Hjemmemidler til at behandle vitiligo

Der er ingen medicinsk kur mod vitiligo, men der er nogle naturlige opskrifter, som kan hjælpe med at mindske tilstedeværelsen af pletterne og forebygge tabet af pigmentering. Tjek disse fremragende naturlige midler.
Hjemmemidler til at behandle vitiligo

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Vitiligo er en hudsygdom, som er forårsaget af en ubalance i immunforsvaret. Med denne sygdom bliver cellerne, som er ansvarlige for pigmentering i huden, ødelagt, som om de var patogener.

Dette forårsager opståelsen af hvide pletter eller områder på huden uden pigmentering. I denne artikel vil vi snakke om nogle hjemmemidler mod denne hudsygdom.

Dette bør du vide om vitiligo

Denne hudsygdom kan opstå på et hvilket som helst tidspunkt i ens liv. Men de fleste patienter har haft en genetisk modtagelighed for, at det skal opstå, når de oplever symptomer, før de når en alder af 20 år.

Det er kendetegnet ved opståelsen af hvide eller blege mærker og pletter på forskellige dele af kroppen. Disse pletter vil måske sprede sig eller forblive den samme størrelse. De opstår som regel på begge sider af kroppen.

Med vitiligo forandrer hudens tekstur sig ikke. Det er heller ikke smitsomt. Denne tilstand er kun kendetegnet ved æstetiske og psykologiske virkninger.

I næsten halvdelen af tilfældene er den genetiske årsag til udviklingen af vitiligo arvelig. Selvom det kan blive udløst af ting såsom hormonelle forandringer, stress eller meget seriøse helbredsproblemer for eksempel.

Der er to former for vitiligo:

Symmetrisk

Dette er den mest almindelige form. Den er kendetegnet ved udviklingen af områder uden pigmentering på begge sider af kroppen på lignende steder. Denne form for vitiligo påvirker som regel:

 • Ansigtet
 • Fingrene
 • Underarmene
 • Knæene
 • Bækkenet

Der er en tendens til, at pletter opstår på disse steder, fordi de er “grænser” mellem to former for hud, såsom øjenlågene, kanterne ved læberne, ørerne osv.

Segmenteret

Dette er en mindre almindelig form. Og den opstår kun på den ene side af kroppen. Efter udviklingen af læsioner, fortsætter sygdommen med at udvikle sig i nogle få måneder (maks seks), og derefter bliver den stabil. Kun en meget lille del af patienterne oplever et tilbagefald eller udvidelse efter denne periode.

Hjemmemidler mod vitiligo

Der er ingen medicinsk kur mod vitiligo. Men der er nogle naturlige opskrifter, som kan hjælpe med at mindske opståelsen af disse pletter og forebygge tabet af pigmentering.

Nogle af de fødevarer, som kan være nyttige i behandlingen af denne sygdom, indebærer:

Agurk

Agurk er pakket med B- og C-vitaminer. Og det er kendt for dets fugtgivende egenskaber for huden (som er grunden til, det findes i så mange kommercielle skønhedsbehandlinger).

Det hjælper mod dermis, at mindske rynker, blødgøre sart hud og afbalancere fedtet hud. Det er også anbefalet til personer med psoriasis og vitiligo.

Basilikum

Basilikum er en glimrende måde at behandle vitiligo på. For det fjerner gradvist pletterne på huden. Bladene fra planten stimulerer produktionen af melanin og hjælper med at afbalancere en naturlig pigmentering.

For at maksimere virkningerne fra basilikum er det en god idé at blande det med noget citronsaft. Resultatet vil måske være flere måneder om at kunne ses.

Kiwi

Takket være dets egenskaber og næringsmæssige værdi er kiwi et fremragende valg til at behandle denne sygdom. For at drage nytte af dette bør man tilsætte kiwi til sin daglige kost.

Man kan spise kiwi til morgenmaden, som en formiddagssnack eller som en dessert efter frokost eller aftensmaden. Fordi den er så velsmagende, kan man tilsætte den til en smoothie sammen med andre frugter.

Kiwi øger kroppens naturlige forsvar og forbedrer funktionen af ens immunsystem. Dette betyder, at det vil stoppe angrebet af de celler, som producerer pigmentering.

Jordbær

Fordi vitiligo er forårsaget af en svækkelse af immunforsvaret, så er det vigtigt at indtage fødevarer, som styrker ens forsvar. Dette er tilfældet med jordbær.

Denne lille og velsmagende frugt indeholder masser af vitaminer, blandt andet C-vitaminer. Det er kendt for dets antivirale og antibakterielle egenskaber. Det er derfor, det er anbefalet, at man spiser jordbær flere gange om ugen.

Kikærter

Denne aktive bælgfrugt har masser af aminosyrer og vitaminer, som vil stoppe ødelæggelsen af de celler, som er ansvarlige for pigmentering. Det forøger også produktionen af melanin.

Man kan indtage kikærter gennem flere forskellige retter. Blandt andet hummus, i supper eller i gryderetter.

Sort peber

Sort peber er godt både for ens indvendige og udvendige helbred. Udover at tilføje mere af det til sine opskrifter som et krydderi anbefaler vi, at man kommer det på de områder på huden, som er påvirket af vitiligo.

Her er en skøn opskrift:

Ingredienser

 • En knivspids tørret, knust peber
 • 1 teskefuld ekstra jomfru olivenolie (5 gram)

Fremgangsmåde

 • Kom det sorte peber i en skål og hæld olivenolien over det.
 • Blandt det, indtil du opnår en pasta, og påfør det på de områder, hvor du har hvide pletter.
 • Lad det sidde i halvanden time, før du skyller med varmt vand.
 • Gentag dette mindst to gange om dagen i en måned.

Papaya

Denne lækre tropiske frugt er fremragende til at behandle alle former for hudsygdomme (inklusiv blandt andet psoriasis og vitiligo)

For at drage nytte af dets fordele skal man blot skære et stykke papaya og gnide det på de ramte områder.

Man bør gentage dette hver dag, før man går i seng og uden at skylle efter.

At drikke papayajuice eller tilsætte det til en smoothie vil også hjælpe med forløbet.

Rødt ler

Man kan købe dette i en helsebutik, og man kan endda finde det i flodlejer. Rødt ler giver en stor mængde kobber. Det hjælper med at gendanne pigmentering på hvide pletter.

Ingredienser

 • 1 spiseskefuld rødt ler (15 gram)
 • 1 spiseskefuld revet ingefær (10 gram)

Fremgangsmåd e

 • Kom leren i en skål og bland det med revet ingefær.
 • Påfør det på det ramte område mindst én gang om dagen.
 • Lad det sidde i to timer, før der skylles med varmt vand.
 • Gentag dette hver dag i en måned.

Giv disse skønne hjemmemidler et forsøg!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Fitzpatrick TB. (2014). Vitiligo treatments.
  avrf.org/treatments-products/vitiligo-treatments.html
 • Mahesh S, et al. (2017). Homeopathic treatment of vitiligo: A report of fourteen cases. DOI:
  10.12659/AJCR.905340
 • Mayo Clinic Staff. (2017). Vitiligo.
  mayoclinic.org/diseases-conditions/vitiligo/diagnosis-treatment/drc-20355916
 • Parsad D, et al. (2003). Effectiveness of oral Ginkgo biloba in treating limited, slowly spreading vitiligo.
  ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12780716

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.