16 hjemmemidler mod akne

Hjemmemidler mod akne kan være et alternativ eller et supplement til traditionelle kosmetiske behandlinger. Vi fortæller dig, hvad de er her.
16 hjemmemidler mod akne
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 02 april, 2023

Der findes en lang række hjemmemidler mod akne, som kombinerer forskellige ingredienser, som vi måske allerede har derhjemme. Aloe vera, honning, mynte, natron, fedtfattig kost og endda motion er blandt de forskellige alternativer.

Desuden har hjemmemidler mod akne den fordel, at de er billigere og nemmere at anvende sammenlignet med traditionelle kliniske behandlinger. Og selv om sidstnævnte ofte er effektive, er de også dyrere.

Husk, at du altid bør søge lægekonsultation. Alvorlige tilfælde af akne kan kun behandles med visse farmakologiske kombinationer. Under alle omstændigheder kan specialisten give dig tilladelse til at bruge nogle af disse supplerende behandlinger.

Lær om hjemmemidler mod akne

Det anslås, at akne rammer op til 85 % af unge mellem 12 og 25 år. Det anses derfor for at være den mest almindelige dermatologiske lidelse på verdensplan. Det er ikke altid let at behandle, og brugen af hjemmemidler mod akne kan støtte processen. Vi vil give dig et bredt udvalg af de mest populære.

1. Aloe vera

Aloe vera-planten er meget anvendt i kosmetikindustrien. Den gel, der opnås fra dens stængler, tilsættes normalt til cremer og lotioner til huden samt til sæbe, shampoo og andre personlige plejeprodukter.

Den tilskrives store fordele ved behandling af forskellige hudtilstande. Det bruges også i kombination med andre stoffer, f.eks. tretinoin, hvilket ifølge undersøgelser har vist sig at være effektivt ved mild eller moderat akne.

For at anvende det tages en aloe vera-stængel, barken skrabes af, og krystallen (gelen) bruges til at påføre direkte på det berørte område. Det er meget vigtigt, at huden er ren, før du anvender det.

Aloe vera kan bruges i hjemmemidler mod akne

2. Honning: Hjemmemidler mod akne

Blandt de forskellige fordele ved honning er det værd at nævne, at den har antiseptiske og antibakterielle egenskaber, så forskere anser den for at være velegnet til behandling af hudproblemer.

Plus, da bakterier er den vigtigste faktor, der forværrer udslæt og bumser, er det ikke overraskende, at honning er blandt de naturlige midler til at bekæmpe akne.

Du kan bruge det på flere måder:

 • Lav et præparat med to spiseskefulde honning og en teskefuld citronsaft, smør det på det berørte område og lad det virke i 15 minutter. Skyl derefter med varmt vand.
 • Du kan også anvende honning alene, direkte på bumserne. I dette tilfælde skal du lade det sidde i 30 minutter og derefter vaske dit ansigt.

3. Citron

Nu hvor vi nævner citroner, er dette også et af de bedste hjemmemidler mod akne. Ifølge forskning kan citronolie bruges som et naturligt middel mod hudproblemer på grund af dens antioxidant og antimikrobielle aktivitet.

Du bør skære en citron i halve. Derefter gnider du den over det berørte område eller presser den og drypper et par dråber på.

Du kan også komme saften på en vatrondel, som du derefter tørrer over huden. Lad det sidde i 10 minutter, og vask det af med lunkent vand. Det er vigtigt at undgå at få dråber af saften i øjnene og undgå at blive udsat for solen (for ikke at misfarve huden).

4. Natron

Dette stof har mange forskellige egenskaber og anvendelsesmuligheder. Man taler endda om fordelene ved natron i forbindelse med motion.

Det menes at have antiseptiske og antiinflammatoriske egenskaber. Især kan det hjælpe med at bekæmpe bumser og hudorme, hvis du bruger det som et omslag. Selv om dets effektivitet ikke er blevet bevist i denne specifikke sammenhæng, har undersøgelser støttet dets anvendelse ved lidelser som psoriasis.

Det anbefales at tage en stor skefuld (10 gram) natron og blande det med vand i tilstrækkelig mængde til at opnå en homogen og pastaagtig blanding. Dette skal påføres de berørte dele med akne. Lad det sidde i 10 minutter. Fjern det derefter og vask din hud godt med neutral sæbe og koldt vand.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 3 hjemmelavede peelinger der fjerner hudorme

5. Kanel

Undersøgelser har vist, at kanel kan være i stand til at hæmme væksten af stammer, der er forbundet med udviklingen af akne: Propionibacterium acnes, Staphylococcus epidermidis og Staphylococcus aureus.

