Høflighed er samfundets vigtigste værdi

Høflighed er samfundets vigtigste værdi. Det symboliserer respekt og skaber en positiv stemning.
Høflighed er samfundets vigtigste værdi

Sidste ændring: 14 februar, 2019

Mange af os kan sige tak på flere forskellige sprog: Thanks, grazie, merci, danke, obrigado, evgaristo, spasiba, arigato, shokran  Alligevel glemmer vi at sige det til dem, der står os nærmest. Høflighed er virkelig samfundets vigtigste værdi.

Høflighed er samfundets vigtigste værdi

Vi glemmer sommetider at bede pænt om tingene og sige tak, når vi er sammen med vore forældre, partner, venner eller børn, fordi vi ikke tror, det er vigtigt.

Vi tror, at høflighed ikke er nødvendigt længere, så snart der er kærlighed til stede. Det er selvfølgelig ikke sandt. Høflighed er nemlig mere end bare tomme ord.

Høflighed har en direkte forbindelse til vore følelser. Det er en vigtig del af den menneskelige kommunikation, og det har stor indflydelse på vores velbefindende.

Læs også denne artikel efter “Høflighed er samfundets vigtigste værdi”:

Værdsæt folk nu, ikke når du mister dem

Pige med sommerfugl for oejet

Taknemmelighedens helbredende kraft

Noget så enkelt som regelmæssigt at være taknemmelig kan skabe betydelige forandringer hos både dig selv og dine omgivelser. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Harvard Gazette

  • er det at sige tak en gestus af taknemmelighed, der giver modtageren en følelse af sikkerhed og velvære.
  • føler andre sig støttet og har gavn af at modtage et tak for deres handlinger. Det påvirker også på positiv vis den person, der udtrykker sin taknemmelighed.
  • styrkes vores selvværd, når vi bliver værdsat og er taknemmelige

Hvis børn vokser op i høflige og taknemmelige omgivelser fra en tidlig alder, vil de også generelt udvikle sig til mere høflige og respektfulde voksne.

Derfor er høflighed vigtigt for samfundet

Høflighed er vigtigt for samfundet, fordi det fjerner antagelsen om, at vi har ret til at andre gør ting for os. De fleste mennesker vil gerne gøre os en tjeneste. Men de har samtidigt ret til at sige nej. Det er her, høflighed kommer ind i billedet.

Høflighed kan spille en enormt stor rolle, når vi snakker med andre. Her er et par gode eksempler:

  • ”Flyt din bil.” ⇒ “Vi har et par kunder, der ikke kan komme ud. Ville du have noget imod at flytte din bil?”
  • “Ræk mig peberet” ⇒ “Kan du nå peberet?”
  • “Tag en avis med på hjemvejen.” ⇒ “Har du mulighed for at tage en avis med på hjemvejen?”

Når vi beder pænt om tingene, handler det ikke bare om at sige en række meningsløse ord.
Det hjælper os med at kommunikere med hinanden på en mere konstruktiv måde. I stedet for at give dine medmennesker en ordre, giver du dem et valg. Det viser respekt, ligeværdighed og styrke.

 

Du bør læse denne artikel efter “Høflighed er samfundets vigtigste værdi”:

Følelsesmæssig modenhed er at vide, at livet ikke er perfekt

 

  • Høflighed repræsenterer omtanke for den anden persons ret til at vælge.
  • Man bør aldrig antage, at nogen vil gøre noget for en.

Denne enkle handling gør os til bedre mennesker og skaber en stærkere forbindelse med andre. Det giver andre mennesker frihed til at acceptere eller afvise vores anmodning.

Pige med blomster i haaret

Høflighed virker på alle sprog

Vi bør aldrig glemme dette virkeligt vigtige faktum: Vores arv som mennesker har sin oprindelse i denne sociale mentalitet, der frem for alt er styret af følelser.

  • Følelser skaber en fantastisk forbindelse til dem omkring os. Sproget er blevet en metode til at kommunikere bedre, forholde os til hinanden, lære nye ting, udføre opgaver i fællesskab, organisere os og udvikle os.
  • Når vi er høflige, kommunikerer vi, at vi respekterer andre mennesker og tager hensyn til dem. Det fremmer sameksistens og frihed.

Når vi er høflige, skaber vi en positiv, respektfuld stemning.

Der findes ikke noget så fantastisk som at gøre noget godt for en fremmed, se ham smile til os og høre ham sige det magiske ord: Tak.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.