Helvedesild symptomer og diagnotiske fakta at kende til

30 oktober, 2020
Herpes Zoster er en sygdom, der primært påvirker voksne over 50 år, og mennesker med svækkede immunsystemer.

Helvedesild (også kendt som herpes zoster) er en infektion forårsaget af VZV-virus eller varicella-zoster-virus. Denne sygdom påvirker hovedsageligt nerverne under huden. Og de vigtigste helvedesild symptomer omfatter betændelse og udseendet af vabel-lignende udbrud. Disse udbrud ses langs den berørte nerve. Derfor er de let synlige.

Den berørte hud virker irriteret, med små vabler, der følger en nerve vej. Af denne grund kalder folk almindeligvis sygdommen “helvedesild.” vablerne giver smerter, som synes at brænde i overhuden. I nogle steder af verdenen kalder folk det “Skt. Anthony’s ild.”

I de fleste tilfælde påvirker denne sygdom ældre mennesker. Imidlertid har mange ældre lidt eller lider af helvedesild, selvom det normalt er milde tilfælde. Sygdommen forårsager større komplikationer hos ældre voksne.

Årsager til helvedesild

Helvedesild bakterien

Den virus der forårsager helvedesild er den samme som den der forårsager varicella (skjoldkopper). Denne virus bliver aldrig udryddet fra kroppen. I stedet forbliver det i en organisme i en latent tilstand. Under visse sundhedsmæssige forhold genaktiverer virussen sig selv i nerveenderne.

Ikke alle, der har haft varicella (skjoldkopper), udvikler helvedesild. Normalt genaktiveres virussen hos dem, der har midlertidige eller permanente ændringer i deres immunforsvar, forårsaget af alderdom, anden sygdom eller brug af medicin. Sådanne lægemidler omfatter corticoider, gigtmemedicin og andre.

Helvedesild er ikke smitsomt. En person, der lider af denne sygdom, kan dog passere varicella virussen til en person, der aldrig har haft skjoldkopper. Virusen kan kun overføres ved direkte kontakt med vablerne.

Voksne over 50 år er mere tilbøjelige til at udvikle denne sygdom. Dem, der lider af et svagt immunsystem på grund af hiv er også modtagelige. Ligeledes kan de, der lider af varicella (før deres første fødselsdag) også udvikle helvedesild.

Tjek denne artikel:
7 Problemer, du oplever, når du har et svagt immunforsvar

Helvedesild Symptomer

Person med helvedesild

Smerter er en af ​​de mest tydelige symptomer på helvedesild, og det kan forekomme, selv før  vablerne er synlige. Dette skyldes, at virussen påvirker nerverne i overhuden. I de fleste tilfælde forekommer vablerne mellem 1 og 14 dage efter den første følelse af smerte, og smerten kan være enten mild eller stor.

De første helvedesild symptomer er:

  • Kløe
  • Kildende fornemmelser
  • Prikken
  • Brændende smerter

Desuden kan følgende symptomer i begyndelsen af ​​helvedesilden forekomme:

  • Feber
  • Hovedpine eller generel ubehag
  • Mavetarm ubehag

Uden tvivl er hovedsymptomet på helvedesild forekomsten af ​​vabler. I starten er udbrudene små, men de kan vokse og slå sammen med andre vabler, der danner store sår. Normalt varer vækstperioden for disse sår fra 3 til 5 dage. Senere formes sår, svarende til den endelige fase af sygdommen.

I tilfælde, hvor virussen dukker op på hovedet, kan det påvirke ens syn eller hørelse. Hvis det påvirker mandibular nerven, kan læsionerne danne sig i mundhulen, på tungen eller i halsen. I sjældne tilfælde kan en person miste deres smagssans.

Diagnose og komplikationer

Person med helvedesild

Helvedesild er diagnosticeret efter en fysisk undersøgelse af patienten under hensyntagen til hans eller hendes kliniske historie og optegnelser.

Hvis der er nogen usikkerhed om, hvorvidt den korrekte diagnose faktisk er helvedesild, kan en prøve af hudceller fra læsionerne tages gennem en laboratorietest, som gør det muligt at vurdere årsagen yderligere. En blodprøve er en anden bæredygtig metode til at etablere en endelig diagnose.

Imidlertid kan lumbal punktering udføres for at diagnosticere sygdommen, kun når nervesystemet er svagt. Derudover kan det i atypiske tilfælde være nødvendigt at gennemgå et Tzanck-smear, hvilket indebærer skrabning og test af væsken indeholdt i vablerne.

Vidste du?
Hvorfor snurrer det i mine hænder og fødder?

En af de hyppigste, alvorlige komplikationer af denne sygdom er “postherpetic neuralgi”. Dette forekommer hos 50% af patienterne og består af smerte, som mange beskriver som brændende, elektrisk og uudholdelig. I de mest alvorlige tilfælde kan smerten helt uarbejdsdygtiggøre en person. Den værste del er, at denne smerte kan vedblive i uger, måneder, år og endda gennem hele livet.

Andre komplikationer kan indebære synsproblemer, når herpes zoster forekommer nær øjet. I mange tilfælde kan virkningerne være alvorlige. Yderligere infektioner kan forekomme på huden, såsom cellulite eller impetigo. I nogle tilfælde producerer denne type herpes meningitis.