Kanel kan bruges alene eller i kombination med honning i et forhold på to spiseskefulde honning til en teskefuld kanel. Sammen danner de en pasta, som påføres ansigtet i 10 til 15 minutter.

6. Grøn te

Grøn te er en infusion rig på polyfenoler, som du også kan bruge som et hjemmemiddel til at bekæmpe akne. Dens vigtigste antioxidant, epigallocatechin-3-gallat (EGCG), menes at være en vigtig faktor for at reducere talg og hæmme Propionibacterium acnes.

Der findes cremer og lotioner, der indeholder grøn te, men det er også nemt at tilberede derhjemme. Du skal blot tilberede teen i kogt vand, som en almindelig te. Det påføres på huden med absorberende vat eller en spray.

7. Tea tree oil: Hjemmemidler mod akne

Dette er en af de såkaldte æteriske olier, der udvindes af Melaleuca alternifolia, en planteart fra Australien. Den har antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaber, hvorfor tea tree oil kan anvendes til behandling af akne.

Den påføres direkte, selv om det er nødvendigt at fortynde den: En del olie til ni dele vand. Derudover er der også mulighed for at komme den på en vatrondel og påføre den på det berørte område.

8. Pebermynte

Du kan bekæmpe akne ved hjælp af en ansigtsmaske med mynte. Udnyt de naturlige antiinflammatoriske og smertestillende fordele ved denne plante. Beviserne understøtter dens fordele i forhold til placebo eller ingen behandling.

Processen er meget enkel. Du skal blot bruge 250 milliliter vand og 15 gram mynteblade. Læg bladene til udblødning i det varme vand, indtil de bliver bløde. Knus dem i en morter til en pasta. Påfør den direkte på det berørte område og lad den sidde i 15 minutter. Skyl derefter huden godt.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Flex skincare: Den koreanske trend for porcelænshud

9. Æblecidereddike: Hjemmemidler mod akne

Æblecidereddike indeholder organiske syrer, som hjælper med at bekæmpe forskellige typer bakterier, herunder dem, der er relateret til akne. Den skal dog bruges med forsigtighed og fortyndes, da den kan virke irriterende på huden. Du skal blot lade den sidde på huden i ca. 15 sekunder og vaske den af med rigeligt vand.

Æblecidereddike kan bruges i hjemmemidler mod akne

Æblecidereddike er irriterende for huden. Den bør anvendes med forsigtighed på huden og må ikke sidde på i mere end 15 sekunder.

10. Troldnød

Hamamelis virginiana (også kaldet troldnød) er en typisk nordamerikansk art. Den menes at indeholde tanniner med antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaber.

Af dens bark og blade forarbejdes et topisk middel, der anvendes som naturprodukt eller som basis i kosmetik. Det tilskrives fordele ved behandling af hudlidelser lige fra skæl til eksem. En artikel offentliggjort i Antioxidants i 2022 godkendte dens egenskaber til behandling af akne.

Som en hjemmebehandling til bekæmpelse af akne anbefales det at tage en spiseskefuld troldnød blandet med en kop vand. Kog det ved lav varme i 10 minutter. Lad det trække og si det. Påføringen af blandingen kan ske med en vatrondel en eller to gange om dagen.

11. Hjemmelavet eksfoliering

Eksfoliering kan hjælpe med behandlingen af akne, da det fjerner døde celler og andre urenheder, der tilstopper porerne. Der findes et stort udvalg af eksfoliationsprocedurer og -produkter i dag.

Du kan dog også gøre det derhjemme ved at bruge salt eller sukker blandet i lige dele med kokosolie. Med dette gnider du forsigtigt huden. Brug en blød handske og skyl godt bagefter.

12. Zinktilskud

Der er foretaget flere undersøgelser om dette minerals rolle. I den forbindelse mener man, at personer med akne har en tendens til at vise relativt lave niveauer af stoffet, så indtagelse af zinktilskud (10 milligram) kan hjælpe med at mindske problemet.

13. Omega 3

Ud over de fordele, der er relateret til kolesterolniveauet og den generelle kardiovaskulære sundhed, påvirker omega 3-fedtsyrer kroniske inflammationsfaktorer, hvilket ville hjælpe med at reducere akne. De kan fås ved at indtage fisk (laks, sardiner, ansjoser) samt nødder (valnødder) og chia- eller hørfrø.

