Sådan laver du hjemmelavet smør med kun to ingredienser

Hvis du har lyst, kan du tilføre smag til din smør for at give det et unikt, lækkert touch. For eksempel kan du tilsætte finthakket friske urter såsom timian, basilikum, purløg eller andet.
Sådan laver du hjemmelavet smør med kun to ingredienser
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Selvom smør har haft et dårligt ry i temmelig lang tid, så er sandheden den, at et moderat indtag af smør ikke udgør nogen sundhedsrisici. Det kan endda være godt for dig i små mængder, når vi snakker om hjemmelavet smør.

Smør indeholder masser af fedt, men hvis du laver det selv derhjemme, kan du undgå nogle af de konserveringsmidler og olier, der findes i det smør, du kan købe i supermarkedet. Hjemmelavet smør smager meget bedre, fordi du selv kan styre, hvor tykt det skal være og hvor meget salt, der skal i, og så er det sjovt at fortælle veninderne, at man helt selv har lavet hjemmelavet smør!

Er smør sundt?

Hjemmelavet smør er bedre end det meste du kan købe i forretningerne.

Selvom smør indeholder en forskammet mængde fedt, så er der også en vitamin eller to at finde – især, hvis man laver det selv. Husk, at smør kun er godt for din krop i små mængder, for eksempel som et skrabet lag på et stykke mørkt brød. De væsentligste fordele ved smør er:

 • Vitaminer: Naturligt smør er en nærende fødevare, der giver dig de fedtopløselige vitaminer A, D, E og K. Vitamin A anses for at være afgørende for et godt syn og et stærkt immunforsvar. Vitamin D hjælper kroppen med at absorbere mere calcium, hvilket igen letter og styrker mange af kroppens funktioner.
 • Mineraler: En af de vigtigste mineraler i smør er selen. Denne kraftfulde antioxidant er blevet forbundet med en reduceret kræftvækst, selvom denne påstand ikke er blevet bevist endnu. Smør er også en god kilde til jod, der er til stede i sin mest absorberbare form.
 • Fedtsyrer: Smør og nogle af dens mættede fedtstoffer har anti-kræftfremkaldende egenskaber. Plus at det indeholder konjugeret linolsyre (CLA), som siges at bidrage til kræftforebyggelse og vægttab. Forskere har påpeget at konjugeret linolsyre (CLA) hovedsageligt findes i mælk og smør fra køer fodret med græs.
 • Lecithin: Takket være dette stof er smør også i stand til at beskytte dine celler imod oxidativt stress og bidrager med at øge stofskiftet af de fedtstoffer, der blandt andet forårsager forhøjet kolesterol.
 • Kolesterol: Dette er en af hovedkomponenterne, som gør, at smør har fået sådan et dårligt ry, men i virkeligheden er det ikke kun dårligt for dig. Sygdomme associeret med højt kolesterol er ofte resultatet af et overdrevet indtag af simple kulhydrater. Derfor er det ikke skadeligt at indtage små mængder smør, og det kan sågar være gavnligt for dit helbred og hjælpe dig med at reducere risikoen for visse sygdomme.

Sådan laver du hjemmelavet smør!

Du vil aldrig spise smøret fra supermarkedet igen, efter du har smagt denne lækre opskrift. Med bare to ingredienser kan du lave en blød, lækker smør, som du så kan bruge sammen med andre fødevarer.

Ingredienser

 • 1/4 kop økologisk piskefløde.
 • 3/4 teske salt.

Fremgangsmåde:

 • Hæld piskefløden i en skål på en stående håndmixer eller en stor krukke med et godt låg. Sørg for, at det ikke  fylder mere end halvdelen af beholderen.
 • Pisk fløden kraftigt i 10 minutter (eller mere hvis nødvendigt) indtil du har fået den smøragtige struktur, du ønsker. Imens du pisker, vil du se, at en hvid væske vil begynde at afskille sig fra cremen, i takt med at cremen begynder at få en fast konsistens. Denne væske er valle, og den skal ikke bruges til at lave hjemmelavet smør, men du kan gemme det til en anden opskrift, hvis du har lyst.
 • Fortsæt med at piske forsigtigt indtil, smørret har adskilt sig så meget som muligt.
 • Når du har fjernet vallen, tilsæt lidt salt og pisk i et par minutter igen. Når smørret har fået en god, fast konsistens, hæld vand over for at fjerne det sidste valle. Du kan hælde smørret i en si for at gøre denne proces nemmere. Efter dette trin er din sunde, hjemmelavede smør klar til at blive spist.
 • Som det sidste skal du huske at putte din smør i en beholder og lade det stå i køleskabet. Under disse forhold kan det holde sig i op til en måned.

Bemærk: Hvis du har lyst, kan du tilføre smag til din smør for at give det et unikt, lækkert touch. For eksempel kan du tilsætte finthakket friske urter såsom timian, basilikum, purløg eller andet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Engel, S., & Tholstrup, T. (2015). Butter increased total and LDL cholesterol compared with olive oil but resulted in higher HDL cholesterol compared with a habitual diet. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.115.112227
 • Pimpin, L., Wu, J. H. Y., Haskelberg, H., Del Gobbo, L., & Mozaffarian, D. (2016). Is Butter Back? A Systematic Review and Meta-Analysis of Butter Consumption and Risk of Cardiovascular Disease, Diabetes, and Total Mortality. PLOS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0158118

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.