20 æteriske olier til vinteren

Æteriske olier kan være en stor hjælp om vinteren, hvad enten det er for at forbedre dit humør eller for at undgå hyppige infektioner på denne tid af året. De skal dog bruges med forsigtighed.
20 æteriske olier til vinteren
Franciele Rohor de Souza

Skrevet og kontrolleret af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 25 november, 2022

Æteriske olier til vinteren kan være en stor hjælp. Disse midler har visse bioregulerende egenskaber, og nogle af dem kan være med til at stimulere kroppens naturlige forsvar.

Om vinteren er det koldt, blæsende og med ændringer i atmosfærisk tryk og luftfugtighed. Disse og andre faktorer forværrer visse helbredstilstande. Det gælder især for åndedrætslidelser, allergier og lidelser, der har med ledsmerter at gøre.

Det er heller ikke ualmindeligt, at humørsygdomme øges i disse kolde måneder, hvor man er indendørs. Derfor findes der heldigvis også æteriske olier, der hjælper med at genoprette den følelsesmæssige balance. Generelt er aromaterapi et glimrende valg på denne årstid.

Fordelene ved æteriske olier til vinteren

Æteriske olier har været brugt i tusindvis af år. Især østlige kulturer har altid tillagt dem stor betydning. De spiller også en meget vigtig rolle i Ayurveda.

Disse midler er afgørende i aromaterapi. Man mener, at der ved at stimulere lugtreceptorerne sendes budskaber til det limbiske system via nervesystemet.

Nogle æteriske olier hjælper også med at fjerne mikroorganismer. Derfor er de en stor hjælp til at forebygge og bekæmpe infektioner om vinteren.

Æteriske olier til vinteren

Generelt er søde, varme og syrlige dufte de bedste til vinteren. Det vigtigste er, at hver enkelt person vælger den, han/hun bedst kan lide, da dette øger deres virkning. Blandt de mest anbefalelsesværdige er følgende:

1. Nelliker

Æterisk nellikeolie er varm og opkvikkende med afslappende egenskaber. Den anbefales til at lindre smertefornemmelser og stimulere fordøjelsessystemet.

2. Kanel

Kanel har beroligende og energigivende virkninger. Den fremmer velvære og kan hjælpe med at bekæmpe visse infektioner. Den kan også hjælpe med at fremme reguleringen af følelser.

Kanelolie er eksempel på æteriske olier til vinteren

3. Æterisk appelsinolie

Æterisk appelsinolie er en af de bedste til at forbedre humøret. Den er sød, varm og let. Den er meget velegnet til dem, der oplever hyppig tristhed på denne tid af året.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Æterisk palmarosa olie: Anvendelse, fordele og tips

4. Æteriske olier til vinteren: Ingefær

En anden æterisk olie, der er opvarmende og opkvikkende, er ingefær. Det er et kraftfuldt tonikum og har antiinflammatoriske egenskaber. Den hjælper også med at bekæmpe problemer i fordøjelsessystemet.

5. Pebermynte

Æterisk pebermynteolie er ikke kun opkvikkende, men hjælper også med at rense næsepassagerne. Den kan også lindre hovedpine og migræne. Den kan også hjælpe med at reducere appetitten, øge energiniveauet og bruges til at krydre bagværk.

6. Æterisk sandeltræolie

Sandeltræ har en meget behagelig aroma og er især velegnet til afslapning. Dette er en anden æterisk olie, der virker som en følelsesmæssig regulator. Det er også et naturligt svampedræbende middel.

7. Oregano

Selv om oregano bruges mere som krydderi, er det også en af de mest værdsatte æteriske olier til vinteren. Den har antibakterielle og antivirale egenskaber.

8. Æteriske olier til vinteren: Tea tree

Dette er en af de klassiske æteriske olier, og det er ikke så underligt. Den kan være med til at lindre hudirritation, men pas på dens bivirkninger på overhuden. Den er også fremragende til behandling af øreinfektioner, forkølelsessår og til forebyggelse af lus.

9. Eukalyptus

Æterisk eukalyptusolie er også antiviral og antibakteriel. Den bruges også ofte som et slimløsende middel. Den hjælper med at holde miljøet rent.

10. Timian

Timian er et naturligt antibiotikum. Den hjælper også med at behandle nogle svampe og med at stimulere nervesystemet og immunsystemet. Det kan også hjælpe med at helbrede sår.

11. Fyr

Dette er endnu en af de klassiske æteriske olier, der kan bruges hele året, men om vinteren er den særligt velegnet. Den renser miljøet og fremmer den følelsesmæssige balance.

12. Æterisk lavendelolie

Dette er endnu en af de æteriske olier, der ikke bør mangle i hjemmet. Lavendel har altid været betragtet som et naturligt humørstimulerende middel. Den er ideel til dem, der har problemer med at falde i søvn.

13. Bergamot

Æterisk bergamotolie er meget velegnet til at bekæmpe infektioner på grund af dens antibakterielle, antiparasitære og antiseptiske egenskaber. Bergamot kan virke mod depression og reducere stress.

