8 symptomer på C-vitamin mangel

Bortset fra at styrke dit immunforsvar er C-vitamin nødvendigt for cellulær respiration og helbredelse af skader. Uden dette vitamin tager sår længere tid om at helbrede. Lær mere i denne artikel!
8 symptomer på C-vitamin mangel
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Det er ikke en hemmelighed, at vitaminer spiller en vigtig rolle, især c-vitamin. De er grundlæggende for dit helbred og sørger for, at din krop fungerer korrekt.

Blandt disse er C-vitamin en af de mest kendte og vigtige. Dette er ikke kun fordi det er nødvendigt for at styrke dit immunsystem. Det er også fordi det har en rolle i mange af din krops processer.

At få det regelmæssigt gør flere ting. Blandt disse ser vi øget blodgennemstrømning, øget cellevækst og en minimeret mængde af skader forårsaget af iltning.

Det er også nødvendigt at optage jern og bruge calcium korrekt. Til gengæld giver calcium mange interessante fordele.

Af alle disse grunde kan C-vitamin mangel forårsage en række negative reaktioner i din krop. Disse har direkte indflydelse på både dit fysiske og mentale helbred.

I starten er det svært at bemærke det. Men som tiden går, begynder nogle af symptomerne at dukke op og gøre det klart.

Lad os se på dem!

1. Udtyndende hår og hårtab

Hårtabt - vitamin

Udtyndende hår og hårtab er normalt forbundet med flere faktorer. Disse faktorer kan medføre, at din hovedbund og håret forringes.

Blandt disse faktorer er en mangel på C-vitamin en almindelig årsag. Dette skyldes, at det er et vigtigt næringsstof til opretholdelse af kollagen og proteiner, der giver hårstyrke.

En kost, der ikke indeholder mad med dette vitamin, kan forårsage tørhed, hårtab og modtagelighed for skaldethed.

2. Tilbagevendende infektioner

Folk med et c-vitamin underskud har tendens til at udvikle flere infektioner end dem, der spiser den mængde, de behøver for at forblive sunde.

Dette næringsstof er afgørende for din krops forsvarssystemer. Lave niveauer af det reducerer din evne til at ødelægge patogener, der forårsager alle former for sygdomme.

Konstante urinvejsinfektioner, orale problemer og hudallergi er tegn, der fortæller dig, at du skal spise mere c-vitamin.

3. Humørsvingninger

Humørsvingninger

Selvom de fleste mennesker ignorerer det, er dette vitamin løst forbundet til dit følelsesmæssige helbred.

At få tilstrækkelige mængder giver dig mental stabilitet, ro og kontrol af de hormoner, der forårsager dårligt humør.

Lave niveauer i din krop kan forårsage irritabelt humør, stress og negative følelser, der påvirker os.

4. Træthed

Udmattelse eller en vedvarende følelse af træthed er et symptom, der kommer fra mange årsager og helbredsmæssige problemer.

En mangel på C-vitamin er ikke en undtagelse. Dette næringsstof er nødvendigt for den bedste mentale og fysiske virken.

Ikke at få de rigtige mængder kan komme i vejen for at få en god hvile. Det øger også følelsen af udmattelse.

5. Sår heler langsommere

sår

Dette næringsstof er nødvendigt for at få den rigtige iltning og cellulær reparation. Som følge heraf kan reducering af det i din krop stå i vejen for at dine sår heler hurtigt.

Hvis du ikke får nok C-vitamin, er det almindeligt for overfladiske sår at tage længere tid om at blive helbredt. Dertil kan blå mærker opstå natten over.

6. Kropssmerter

Konstante kropssmerter skal undersøges af en specialist. Dette skyldes, at der er mange ting, der kan forårsage denne smerte.

En af disse ting er manglen på meget almindelige næringsstoffer. Dette gælder især fordi disse næringsstoffer har direkte indflydelse på din muskel og led sundhed.

En mangel på C-vitamin reducerer f.eks. Din evne til korrekt at absorbere nogle mineraler. Dette medfører muskelsvigt.

Det står også i vejen for den korrekte kollagen produktion. Dette medfører en svækkelse af brusken, der beskytter dine led.

7. Hud tørhed

Hud tørhed

At få nok C-vitamin dagligt er en af de bedste vaner du kan have. Det hjælper dig med at få en glat, smuk, sygdomsfri hud.

Dette næringsstof forsinker det tidlige tab af kollagen og elastin. Disse er to stoffer, der er ansvarlige for at bevare din huds fasthed og elasticitet.

At få nok C-vitamin regelmæssigt minimerer de negative virkninger fra frie radikaler, fremmer fjernelsen af ​​toksiner og reducerer risikoen for tidlig aldring.

Hvis det ikke var nok, er det nødvendigt for ordentlig hudhydrering. Dette skyldes, at det hjælper med absorbering af næringsstoffer og væsker.

8. Kardiovaskulære sygdomme

Den tidlige udvikling af hjertekar sygdomme kan have meget at gøre med mangel på C-vitamin i din kost.

Disse er forhold, der kommer fra flere faktorer. Imidlertid påvirker lave niveauer af C-vitamin deres udvikling.

Deres antioxidante virkninger reducerer akkumuleringen af ​​kolesterol. Det tilskynder også til rengøring af dit blod og eliminering af toksiner.

Det er vigtigt at gøre dit organs bindevæv bedre. Som følge heraf understøtter det funktionaliteten af ​​dine celler, vener og arterier.

Tror du, at du har en ernæringsmæssig mangel? Gør dig selv klogere på de naturlige kilder, der har dem. Forbedrer derefter dine spisevaner, så du får den rigtige mængde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Manela-Azulay, M., Mandarim-de-Lacerda, C. A., Perez, M. de A., Filgueira, A. L., & Cuzzi, T. (2003). Vitamina C. Anais Brasileiros de Dermatologia. https://doi.org/10.1590/S0365-05962003000300002
    Oro, J. R. D. X., & Donnamaría, M. C. (2006). Acción farmacológica, biofisicoquímica y estructura dinámica de la vitamina C. Acta Farmaceutica Bonaerense.
    Tuero, B. (2000). Funciones de la vitamina C en el metabolismo del colágeno. Rev Cubana Aliment Nutr.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.