4 krydderibaserede midler opbakket af videnskab

Mange af egenskaberne ved krydderibaserede midler har nu videnskabelig opbakning. På trods af dette er de ikke den foretrukne behandling, og du bør bruge dem med forsigtighed. Hvad skal du ellers huske på? Lær mere i denne artikel!
4 krydderibaserede midler opbakket af videnskab

Sidste ændring: 19 august, 2021

De fleste af os kender krydderier for deres kulinariske og medicinske anvendelser. Da de tilføjer smag og duft til fødevarer, har vi en tendens til at bruge dem, når vi tilbereder kød, grøntsager og gryderetter i en lang række opskrifter. Ud over det laver folk traditionelt krydderibaserede midler til bekæmpelse af visse smerter og sygdomme.

Men hvor meget sandhed er der i disse medicinske egenskaber? Hvad fortæller undersøgelserne os?

Heldigvis har specialister i de seneste år gennemført mange undersøgelser for at analysere virkningerne af denne form for ingrediens på vores helbred. Mange af de fordele, som folk tilskriver krydderier, understøttes af videnskab. Så lad os opdage, hvad de er!

Krydderibaserede midler opbakket af videnskab

Størstedelen af de krydderibaserede midler kommer fra populær litteratur og anekdotiske data, der taler om fordelene. Men i håb om at afgøre, om krydderier virkelig har en effekt, har mange forskere dedikeret deres tid til at studere disse egenskaber.

For eksempel påpeger en anmeldelse offentliggjort i tidsskriftet Critical Reviews in Food Science and Nutrition, at krydderierne, der indeholder kemiske forbindelser som fenylpropanoider, terpener, flavonoider og anthocyaniner, er dem, der tilbyder en potentiel terapeutisk effekt.

Derudover hævder mange mennesker, at de har antioxidant, smertestillende, antiinflammatorisk og antimikrobiel aktivitet. Dette kan forklare deres evne til at forbedre vores helbred. På trods af dette skal vi huske på, at ingen midler af denne art er en foretrukken terapeutisk løsning eller en erstatning for medicinsk behandling.

På grund af deres egenskaber har krydderier simpelthen en positiv effekt, når vi står over for visse sundhedsproblemer. Under alle omstændigheder, da de ikke er fritaget for at forårsage bivirkninger, bør du bruge dem med forsigtighed og konsultere en læge på forhånd. Lad os tage et kig på, hvad disse fire midler er.

1. Krydderibaserede midler: Gurkemeje mod smerter og betændelse

Gurkemeje er et af de mest undersøgte krydderier med terapeutisk potentiale i de seneste år. Specifikt kan vi bruge det til at lave krydderibaserede midler mod smerter og betændelse.

Beviset for dette er vist i en pilotundersøgelse offentliggjort i Phytotherapy Research; mennesker med gigt bemærkede, at deres smerter var reduceret efter at have taget 500 mg gurkemeje.

Andre undersøgelser, som denne, offentliggjort i tidsskriftet Foods, understøtter de samme effekter og tyder på, at det kan være lige så effektivt mod smerter som ibuprofen, når det kommer til slidgigt i knæ. Det har dog stadig brug for yderligere undersøgelser.

Vi kan forbruge dette krydderi i doser på 2 g til 5 g. Du kan tage det som en tablet, ekstrakt eller te. Du kan endda tilberede det på den mere traditionelle måde som “gurkemejemælk”, hvor du tilføjer en halv spsk. pulveriseret gurkemeje til en kop varm mælk.

Malet gurkemeje på et træbord med gurkemejerod bagved

2. Krydderibaserede midler med ingefær mod smerter og kvalme

Specialister har undersøgt den aktive komponent i ingefær, gingerol, for dets potentiale som smertestillende, antioxidant og antiinflammatorisk middel.

En systematisk gennemgang offentliggjort i Nutrition Journal understreger, at ingefærekstrakter er nyttige til at reducere kroniske subjektive smerter uden risiko for ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID’er).

Til gengæld fastslog en undersøgelse offentliggjort i Integrative Medicine Insights, at dette krydderi kan være et middel med anti-opkast potentiale. Det er en økonomisk mulighed, der hjælper med at kontrollere kvalme og opkast. Imidlertid er flere undersøgelser påkrævet for at bestemme den passende dosis.

Foreløbig kan du bruge det i moderate mængder. Tilsæt ganske enkelt en teskefuld revet ingefær til en kop vand. Hvis du vil, kan du tilføje en lille smule honning for at søde det eller citronsaft for at tilføje en citrussmag. Du kan drikke dette krydderibaserede middel 2 eller 3 gange om dagen.

Du kan også være interesseret i: Vidste du, at valnødder reducerer blodtrykket?

3. Kanel til at reducere blodsukkerniveauet

Vær forsigtig med denne! Inden du prøver dette naturlige krydderibaserede middel, er det vigtigt at huske på eventuelle medicinske anbefalinger.

Selvom undersøgelser tyder på, at kanel er gavnligt, når det kommer til at kontrollere glukoseniveauer, bør du ikke tage det i store mængder, og du bør heller ikke bruge det til at erstatte medicin.

