Dårligt blodomløb og kolde fødder

Kolde fødder er normalt en plage uden større konsekvenser. Men hvis det forekommer ofte og er ledsaget af smerter, kan det skyldes dårligt blodomløb.
Dårligt blodomløb og kolde fødder
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 23 november, 2022

Kolde fødder er en plage, som vi normalt ikke er så opmærksomme på, da det normalt kun forekommer sporadisk. Men når det forekommer hyppigt, er det værd at konsultere en læge, da det kan være resultatet af dårligt blodomløb eller andre helbredsproblemer. Find ud af alt om dårligt blodomløb og kolde fødder i denne artikel.

Denne tilstand er mere almindelig blandt kvinder, og for det meste vil det ikke være alt for alvorligt, især ikke hvis det opstår i kolde årstider. Hvis det opstår på et hvilket som helst tidspunkt af året og ledsages af andre symptomer, er der en sandsynlighed for, at det er dårligt blodomløb.

Dårligt blodomløb i benene og kolde fødder er tegn, der nogle gange ledsages af prikken, følelsesløshed og kramper. Hvis dette er dit tilfælde, er det bedst at konsultere en læge.

Dårligt blodomløb påvirker fødderne

Husk på, at vores fødder er langt væk fra hjertet, og blodet har sværere ved at nå dem. Det betyder, at de næsten altid har en lavere temperatur end resten af kroppen.

Hvis din fodtemperatur vedvarende og sædvanligvis er lav, kan det skyldes dårligt blodomløb. I disse tilfælde er afstanden fra hjertet ikke den eneste faktor, men der er en tendens til at være et problem, der hindrer blodgennemstrømningen til det pågældende område.

Person med bare fødder

Almindelige årsager til dårligt blodomløb og kolde fødder

Perifer arteriesygdom

Ved denne tilstand er der ophobning af plak og en forsnævring og hærdning af arterierne. Blodgennemstrømningen til fødder og ben er nedsat, hvilket får huden til at se bleg ud. Nogle gange er der smerter, prikken og muskelproblemer, der ligner kramper.

Nogle mennesker har større risiko for at udvikle denne sygdom, især dem, der har forhøjet blodtryk, højt kolesteroltal i blodet eller er rygere. Hvis alle disse risikofaktorer kombineres, er faren stor.

Raynauds sygdom

Raynauds sygdom er en lidelse i blodkarrene, som rammer fingre og tæer. Under kolde eller stressende forhold forsnævres karrene og hindrer blodgennemstrømningen. Episoderne varer fra 10 minutter til mere end en time.

Det er almindeligt, at huden på fingrene bliver hvid eller blålig, og man oplever en følelse af følelsesløshed. Når blodcirkulationen er genoprettet, bliver huden rød, og der opleves prikken, smerte og dunken.

Andre årsager til kolde fødder

Dårligt blodomløb er ikke den eneste faktor, der forårsager kolde fødder. Nogle gange kan der være tale om perifer neuropati, som er en almindelig neurologisk lidelse hos diabetikere. I dette tilfælde føles fødderne kolde set fra patientens synspunkt, men er varme ved berøring.

Perifer neuropati forekommer også hos personer med B-vitaminmangel, skader, hvor der er en nerve, der er komprimeret, tungmetalforgiftning, problematisk alkoholforbrug eller autoimmune lidelser. Det er også forbundet med brændende fødder uden nogen åbenlys forklaring.

Diabetisk neuropati kan være den første årsag til konsultation hos personer, der ikke er klar over, at de har diabetes.

Tegn på dårligt blodomløb

Symptomerne opstår længe efter, at der allerede er dårligt blodomløb, og det er et problem. De første tegn har at gøre med overdreven træthed i fødderne, prikken og smerter. Andre tilknyttede tegn er som følger:

  • Karsprængninger, som opstår på grund af dårlig blodtilbageførsel og har form som et edderkoppespind.
  • Åreknuder: En udvidelse af venerne.
  • Prikken og kramper, når fedtaflejringer blokerer for blodgennemstrømningen. Det er en risikabel tilstand på lang sigt.
  • Tånegleforandringer med mærkbar fortykkelse og en ændring i farven til blålig eller lilla.
  • Ændringer i huden på fødder og ben. Hvis der opstår brune pletter, bør en specialist konsulteres så hurtigt som muligt.

Pas på dårligt blodomløb, hvis du døjer med kolde fødder!

At have meget tør hud, langsom heling af sår på underbenene eller hyppige kramper efter at have bevæget sig et par meter er alle advarselstegn, der berettiger til specialiseret konsultation. Kolde fødder kan være noget uvæsentligt, men vi skal altid være opmærksomme, så vi ikke går glip af en mere alvorlig lidelse, som vi måske har uden at vide det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Campos, S. A. C. (2019). Si tienes diabetes, cuida tus pies. Aprendamos juntos. Atalaya Médica Turolense, (15), 99-133.
  • García-Gómez, M., Cabezón-Villalba, G., de Ybarra-Falcón, C., López-Díaz, J., & San Román-Calvar, J. A. (2019). Importancia del estudio sistemático de las palpitaciones. Rev Esp Casos Clin Med Intern (RECCMI), 2, 67-69.
  • Severac, D., Bura-Rivière, A., & Boccalon, H. (2007). Fisiología y exploración de la circulación arterial. EMC-Podología, 9(4), 1-22.
  • Rodríguez Heredia, Dunia. “Intoxicación ocupacional por metales pesados.” MediSan 21.12 (2017): 3372-3385.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.