14. Kosten er en vigtig del af hjemmemidler mod akne

Forholdet mellem kost og akne er stadig under debat. Det anbefales at følge en kost med lav glykæmisk belastning og undgå forarbejdede fødevarer, raffineret mel og sukker.

15. Motion

Et andet emne, som anses for at have behov for mere forskning, er motionens indflydelse på akne. Der er dog ingen tvivl om, at fysisk aktivitet har en indvirkning på blodcirkulationen og hormonreguleringen samt på fedtstofskiftet.

16. Stresshåndtering: Hjemmemidler mod akne

Selv om der ikke er fuldstændig enighed blandt forskerne, tyder nogle undersøgelser på, at stress, selv om det ikke er årsagen, kan forværre akne. Hormoner, der frigives under stressede situationer, ville øge talgproduktionen og den inflammatoriske reaktion.

Derfor bør hjemmemidler mod akne omfatte alt, hvad vi kan gøre for at reducere stress. Dette omfatter regelmæssig hvile, deltagelse i fritidsaktiviteter, motion, meditation og afslapningsteknikker.

Vær forsigtig med hjemmemidler mod akne

Når de er milde, virker hjemmemidler mod akne normalt. I mere alvorlige tilfælde bør de dog ikke betragtes som den første eller eneste mulighed, men kun som et supplement.

På den anden side betyder det faktum, at der er tale om hjemmebehandlinger, ikke, at de er helt ufarlige, uden risici eller bivirkninger. Hvis du således bemærker en allergisk reaktion, bør du straks afbryde brugen af dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Acuña de la Rosa  J, Altamar Castro G, Oñoro Vargas P. Acné y estrés: Una problemática común entre los estudiantes de medicina. Cúcuta, Colombia: Universidad Simón Bolívar, 2020.
 • Baldwin H. Oral antibiotic Treatment Options for acne vulgaris. J Clin Aesthet Dermatol. 2020; 13(9): 26-32.
 • Dréno B, Dagnelie M, Khammari A, Corvec S. The skin microbiome: a new actor in inflammatory acne. Am J Clin Dermatol. 2020; 21 (suppl. 1): 18-24.
 • Jung G, Tse J, Guiha I, Rao J. Prospective, randomized, open-labe trial comparing the safety, efficacy, and tolerability of an acne treatment regimen with and whithout a probiotic supplement and minocycline in subjects with mild to moderate acne. J Cutan Med Surg. 2013; 17(2): 114-122.
 • López-Ybarra R. Nuevos tratamientos en acné. El Farmacéutico. 2021; 605: 27-34.
 • Lynn DD, Umari T, Dunnick CA, Dellavalle RP. The epidemiology of acne vulgaris in late adolescence. Adolesc Health Med Ther. 2016 Jan 19;7:13-25.
 • Kurokawa I, Nakase K. Recent advances in understanding and managing acne.  F1000 Faculty. 2020; 29(9): doi: 10.12688/f1000research.25588.1.
 • Mazzarello V, Piu G, Ferrari M, Piga G. Efficacy of a Topical Formulation of Sodium Bicarbonate in Mild to Moderate Stable Plaque Psoriasis: a Randomized, Blinded, Intrapatient, Controlled Study. Dermatol Ther (Heidelb). 2019 Sep;9(3):497-503.
 • McLoone P, Oluwadun A, Warnock M, Fyfe L. Honey: A Therapeutic Agent for Disorders of the Skin. Cent Asian J Glob Health. 2016 Aug 4;5(1):241.
 • Nasri H, Bahmani M, Shahinfard N, Moradi Nafchi A, Saberianpour S, Rafieian Kopaei M. Medicinal Plants for the Treatment of Acne Vulgaris: A Review of Recent Evidences. Jundishapur J Microbiol. 2015 Nov 21;8(11):e25580.
 • Piazza S, Martinelli G, Vrhovsek U, Masuero D, Fumagalli M, Magnavacca A, Pozzoli C, Canilli L, Terno M, Angarano M, Dell’Agli M, Sangiovanni E. Anti-Inflammatory and Anti-Acne Effects of Hamamelis virginiana Bark in Human Keratinocytes. Antioxidants (Basel). 2022 Jun 5;11(6):1119.
 • Vargas Argote RC. Tratamientos para el acné según su patogénesis y diagnóstico. Innovación Estética. 2021; 2(2): 18-42.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.