5 grunde til havregryn er gode før sengetid

Vidste du, at havregryn kan hjælpe dig med at sove bedre? Takket være melatonin og B vitaminen i havregryn er det perfekt til at stimulere serotoninsekretionen og fremme en bedre, uafbrudt nats søvn.
5 grunde til havregryn er gode før sengetid

Sidste ændring: 12 november, 2018

Der er en stærk sammenhæng mellem mad og søvn. Vidste du for eksempel, at havregryn kan hjælpe dig med at sove bedre og derfor at havregryn er gode før sengetid?

Bedre søvn er ensbetydende med bedre sundhed, mere energi og mere produktive dage.

Med det i tankerne har vi et par spørgsmål til dig:

Sover du for lidt? Vågner du ofte om natten? Eller har du det som om, at du slet ikke har sovet, når du står op?

I så fald er det tid til at gøre noget ved det. Det er på tide at foretage nogle ændringer. Du kan for eksempel prøve at spise en skål varm havregrød en time før sengetid.

Her er 5 grunde til hvorfor havregrød kan give dig en bedre søvn:

1. Havregryn er gode til aftensmad

En lækker skål havregryn før sengetid er alt du behøver for at sove godt.

En god nattesøvn afhænger af mange ting. To af dem er meget konkrete: Hvornår du spiser aftensmad og hvilken mad det består af.

Her er et interessant faktum, du bør huske på: Din lever udfører dens afgiftning mellem klokken 1 og 3 om morgenen.

Hvis du spiser sent eller spiser et tungt måltid, får leveren sværere ved at gøre sit arbejde. Det kan få dig til at vågne op om natten.

Du skal spise aftensmad mellem kl. 19.00 og 21.00.

En af de bedste ting, du kan spise til aftensmad, er havregryn. Det er både sundt og så giver det en god nats søvn. Spis det gerne med en plantebaseret mælk såsom havremælk eller sojamælk for at undgå de mange hormonforstyrrende stoffer i komælk.

Havregrød hjælper dig med at opretholde et afbalanceret blodsukkerniveau, noget der er særligt vigtigt sidst på dagen.

Husk også, at det er en dårlig ide at spise rødt kød om aftenen.

Hvorfor? Rødt kød indeholder stimulerende stoffer som hypoxanthin, så det er bedre at vælge korn såsom havregryn.

 

2. Havregryn er gode og rige på søvnregulerende melatonin

Havregryn er rig på melotonin.

Havregryn er en naturlig kilde til melatonin, en forbindelse, der regulerer din søvn/vågen cyklus.

Det får dig ikke til at falde i søvn med det samme sådan som en sove pille vil. Hvad det gør er, at det justerer din rytme, så du føler dig søvnig naturligt.

Havregryn hjælper dig med at regulere denne rytme takket være dets melatonin og D vitamin indhold. Det hjælper dig også med at kontrollere:

 • Migræne
 • Kronisk træthed
 • Irritabelt tarmsyndrom
 • Knogletab (osteoporose)

Du kan endda købe havregryn med ekstra vitamin D i nogle supermarkeder. På denne måde øges serotoninproduktionen, der hjælper dig med at sove.

 

3. Havregryn og B-komplekse vitaminer

B-komplekse vitaminer spiller flere roller i din krop. Det vigtigste har at gøre med korrekt funktion af nervesystemet.

 • Havregryn er meget rig på vitamin B6 eller pyridoxin. Dette er meget nødvendigt for at omdanne energien i fødevarer til glukose og til metabolisering af fedt og proteiner.
 • Vitamin B3 hjælper med at øge produktionen af ​​tryptophan, en essentiel aminosyre, der gør dig afslappet og søvnig.

Hvis du har en mangel på en af ​​disse vitaminer, vil du mærke effekten, det mest almindelige er fysisk træthed og søvnløshed.

4. Havregryn hjælper dig med at bekæmpe angst og sove bedre

Fandt du ud af noget nyt om mad og søvn?

Havregryn indeholder avenin og trigonellin, to prolaminer (vegetabilske proteiner).

De hjælper med at reducere den angst, nervøsitet og restløshed, der har tendens til at blive opbygget i løbet af dagen og forhindre dig i at falde i en dyb, sund søvn.

Men vi bør påpege, at denne type vegetabilsk protein i havregryn ofte virker som et allergen for mennesker med cøliaki, så det er bedst at undgå havre, hvis det er tilfældet.

 

5. Sig farvel til stress takket være havregryn

En af de primære udløsere af søvnløshed er kronisk angst eller stress.

Disse følelsesmæssige processer stimulerer binyrerne og frigiver gradvist bestemte hormoner, der forårsager muskelspændinger, stress og træthed.

Havregryn kan hjælpe dig med at normalisere mange hormoner forbundet med stress.

Du vil afbalancere dine kortisolniveauer og understøtte dit nervesystem på grund af havregrynets betydelige indhold af B-komplekse vitaminer.

Hertil kommer, at havregryn stimulerer indre homeostase, afslapper dig, fremmer god fordøjelse og understøtter god leversundhed.

Alt dette vil hjælpe dig med at få en dybere, mere tilfredsstillende nattesøvn.

Husk at havregryn er gode at spise hver dag hver dag mellem en time og to timer før sengetid, hvis det skal virke optimalt. 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Corio Andújar, R., & Arbonés Fincias, L. (2009). Nutrición y salud. Nutrition and Health, 35, 9, 423–479. https://doi.org/10.1016/S1138-3593(09)72843-6
 • Ávila Zúñiga, P. (n.d.). El secreto: 5 tiempos de comida al día. Clínica En Especialidades Dietoterapéuticas. Retrieved from https://www.carmenlia.com/Articulos/5_comidas_al_dia/5_tiempos_de_comida_al_día.pdf
 • Rozano Ladrón, V., Quiróz Santiago, C., Acosta Pulido, J. C., & Pimentel Ayaquica, L. A. (2004). Hortalizas, las llaves de la energía. Revista Digital Universitaria, 5. Retrieved from http://www.revista.unam.mx/vol.6/num9/art88/sep_art88.pdf
 • Celorio Fries, G. A., & Mota López, M. Á. (2016). Salud Mental y Nutrición: Una revisión sistemática. Cádiz: Colegio Oficial de Enfermería de Madrid.
 • Romo, M. (2014). Entrena tu cerebro. Neurociencia para la vida cotidiana. Barcelona: Editorial Alienta.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.