Kronisk nyresvigt: Symptomer og diagnosticering

I dagens artikel vil vi forklare de symptomer, som kan vise sig, og hvordan en læge ville stille diagnosen kronisk nyresvigt.
Kronisk nyresvigt: Symptomer og diagnosticering

Sidste ændring: 02 marts, 2021

Kronisk nyresvigt fører til forhøjet blodtryk, træthed, anæmi og manglende appetit. Læs med og find ud af, hvad symptomerne er, og hvordan lægerne diagnosticerer det.

Kronisk svigt af nyrerne er en gradvis proces, hvor disse organer holder op med at fungere ordentligt. Du ved måske allerede, hvor vigtige de er. De sørger nemlig for at filtrere blodet og udskille affaldsstoffer gennem urinen.

Som om det ikke var nok, udfører de også opgaver med hensyn til hormoner, elektrolytter og stofskiftet. Så når sygdommen skrider frem, og nyrerne uigenkaldeligt mister deres evner, gør situationen dit liv umuligt, hvis du ikke får påbegyndt behandling øjeblikkeligt.

Tilstanden er som regel asymptomatisk i begyndelsen, så det kan være vanskeligt at nå frem til en diagnose. I dagens artikel vil vi forklare de symptomer, som kan vise sig, og hvordan en læge ville stille diagnosen kronisk nyresvigt.

Symptomer på kronisk nyresvigt

Denne sygdom viser sig på mange forskellige måder, og det skyldes, som vi nævnte ovenstående, at nyrerne medvirker til adskillige kropsfunktioner.

Anoreksi er et af de mest almindelige symptomer, og derefter er der kvalme og opkastning. Ifølge et studie trykt i  Revista de Nefrologia,  skyldes disse tegn en øget mængde af urinstof i blodet. Desværre kan det fortsætte selv efter behandling, og det øger risikoen for fejlernæring.

Forhøjet blodtryk, udmattelse og søvnproblemer er også almindelige symptomer. Der opstår en generel væskeophobning, når nyrerne holder op med at fungere, og det fører til åndenød, opsvulmede ben og brystsmerter.

Kvinde med ondt i ryggen

Mangel på appetit, anæmi og smerter i den nedre del af ryggen er mulige tegn på begyndende nyresvigt.

Du kunne også være interesseret i: 8 vigtige tegn på nyreproblemer du ikke må overse

Forstyrrelser i elektrolytterne

Disse ændringer ses som regel, når nyrerne allerede er betydeligt skadet. De elektrolytter, som oftest rammer, er natron, natrium og kalium. Kaliumindholdet i blodet har en tendens til at stige, hvilket fører til forstyrrelser i hjerterytmen.

Natron er afgørende for regulering af kroppens indre surhedsgrad. Metabolisk acedose opstår, når der er et fremskredent kronisk nyresvigt.

Kardiovaskulære symptomer på kronisk nyresvigt

En artikel i Anales de Cirugia Cardiaca y Vascular konkluderer, at nyresvigt har de samme risikofaktorer som kredsløbssygdomme: At være ældre, at ryge og dyslipidæmi.

En høj koncentration af urinstof i blodet medfører en acceleration af åreforkalkning. Denne lidelse består af dannelse af kolesterolplak i blodkarrene, som forhindrer en god blodgennemstrømning. Derfor er der blandt andet en større risiko for iskæmisk hjertesygdom og hjertesvigt.

Er du klar over: Hvad gør nyrerne egentlig?

Hæmatologiske abnormiteter

Anæmi er et af de tidligste symptomer på denne sygdom. Faktisk bliver dette symptom også værre, efterhånden som det kroniske leversvigt skrider frem. Det skyldes mangel på erythropoietin, et stof som sammensættes i nyrerne, og stimulerer dannelsen af røde blodlegemer.

Lidelser i knogler og muskler ved kronisk nyresvigt

Renal osteodystrofi er et begreb der dækker over alle symptomer i knogler, som følger med nyresygdomme. Deformiteter i visse knogler, såsom fingrene, og en højere tendens til knoglebrud er almindeligt. Derudover opleves der ofte smerte i knoglevævet hos patienter med denne lidelse.

Hormonelle ændringer

Der opstår kønslige ændringer hos både mænd og kvinder. Ifølge Clinica de la Universidad de Navarra oplever kvinder ændringer i menstruationen, mens mænd får rejsningsproblemer og oplever et fald i sædtallet.

