Anvendelse og bivirkninger ved metamizol

Ulig andre non-opioide smertestillende medikamenter, der handler på syntesen af prostacyclin, producerer metamizol ikke dårlige effekter i mavetarmkanalen. I dag, vil vi fortælle dig alt om det populære Novalgin.
Anvendelse og bivirkninger ved metamizol

Sidste ændring: 22 december, 2022

Metamizol er medicin, der, foruden at være et kraftfuldt anti-inflammatorisk middel, også har andre farmakologiske handlinger. Dette skyldes, at det tilhører gruppen af pyrazoloner, der er en gruppe medicin indenfor NSAID eller non-steroidal anti-inflammatory drugs. 

Vi vil se på anvendelsen og bivirkningerne ved metamizol i denne artikel.

Metamizol er et glimrende behandlingsmiddel til smerte og feber. Virksomheder markedsfører det i to forskellige former: Natrium metamizol og magnesium metamizol.

Generelt, misbruger folk dette medikament temmelig meget. Eftersom det er et ret potent medikament, anbefales det mest til patienter med kolik eller smerte, der stammer fra onkologiske årsager eller organerne. Det anvendes også til at mindske smerte efter en operation og sænke den form for feber, der ikke kan sænkes med andet medicin.

Laboratorier syntetiserede det i år 1920. Men det var ikke indtil år 1922, at de først introducerede det på markedet under mærker som “Novalgin” og “Dipyron”, blandt andet.

I dag, sælger laboratorier metamizol under forskellige mærker på verdensplan og også under sine generiske navne.

Oversigt over feber

Kvinde med feber måler sin temperatur

Feber er en midlertidig stigning i kroppens temperatur. En sygdom trigger det som regel. I virkeligheden, er feber en forsvarsmekanisme, som giver os mulighed for at vide, at der sker noget unormalt i vores krop.

Den normale kropstemperatur for mennesker er 37ºC, men det kan have en variation på op til 0,6ºC hos raske personer. Feber defineres som en central temperatur på mere end eller lig med 38ºC. Det er lige over den øverste grænse for normal temperatur, uanset årsagen.

Feber induceret af et pyrogen opstår gennem flere mekanismer. Interaktionen af eksterne pyrogener, såsom mikroorgansimer. Eller de endogene typer, såsom interleukiner IL. Tumor nekrose faktoren, TNF-alfa, sammen med en struktur i hypothalamus ved navn organum vasculum i den terminale lamina, fører også til udviklingen af feber.

Feber kommer dog ikke kun af en infektion. Der kan også være andre årsager, der trigger det, såsom:

  • Feber forbundet med inflammation.
  • Medicin-induceret feber.
  • Feber efter en hjerneskade.
  • Endokrin feber.

Hvordan udløser metamizol sin effekt på kroppen?

Som vi ved, virker metamizol mod feber og smerter. Dermed, er dets effekter takket være dets evne til at mindske syntesen af pro-inflammatoriske prostaglandiner. Dette opnåes ved at hæmme aktiviteten af prostaglandinsyntesen, hvilket er et enzym, der katalyserer, som nanvnet antyder, syntesen af nye prostaglandiner.

Prostaglandiner er stoffer af lipid natur, som deltager i inflammatoriske reaktioner, sammen med andre, ved at stimulere nerveenderne ved smerte og udviklingen af feber.

Metamizol, ulig andre typer NSAID, er dog også i stand til at inddæmme feber induceret af lipopolysakkarider. Derudover, foruden at hæmme syntesen af prostaglandiner, er det en non-selektiv hæmmer af enzymet cyclooxygenase og hæmmelsen af det fører til den smertestillende effekt.

Bivirkninger ved metamizol

Piller på bord indeholder metamizol

Selvom metamizol er meget sikker medicin, sælger nogle europæiske lande det ikke på grund af dets bivirkninger. Ulig andre non-opioide smertestillende medikamenter, der handler på syntesen af prostacyclin, producerer metamizol ikke vigtige effekter i mavetarmkanalen.

Ligesom det meste andet medicin, kan metamizol dog også udløse andre typer af bivirkninger, som folk skal tage med i overvejelserne, når de tager det.

Den bivirkning, der skiller sig mest ud i anvendelsen af dette medikament, og som en person skal holde nøje øje med, er agranulocytose. Derudover, kan det også føre til leukopeni og trombocytopeni. Alle disse symptomer er overfølsomme reaktioner.

Foruden det, kan nogle af de følgende effekter også opstå:

  • Lyell og Stevens-Johnson syndrom.
  • Astmatisk krise.
  • Kritiske fald i blodtrykket, hvilket afhænger af doseringen.

Konklusion

Metamizol er et medikament, der bliver brugt vidt af befolkningen i mange lande i behandlingen af smerte og feber. Du bør dog ikke misbruge det, eftersom det, ligesom alt andet medicin på markedet, kan udløse en række forskellige bivirkninger. 

Derudover, bør du tale med din apoteker eller læge om anvendelsen af metamizol, før du begynder på en behandling med det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.