14. Rosmarin

Rosmarin er en af de æteriske olier, der kan bruges som slimløsende og antiinflammatorisk middel. Den virker også til at forbedre humøret, stimulere hukommelsen og bekæmpe mental træthed.

15. Æteriske olier til vinteren: Salvie

Æterisk salvieolie hjælper med at forbedre humøret. Den er indiceret til dem, der viser tegn på tristhed. Den hjælper også med at rense miljøet.

16. Gul citron

Dette er en æterisk olie med mange anvendelsesmuligheder. Den er smertestillende med antiinflammatoriske egenskaber. Den hjælper også med at behandle problemer med fordøjelsessystemet og letter heling.

17. Kamfertræ

Æterisk kamfertræolie er et fremragende valg til at komme i en diffuser. Den er slimløsende og kan hjælpe med at stimulere lungefunktionen.

18. Røgelse

Denne olie har en vigtig virkning på nervesystemet. Især kan den hjælpe med at håndtere tilstande af vrede eller angst. Den har angiveligt også toniske, vanddrivende og fordøjelsesfremmende virkninger.

19. Douglasgran

Dette er en af de bedst duftende æteriske olier. Den er indiceret til dem, der oplever mangel på energi og episoder af stress.

20. Myrra: Æteriske olier til vinteren

Myrra er en æterisk olie, der ofte bruges til at bekæmpe tilstande af pine. Den er også blevet brugt i århundreder til at genoprette friskhed i huden og bekæmpe hudirritationer.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Frankincense æterisk olie har utrolige virkninger

Anvendelse og forholdsregler ved brug af æteriske olier til vinteren

Den mest almindelige måde at bruge æteriske olier på er at komme nogle af dem i en diffuser for at inhalere deres duft og dermed nyde deres egenskaber. De kan kombineres med hinanden, og det ideelle er, at hver enkelt person finder den blanding, som han/hun bedst kan lide.

Du kan også komme et par dråber af disse olier i badekarret og nyde dem under et bad. Ligeledes er det almindeligt at bruge dem i dampbade.

Det kan også varmt anbefales at bruge dem til massage. Disse kan udføres på fodsålerne, brystet, tindingerne, ørerne eller nær næseborene.

De bør dog ikke indtages og bør ikke komme i direkte kontakt med kroppens slimhinder. Hvis der opstår irritation ved kontakt med huden, er det bedst at afbryde brugen straks.

Æterisk olie hældes i skål

Æteriske olier til vinteren kræver forsigtighed ved brug

Selv om æteriske olier sjældent forårsager bivirkninger eller problemer, er det bedst altid at konsultere en læge, før du bruger dem. Der er visse helbredstilstande, som kan være kontraindicerende for brugen af dem.

Ligeledes er det også vigtigt at være bekendt med hvert enkelt produkt og dets mulige anvendelser og bivirkninger. For eksempel viser nogle æteriske olier reaktioner, når de udsættes for sollys. Andre kan forårsage allergiske reaktioner. Selv om æteriske olier er naturlige, betyder det ikke, at de er uskadelige.

Det kan interessere dig ...
5 effektive naturlige olier til tilstoppet næse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 effektive naturlige olier til tilstoppet næse

I dag vil vi anbefale nogle naturlige olier til tilstoppet næse, som vil give dig øjeblikkelig lindring. Har du prøvet nogle af de anbefalede olier...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Maraví Inga, G. G. (2012). Efecto antibacteriano y antifúngico del aceite esencial de Mentha piperita (menta), Origanum vulgare (orégano) y Cymbopogon citratus (hierba luisa) sobre Streptococcus mutans ATCC 25175, Lactobacillus acidophilus ATCC 10746 y Candida albicans ATCC 90028.
  • Alzate, N. A. G. (2009). Evaluación preliminar de la actividad fungicida de los aceites esenciales de eucalipto (Eucalyptus tereticornis, Myrtaceae) y cáscara de naranja (Citrus sinensis, Rutaceae) sobre algunos hongos fi lamentosos. Revista Colombiana de Ciencia Animal, 1(4).
  • BANDONI, A. L., Retta, D., LIRA, P. M. D. L., & van BAREN, C. M. (2009). ¿Son realmente útiles los aceites esenciales? Boletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas, 8(5), 317-322.
  • de Souza Prestes, Luciana, et al. “Evaluación de la actividad bactericida de aceites esenciales de hojas de guayabo, pitango y arazá.” Revista Cubana de Plantas Medicinales 16.4 (2011): 324-330.
  • Santesteban Muruzábal, R., et al. “Efectos secundarios de la aplicación tópica de un aceite de esencial: dermatitis alérgica de contacto a aceite de árbol de té.” Anales del Sistema Sanitario de Navarra. Vol. 38. No. 1. 2015.
  • Juliani, Hector, et al. “Searching for the real Ravensara (Ravensara aromatica Sonn.) essential oil.” Perfumer & flavorist 30 (2005): 60-65.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.