Følelsesløshed og snurren i hænder og fødder - hvorfor?

Har du nogensinde oplevet den dér irriterende snurren eller prikken i ben og arme? Det er første tegn på, at de er ved at sove! Læs med her for at se, hvordan du kan forebygge snurren i ben, arme, fødder og hænder.
Følelsesløshed og snurren i hænder og fødder - hvorfor?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Der er ingen tvivl om, at det er en ubehagelig følelse. Når arme, hænder, ben eller fødder “sover,” er det svært at vide, hvad man skal gøre for at få gang i dem igen og få dem til at føles normale. I denne artikel kan du lære mere om, hvorfor man få den snurrende fornemmelse i hænder og fødder.

Følelsesløshed og snurren i hænder og fødder: Hvad er det og hvorfor får man det?

Både følelsesløshed og snurren er usædvanlige og mærkelige fornemmelser, som kan dukke op alle steder i kroppen. Oftest oplever man dem dog i arme, ben, hænder, fingre og fødder. Nogle af de mest almindelige grunde til de sovende kropsdele er:

 • At opholde sig i samme position i lange perioder, lige meget om man står op eller sidder ned (for eksempel under en rejse eller ved skrivebordet på arbejdet)
 • En nerveskade – hvis man skader en nerve i sin nakke, vil man opleve disse følelser i sine arme og hænder. Hvis man får en skade i en nerve i den nedre ryg, vil det påvirke ben og fødder
Du kan opleve snurren i hænder og fødder, men bare rolig. Du kan let lave øvelser, der afhjælper problemet.
 • Tryk på nerverne i rygsøjlen eller de perifære nerver
 • Helvedesild
 • Mangel på blodtilstrømning på grund af betændelse i blodkarrene, åreforkalkning eller en blodprop
 • Ubalance i niveauerne af kalium, kalcium eller natrium.
 • Mangel på vitamin B12
 • Indtaget af visse medikamenter
 • Nerveskader grundet overdrevet alkoholindtag, brugen af tobaksprodukter eller eksponering for bly.
 • Strålebehandling
 • Stikkende insekter, mider eller bid fra dyr
 • Allergi overfor skaldyr
 • Karpaltunnelsyndrom (i håndleddet)
 • Diabetes
 • Hypothyreose (for lavt stofskifte)
 • Slagtilfælde eller anden cerebral iskæmi

Hjemmelavede midler og anbefalinger til at lindre snurren i hænder og fødder

Vand er en af de bedste naturlige måder at “vække” fødder og hænder når de falder i søvn. Lad det påvirkede område “ligge i blød” i en skål med koldt vand i omkring 10 minutter eller indtil den snurrende fornemmelse holder op. Nogle mennesker vælger også at tvinge fingre, tæer, eller hvilken del af kroppen, der nu er følelsesløs, til at bevæge sig for at få følelsen tilbage.
Her er nogle andre metoder, man også kan bruge:

Gå rundt

Gå en kort tur i rummet, når den snurrende følelse er ved at komme frem. Måske er man nødt til at stå stille i et par minutter hvis man oplever spasmer i en af benene. Men det at gå rundt er en ret effektiv måde at vække de sovende kropsdele på, især hvis man har siddet ned i lang tid.

3-walking

Stå på tæer

Dette er en anden behandling til sovende ben. Stå på tæer ligesom en ballerina og før derefter langsomt hælene ned mod gulvet. Gentag 10 gange for at stimulere blodcirkulationen i ben og fødder. Hvis disse kropsdele har det med ofte at komme til at sove, kan man lave denne øvelse hver aften inden man går i seng, så man ikke bliver følelsesløs imens man sover.

Spis mere mad med højt jernindhold

Jernmangel kan være årsagen til den snurrende fornemmelse i hænder og fødder. Tilføjer man linser og rødbeder til sin kost, kan det hjælpe med at reducere frekvensen af denne følelse. Det er også en god idé at spise flere æg, mælk, nødder, ærter, bønner og grønne bladgrøntsager, såsom spinat og bladbeder.

Du vil måske finde denne artikel interessant:

5 måder at øge jernniveauer i dit blod på

Lav et kompres med chili

Dette kan hjælpe med at forbedre følelsen af snurren og prikken. Man skal bruge omkring 12 røde chilipebre. Kog dem ved høj varme og pres dem derefter igennem et håndklæde. Brug derefter dette kompres på det påvirkede område. Varmen fra chilien vil reducere følelsen af smerte og ubehag. Hvis man ofte oplever dette problem, kan man have en salve klar til at varme op på et øjeblik.

Undgå visse mad- og drikkevarer

Det anbefales at undgå at drikke kaffe eller alkohol under og efter aftensmaden. Man bør også undgå at spise meget tung mad om aftenen.

Før en sund livsstil

Hod op med at ryge, få motion gennem øvelser såsom svømning og lær at slappe af med yoga for at reducere spændinger. Undgå at bruge for meget tid i den samme stående eller siddende stilling og gå i løstsiddende tøj for at forbedre blodcirkulationen.

4-healthy-breakfast

Massager og stillingsændring

Når man begynder at kunne mærke, at den snurrende følelse er på vej, er det en god idé at massere eller gnubbe området kraftigt. Man kan endda gøre dette hver aften for at forebygge, at ens arme og ben kommer til at sove. En anden god taktik er ofte at ændre sin stilling. Hvis man sidder ned, så stå lidt op, ligger man ned kan man sidde op, står man kan man sætte sig ned lidt osv. Hvis man funder ud af, at ben og arme er ved at falde i søvn imens man sover, kan det skyldes at man ligger i den samme stilling i lang tid uden at bevæge sig. Prøv på at bruge puder til at løfte de påvirkede områder.

Brug passende fodtøj

Man bør altid bruge strømper lavet af bomuld eller uld, som kan absorbere fugt og forebygge snurren. Skift strømper tre gange om dagen (hver ottende time). Skoene bør være behagelige at gå i og lavet af læder eller stof. Sørg for at tjekke, at skoene giver passende støtte til fodsvangen eller brug indlæg for at give fødderne mere støtte. Prøv på ikke at bruge høje hæle eller sko, der får én til at glide, når man går – sørg altid for, at de har en god sål.

Lav væg- eller boldøvelser

Når man kommer hjem fra arbejde, især hvis man oplever snurren eller at benene sover, bør man tage strømper og sko af og stå med ryggen mod en væg. Pres fingre og håndflader mod væggen og bøj let i benene.

På kontoret på arbejdet kan man holde en gummibold mellem hænderne og presse så hårdt sammen, som man kan. Du kan købe bolde specielt fremstillet til denne slags øvelser og afhjælpe snurren i både hænder og fødder. Man kan også lave den samme øvelse med ben og fødder ved at skubbe gummibolden ned mod gulvet med sine hæle.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.