Hudproblemer

Kronisk leversvigt fører også til ændringer i huden. Faktisk opstår disse symptomer som et resultat af behandling med hæmodialyse. Der kan for eksempel være kløe, tørhed og ændringer af håret. Anæmi kan også give bleg hud.

Hæmodialysen her er ikke uden bivirkninger

Hæmodialyse kan føre til komplikationer. Derfor stammer mange symptomer fra behandlingen.

Diagnosticering af kronisk nyresvigt

Symptomerne viser sig, når sygdommen allerede er fremskreden. Derfor er det vigtigt at foretage en række tests, for at kunne diagnosticere de tidlige tegn på nyresvigt.

Først vil lægerne nok tage nogle blodprøver, der viser koncentrationen af kreatinin og urinstof. Der er nemlig to indikatorer for, hvordan nyrerne fungerer. Der kan også blive tale om en urinanalyse for at måle, hvor stor en mængde der udskilles på en hel dag.

Grafiske tests såsom ultralyd eller MR-scanning kan også hjælpe til en diagnose. Nyrerne har tendens til at blive mindre, og det samme gør den udskilte mængde af urin. Lægen kan måle dette ved at studere billeder.

En kompleks sygdom

Kronisk nyresvigt er en kompleks sygdom, som skal behandles så effektivt som muligt, afhængig af de tilgængelige ressourcer. Som regel er hæmodialyse den teknik, man først vælger, men man skal huske på, at det påvirker mange aspekter ved kroppen.

Samtidig øger rygning den risiko, som sygdommen udgør, og også faren for både kredsløbs- og nyrekomplikationer. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på.

Du bør følge din nefrologs anbefalinger med hensyn til pleje og tilgang til behandlingen. Det skyldes, at din livskvalitet afhænger af disse indikationer, samt at du overholder en særlig kostplan og ændringer i din livsstil.

Vi håber, du har haft glæde af denne artikel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Insuficiencia renal crónica: Síntomas, diagnóstico y tratamiento. CUN. (n.d.). Retrieved September 5, 2020, from https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/insuficiencia-renal-cronica
 • Insuficiencia renal crónica. (n.d.). Retrieved September 5, 2020, from http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=s1018-130×2003000100001&script=sci_arttext
 • Cabo, H., Donatti, L., Allevatto, M., Ferro, M., Ledesma, C., Pastorale, P., … Woscoff, A. (1996). Manifestaciones cutáneas en pacientes dializados por insuficiencia renal crónica. Dermatol. Argent, 2(4), 307–311.
 • Puigvert Barcelona, F., -, C., & -e, H. H. (2004). Enrique Andrés Ribes Servicio de Nefrología. Anales de Cirugía Cardíaca y Vascular (Vol. 10).
 • La anorexia urémica. | Nefrología. (n.d.). Retrieved September 5, 2020, from https://www.revistanefrologia.com/es-la-anorexia-uremica–articulo-X0211699598010631
 • González, Verónica Benítez. “Enfermedad renal oculta en adultos con hipertensión arterial.” Revista Virtual de la Sociedad Paraguaya de Medicina Interna (2018): 36-41.
 • Cohen-Solal, M., and P. Ureña-Torres. “Fragilidad ósea e insuficiencia renal.” EMC-Aparato Locomotor 53.1 (2020): 1-9.
 • Vernaza Guerra, Cristina Paola. Variabilidad biológica intra-individual e inter-individual de calcio total, urea y creatinina en pacientes adultos con insuficiencia renal crónica pre-diálisis y post-diálisis. Quito-Ecuador. BS thesis. Quito: UCE, 2018.
 • de Mier, MV Pendón Ruiz, et al. “Protocolo diagnóstico de la insuficiencia renal crónica.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.79 (2019): 4702-4704.
 • Mojena-Roblejo, Maricelis, et al. “Complicaciones más frecuentes en pacientes con insuficiencia renal crónica terminal sometidos a hemodiálisis.” Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta 43.3 (2018).
 • De Rosa, Graciela, Roberto Ocariz, and Florencia von Stecher. “Tabaquismo y glomeruloesclerosis.” Revista de Nefrología, Diálisis y Trasplante 36.4 (2016): 241-245.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.