Selv når du gennemgår en form for medicinsk behandling, er det bedre at konsultere en professionel for at undgå interaktioner. Med det sagt vil vi se på, hvad undersøgelserne siger. Kanel indeholder et stof ved navn kanelaldehyd. Det er, hvad specialister siger, giver krydderiet dets egenskaber.

En anden undersøgelse, der blev offentliggjort i Journal of Diabetes Science and Technology, fremhæver, at kanel bidrager til at øge kroppens følsomhed over for transport af insulin og glukose. Det forbedrer også glukosehastigheden hos raske personer og har gavnlige virkninger på patienter med metabolisk syndrom.

På samme måde bemærker en artikeli det medicinske tidsskrift Diabetes, Obesity and Metabolism, at undersøgelser har vist, at dette krydderi kan reducere blodsukkerniveauet i faste med 10 til 29% hos diabetespatienter.

Den anbefalede dosis varierer mellem 1 g og 6 g om dagen. Du kan inkludere det i din kost som en infusion, en shake eller på en anden måde. Det vigtige er, at du undgår at indtage det i for store mængder.

Skål med stødt kanel på et træbord med kanelstænger

4. Krydderibaserede midler: Cayennepeber mod smerter

Af alle de mange krydderibaserede midler, der findes, er dem, der er lavet med cayennepeber, et af de mest accepterede. Faktisk bruger mange mennesker i dag ekstrakter fra dette krydderi, når de laver farmaceutiske produkter. Dette skyldes dets aktive forbindelse, vi kender som capsaicin. Det har smertestillende og antiinflammatoriske virkninger.

En anmeldelse offentliggjort i tidsskriftet Molecules viser, at undersøgelser har bekræftet, at capsaicin er nyttigt, når det kommer til at lindre smerter. Specifikt har det beskedne, men alligevel gavnlige virkninger mod flere smertesyndromer, såsom postherpetisk neuralgi, diabetisk neuropati og kroniske muskuloskeletale smerter.

For at drage fordel af disse egenskaber kan du købe en recept på 8% capsaicin. Derudover er den også tilgængelig i ekstrakter og kosttilskud. Under alle omstændigheder bør du altid konsultere en læge først.

Hvis du vil, kan du også lave et hjemmelavet krydderibaseret middel med cayennepeber. For at gøre dette skal du blande en spiseskefuld cayennepeber med en kop kokosolie. Opvarm det derefter i et vandbad, indtil ingredienserne er godt blandet. Lad det stå og påfør det derefter topisk på de smertefulde områder.

Konklusion

Takket være den forskning, specialister har udført i de seneste år, er vi i dag i stand til at bruge nogle krydderibaserede midler med fuld tillid.

Du skal dog huske på, at de ikke er beregnet til at erstatte en medicinsk behandling – de er blot beregnet til at hjælpe på smerten. For at sikre, at du bruger dem sikkert, bør du konsultere din læge og afgøre deres mulige bivirkninger og interaktioner.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Tapsell, L. C., Hemphill, I., Cobiac, L., Patch, C. S., Sullivan, D. R., Fenech, M., … Inge, K. E. (2006). Health benefits of herbs and spices: the past, the present, the future. The Medical Journal of Australia. https://doi.org/10.5694/j.1326-5377.2006.tb00548.x
  • Jessica Elizabeth, D. L. T., Gassara, F., Kouassi, A. P., Brar, S. K., & Belkacemi, K. (2017). Spice use in food: Properties and benefits. Critical Reviews in Food Science and Nutrition57(6), 1078–1088. https://doi.org/10.1080/10408398.2013.858235
  • Opara EI, Chohan M. Culinary herbs and spices: their bioactive properties, the contribution of polyphenols and the challenges in deducing their true health benefits. Int J Mol Sci. 2014;15(10):19183–19202. Published 2014 Oct 22. doi:10.3390/ijms151019183
  • Chandran, B., & Goel, A. (2012). A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Phytotherapy Research26(11), 1719–1725. https://doi.org/10.1002/ptr.4639
  • Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods. 2017;6(10):92. Published 2017 Oct 22. doi:10.3390/foods6100092
  • Lete I, Allué J. The Effectiveness of Ginger in the Prevention of Nausea and Vomiting during Pregnancy and Chemotherapy. Integr Med Insights. 2016;11:11–17. Published 2016 Mar 31. doi:10.4137/IMI.S36273
  • Qin B, Panickar KS, Anderson RA. Cinnamon: potential role in the prevention of insulin resistance, metabolic syndrome, and type 2 diabetes. J Diabetes Sci Technol. 2010;4(3):685–693. Published 2010 May 1. doi:10.1177/193229681000400324
  • Fattori V, Hohmann MS, Rossaneis AC, Pinho-Ribeiro FA, Verri WA. Capsaicin: Current Understanding of Its Mechanisms and Therapy of Pain and Other Pre-Clinical and Clinical Uses. Molecules. 2016;21(7):844. Published 2016 Jun 28. doi:10.3390/molecules21070844

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.