Havrevand til at kontrollere vægt, kolesterol og diabetes

Takket være alle de fibre, det giver, hjælper havrevand med at regulere tarmbevægelser. Det giver os også en vedvarende mæthedsfornemmelse. For at tabe sig nemmere kan man kombinere det med fysisk træning.
Havrevand til at kontrollere vægt, kolesterol og diabetes
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Havrevand anses for at være én af de mest fuldendte kornsorter, som kan inkluderes i ens kost. Det er perfekt til morgenmaden, frokost og endda som et mellemmåltid.

Næringsmæssigt skiller det sig ud ved at have et højt indhold af fibre samt vitaminer, mineraler og essentielle aminosyrer. De tager alle del i en ordentligt funktion af livsvigtige kropsorganer.

Havregryn indeholder også kulhydrater, der forbrændes langsomt. Det kan hjælpe med at forlænge mæthedsfornemmelsen. Det hjælper med at kontrollere ens blodsukker.

Én af grundene til, at havregryn så ofte indtages i hele verden, er, fordi det er så alsidigt. Det kan inkluderes i mange opskrifter og naturlige midler både til pleje af helbredet og skønheden.

For noget tid siden blev havrevand meget populært som en væske, der optimerer havrens egenskaber. Det er godt til vægttab og til at kontrollere sygdomme.

I denne artikel vil vi dele fordelene ved at drikke havrevand med dig. Vi vil også dele en simpel opskrift, som kan laves derhjemme. God fornøjelse!

Fordele ved havrevand

Kvinde med et maalebaand omkring taljen

Havrevand er en 100% naturlig drik. Den vil lade en få mest ud af havrens egenskaber. Det ændrer ikke på havrens indhold. Og man kan stadig nyde dets lækre smag.

Den hovedsaglige grund til, at det blev så populært i hele verden, er, fordi det er bevist at være et fremragende bidrag til personer, der har bestemt sig for at følge en sund kost til vægttab.

Det giver en betydelig mængde fibre, som hjælper med at regulere stofskiftet. Stofskiftet er designet til at hjælpe kroppen med at forbrænde fedt bedre.

Det har også en mættende virkning, som mindsker lysten til at overspise og indtage overflødige kalorier.

Det giver uopløselige fibre, som hjælper med at opretholde en sund fordøjelse. Samtidig forebyger det også forstoppelse og fremmer udskillelsen af affaldsstoffer, som ellers ville ophobe sig i tarmkanalaen.

Havre og et stetoskop

Havrevand indeholder også leucin, isoleucin og threonin. Det er essentielle aminosyrer. Hvis man drikker det regelmæssigt, hjælper det med at sænke niveauet af dårligt kolesterol (LDL) i blodet. Det stimulerer også leveren, så den danner lecithin. Kroppen har brug for dette stof for nemt at kunne rense sig selv efter større måltider og andre giftige stoffer.

En fordel, som man ikke må overse, er, at det stadig kan indtages af personer med type-2 diabetes og personer med højt blodsukker.

Dette er på grund af de opløselige fibre og kulhydraterne, der forbrændes langsomt, som sænker det glykæmiske indeks i kroppen.

Sådan laver man hjemmelavet havrevand

Skaal med havre og et glas maelk

Det er rimelig nemt at lave havrevand. Og det kræver ikke dyre ingredienser, som er besværlige at finde.

Vand og havregryn vil altid udgøre basen af denne drik. Man kan dog også tilsætte kanel eller vanilje til den.

Ingredienser

 • 105 gram havregryn
 • 2 liter vand
 • 1 kanelstang (valgfrit)

Fremgangsmåde

 • Kom havregrynenen i en blender og tilsæt et glas vand. Blend på højeste styrke.
 • Når det er blendet jævnt, tilsættes det resterende vand og kanelen.
 • Rør i nogle få sekunder, opbevar det derefter i køleskabet uden at sigte det.
 • Yderligere råd: Opblød havregrynen natten over for at gøre det nemmere at blende dem.

Sådan bør man drikke det

Kvinde der smiler med et glas maelk

Hvis man ønsker at tabe sig, bliver man nødt til at drikke et glas før morgenmaden i mindst en måned i træk.

Dette vil holde en mæt i længere tid. Og det vil give en alle de fibre og næringsstoffer, man har brug for til resten af dagen.

For at kunne drage nytte af resten af disse fordele, bliver man nødt til at drikke det regelmæssigt, mere eller mindre et glas før hvert hovedmåltid, hvis det er muligt.

Selfølgelig kan dette også udgøre et alternativ til almindeligt vand. Det vil holde en hydreret og fuld af energi.

Man vil være i stand til at lave en meget sund drik derhjemme som et bidrag til en kostplan og for at få en sundere krop.

Hvis det indtages regelmæssigt før morgenmaden og suppleres med en balanceret kost, vil man opleve et vægttab indenfor meget kort tid.

Af åbenlyse grunde vil det føre endnu bedre resultater med sig, hvis man følger dette råd sammen med en god træningsrutine.

Det kan interessere dig ...
Havregrynskager med hørfrø og sesam til slankekuren
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Havregrynskager med hørfrø og sesam til slankekuren

Ideelt set skal disse havregrynskager indeholde alle tre af de ovennævnte ingredienser. Du kan dog også lave dem, hvis du ikke har alle ingrediense... • Zieliński, H., & Kozłowska, H. (2000). Antioxidant activity and total phenolics in selected cereal grains and their different morphological fractions. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf990619o
 • Jiang, Z. qing, Sontag-Strohm, T., Salovaara, H., Sibakov, J., Kanerva, P., & Loponen, J. (2015). Oat protein solubility and emulsion properties improved by enzymatic deamidation. Journal of Cereal Science. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2015.04.010
 • Sayanjali, S., Ying, D., Sanguansri, L., Buckow, R., Augustin, M. A., & Gras, S. L. (2017). The effect of extrusion on the functional properties of oat fibre. LWT – Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2017.05.025
 •  Livesey G., Taylor R., Livesey HF., Buyken AE., Jenkins DJA., et al., Dietary glycemic index and load and the risk of type 2 diabetes: a systematic review and updated meta analyses of prospective cohort studies. Nutrients, 2019.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.