Hjemmemidler til hvepsestik

Hvepsestik kan forårsage hævelse og smerte. Selvom du bliver nødt til at være opmærksom på eventuelle allergiske reaktioner, kan symptomerne håndteres med nogle hjemmemidler. Læs mere i denne artikel!
Hjemmemidler til hvepsestik

Sidste ændring: 11 oktober, 2020

Smerten forårsaget af hvepsestik bliver som regel bedre af sig selv efter nogle få timer. Nogle personer har dog brug for et middel til at lindre det, eftersom det kan være meget ubehageligt. Så længe der ikker er tegn på en allergisk reaktion, er det dog heldigvis noget, vi nemt kan ordne derhjemme.

Hvis du har en allergisk reaktion på et hvepsestik, bør du søge lægehjælp øjeblikkeligt, eftersom der er en risiko for et anafylaktisk chok. Det er en alvorlig reaktion, som kan forårsage udslæt, vejrtrækningsproblemer, svimmelhed og andre komplikationer, som kan føre til døden.

Denne form for reaktion er heldigvis ikke særlig gængs, og det meste af tiden kan dette ubehag fra et hvepsestik blive behandlet naturligt med hjemmemidler og grundlæggende pleje. Vi vil fortælle om nogle nyttige midler nedenstående.

Nyttige midler til smerte forårsaget af hvepsestik

Når du står over for smerte fra et hvepsestik, er det vigtigt at lære, hvordan man reagerer på den korrekte måde. Det første, du bør gøre, er at tjekke for at se, om brodden stadig er under huden. Hvis den er det, så skal man tage den ud meget forsigtigt ved at skrabe huden blidt med kanten af et kreditkort.

Derefter bør man rengøre området med varmt vand og sæbe. Hvis man har et antiseptisk middel, er det en god idé at anvende det. Men hvad kan man gøre ved smerten og hævelsen? Efter nogle få minutter vil man måske opleve en brændende fornemmelse og smerte.

For at lindre disse symptomer kan man anvende nogle midler med naturlige ingredienser. Man bør dog have i baghovedet, at de giver midlertidig lindring og ikke altid er effektive. De fleste af dem kommer fra populære overbevisninger, og der er ikke altid beviser på deres effektivitet i forbindelse med disse symptomer.

Isposer

Ispose på knæ

En ispose er en god løsning til at mindske smerten forårsaget af hvepsestik. Man bør faktisk bruge det på det berørte område, så snart man har desinficeret det. Ifølge en udgivelse fra sundhedsbiblioteket på Rochester Universitet mindsker kulden smerten ved at bedøve det ramte område i kroppen. Det hjælper derudover med at mindske hævelsen.

Sådan anvendes det

  • Man har to muligheder for at lave dette middel. Den første er at gøre et håndkæde vådt med koldt vand og lægge det i en lynlåspose. Derefter kommer man den i fryseren i 15 minutter. Efter det placerer man den på det ramte område.
  • En anden mulighed, der er hurtigere end den første, er at pakke nogle isterninger ind i et håndklæde eller en klud. Man bruger det øjeblikkeligt til blidt at massere området, der er blevet stukket.

Æteriske olier

Til dags dato er der ingen beviser for, at æteriske olier er forbundet med at lindre smerten forårsaget af hvepsestik. Mange personer har dog brugt dem som beroligende og antiseptiske midler.

Ifølge et studie udgivet i Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine har nogle æteriske olier antimikrobielle egenskaber, som mindsker risikoen for infektion.

Sådan anvendes det

  • Til at starte med kan man vælge mellem forskellige muligheder såsom tetræ-, lavendel- eller rosmarinolie, som er kendt for deres antiseptiske og antibakterielle egenskaber.
  • Når du har truffet dit valg, blander du en eller to dråber med en halv teskefuld af en base-olie såsom oliven- eller kokosolie.
  • Gnub derefter blandingen på det ramte område to eller tre gange om dagen.

Aloe vera

Aloe vera mod hvepsestik

Foruden at være en sikker ingrediens for ens hud er aloe vera også et godt middel til at mindske betændelse og smerte forårsaget af hvepsestik.

Et studie udgivet i det medicinske tidsskrift Pharmacognosy Reviews indikerer, at aloe vera ekstrakt har anti-inflammatoriske og antibakterielle egenskaber. Af den grund kan det være nyttigt til disse symptomer.

Sådan anvendes det

Hvad kan ellers hjælpe med at lindre smerte fra hvepsestik?

Foruden de midler, vi har nævnt, kan man også bruge andre foranstaltninger til at mindske smerten forårsaget af et stik. Ifølge information fra Mayo Clinic kan man anvende cremer med hydrocortison eller tage antihistaminer. Begge muligheder vil mindske rødmen og kløen.

Creme med calamin og non-steroidal anti-inflamamtoriske midler ved håndkøb (NSAID) er også gode muligheder. Vær sikker på, at du følger lægens eller apotekerens instruktioner, hvis du tager NSAID. I ethvert tilfælde, hvis symptomerne ikke bliver bedre eller bliver værre, er det bedste at søge lægehjælp.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ice Packs vs. Warm Compresses For Pain. (n.d.). Health Encyclopedia. University of Rochester Medical Center Rochester, NY.  Retrieved on March 11, 2020 from https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=85&contentid=p00918
  • Swamy MK, Akhtar MS, Sinniah UR. Antimicrobial Properties of Plant Essential Oils against Human Pathogens and Their Mode of Action: An Updated Review. Evid Based Complement Alternat Med. 2016;2016:3012462. doi:10.1155/2016/3012462
  • Rahmani AH, Aldebasi YH, Srikar S, Khan AA, Aly SM. Aloe vera: Potential candidate in health management via modulation of biological activities. Pharmacogn Rev. 2015;9(18):120–126. doi:10.4103/0973-7847.162118

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.