaber. Du kan blandt andet drage fordel af dens mange egenskaber til sårheling og reduktion af akne.

Nu hvor du ved, hvad rosmarin kan gøre for dit helbred, opfordrer vi til, at du drager fordel af dets mange anvendelser. Din krop vil takke dig for det!