Vigtigheden af at være høflig

Der er mange fordele ved at være høflig. Det smitter ikke blot af på andre, men det gør også gode ting for os selv. På et følelsesmæssigt plan hjælper det os med at være i balance med personerne omkring os.
Vigtigheden af at være høflig

Sidste ændring: 07 maj, 2019

Der er mange fordele ved at være høflig. Det smitter ikke blot af på andre, men det gør også gode ting for os selv. På et følelsesmæssigt plan hjælper det os med at være i balance med personerne omkring os. I denne artikel vil vi snakke lidt om vigtigheden af at være høflig.

Mere end noget andet er det en personlig egenskab at være høflig. Fra vi er børn, lærer andre os de basale ting ved at være høflig og bo sammen med andre.

For at dette er effektivt og nyttigt, er det vigtigt, at man altid tænker på disse regler. På den måde kan vi være oprigtige, når vi anvender dem.

At være høflig kræver vilje.

At være høflig er et synonym for at være opmærksom på og anerkende andre personer. Det er en universal form for respekt. Vi bliver nødt til at være høflige for at være i stand til at nyde de bedste forhold med andre personer.

I denne artikel vil vi se på, hvad høflighed er, og hvordan man kan anvende denne uundværlige egenskab.

At være høflig, en måde at udvise positiv energi på

Noget, som vi alle har bemærket, er kraften bag små handlinger fra dag til dag. Lige fra “hvordan har du det?” til “tak” og “pas på dig selv.” Små handlinger og ord, der forbinder os til andre.

Man bør også have i baghovedet, at intet af dette ville være muligt, hvis man ikke gør det bevidst. For at udvise respekt så bliver man nødt til at være tæt på hinanden og have et klart formål. Man bliver også nødt til at vide, hvilke behov andre har.

Vi beder dig reflektere over dette emne ved at se på nogle konkrete eksempler.

Anbefalet læsning efter “Vigtigheden af at være høflig”:

Det kan gøre lige så ondt at miste venner som at slå op

Luftballoner

Hvorfor er der personer, der ikke er høflige?

Høflighed betyder mere end de gode manerer, man lærer som barn. Det er mere end blot at holde døren for andre, sige tak, give sit sæde til andre eller endda at lytte, før man taler…

Man kan sige, at dette ikke er udøvet af alle. Mere end noget andet er det en personlig egenskab.

  • De personer, der ikke er høflige, føler ikke empati for andreDet er almindeligt for dem at sætte sig selv først. De har en stolt eller trodsig attitude.
  • At være høflig er en strategi, som lader os tilpasse os til vores omgivelser. De personer, som mangler gode manerer, håber, at andre personer vil ændre sig for dem.

Dr. Pier Massimo Forni er en læge og professor på John Hopkins universitet.

Af alle hans værker omkring social opførsel så skiller hans bog “Choosing Civility: The 25 Rules og Considerate Conduct” sig ud.

Ifølge Dr. Forni kan mangel på høflighed stamme fra forskellige former for social aggression. I nogle tilfælde kan det også stamme fra følelsesmæssig modenhed eller psykologiske problemer.

Former for høflighed

En interessant observation er, at der er forskellige former for høflighed. De er endda observerbare. Stephen Levinson er en videnskabsmand, som specialiserer sig indenfor sociale forhold. Han skelner mellem to former for høflighed, som vi kan se her.

  • Negativ høflighed: Dette er forbundet med det sprog, vi anvender. Det anvender primært negative former for sætninger. Nogle eksempler kan være: “hvis det ikke er et problem for dig…” eller “hvis det ikke generer dig, så vil jeg…”
  • Positiv høflighed: Dette er primært forbundet med at prøve at skabe et positivt forhold til alle omkring os.

Positiv høflighed er dybere end denne simple forskel. Det involverer sprog og handlinger. Dette skyldes, at vi ønsker at give det bedste af os selv til andre.

På grund af dette har vi det godt med os selv. Det er den person, vi er. Der er ingen skjulte hensigter.

Pige og en fugl

Høflighed og venlige personer

Du er sikkert på et tidspunkt blevet overrasket over en anden persons venlighed. Måske har du mødt en fremmed, som behandlede dig ligesom en ven og tilbød dig sin hjælp.

  • Først bliver vi overraskede. Vi føler, at denne form for opførsel ikke er normal. Måske ønsker denne person noget til gengæld.
  • Det er dog almindeligt. Venlige personer, som er følelsesmæssigt åbne, findes faktisk. Og de gør verden til et bedre sted.

Læs også denne artikel efter “Vigtigheden af at være høflig”

5 grunde til at du ingen venner har og hvorfor det er din skyld

Der er nogle nemme trin, man kan følge. De vil hjælpe en til at være en oprigtig og rar person.

  • Anvend et respektabelt sprog. Dette er især vigtigt, når man møder følelsesmæssig åbenhed. Nogle sætninger, som man kan anvende, er “jeg forstår” og “jeg hører, hvad du siger.”
  • Udvis interesse. At være bekymret for andre er godt. Dette er især rigtigt, hvis der er noget, vi kan gøre for at forbedre andres humør eller gøre en situation bedre.
  • Handl med oprigtighed. Nogle gange kan personer være nedladende, fordi de anvender uægte høflighed. Nogle eksempler kan være at sige “tak”, “hvordan har du det?” eller at spørge om andre ting, blot fordi man føler, at man skal. Uden oprigtig interesse, så betyder disse ting intet.
  • Vi bliver nødt til at huske, at personer altid ser falskhed. Og de bider altid mærke i det.
Katte - Vigtigheden af at vaere hoeflig

For at være høflig, respektere og anerkende andre så bliver vi selv nødt til at være følelsesmæssigt sunde. Det er meget svært at udvise empati og optimisme, når vi selv føler en ting som vrede.

Selvom vi ikke har det på samme måde følelsesmæssigt hver dag, så kan vi arbejde på det. Vi kan prøve at bevare en personlig og følelsesmæssig balance. Det er kun, når vi har det godt, at vi kan give det bedste af os selv til andre.

Dette er vores positive energi.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.