Lipedem, en alvorlig sygdom du bør kende til

Nogle mennesker kan forveksle det med cellulitis, men forskellen er, at lipedem ikke går væk gennem kostændring, fordi det er en kronisk sygdom.
Lipedem, en alvorlig sygdom du bør kende til
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Lipedem (også kendt som “smertefuld fedt syndrom”) er en kronisk sygdom, der primært rammer kvinder. Det er karakteriseret ved den uforholdsmæssige akkumulering af fedtvæv omkring hofterne.

I modsætning til cellulitis eller “kærlighedshåndtag” kan den endda nå så langt som kalve og ankler. Det kommer med intens smerte.

Folk der lider af denne sygdom mærker virkningen af ​​det æstetiske problem og de psykologiske konsekvenser det forårsager. Pludselig og uden klar årsag ser de størrelsen på deres hofter og ben øges så meget, at det begrænser deres mobilitet.

Lipedem er ikke så almindeligt hos mænd, men i de få kendte tilfælde forårsager det voldsom hævelse omkring ansigtet.

Det er værd at påpege, at dette ikke er et simpelt problem med fedme. Med denne sygdom har patientens kost- og livsstilsvaner intet at gøre med den overdrevne ophobning af fedt.

Dette er en genetisk sygdom, der også forårsager fysisk lidelse.

I dag på vores blog ønsker vi at tale om det for at belyse det for alle dem, der lider af det.

Et liv med lipedem, er en daglig udfordring

Et liv med lipidem er hårdt.

Sara er 29, og hendes liv var normalt, indtil hun fødte. Efter fødslen, mens hun var bekymret for sin baby, begyndte hun at følge en streng kost for at tabe den overskydende vægt, hun havde fået under graviditeten.

Men som månederne gik, begyndte hendes krop at opleve noget usædvanligt.

Hendes talje, torso og arme blev slankere og genoprettede deres oprindelige form. Hendes hofter og ben ophørte imidlertid ikke med at samle mere og mere fedt.

Efter et halvt år kunne hun næsten ikke gå og blev endda nødt til at bruge en kørestol.

Lægerne tog ikke lang tid om at diagnosticere hende med lipedem, en sygdom, som Sara aldrig havde hørt om.

Hendes liv havde taget en 180 graders tur.

Desværre er mulighederne for behandling begrænset, og de eneste terapeutiske tilgange, hun var blevet tilbudt, var kompressionsbeklædning og blid motion.

Et andet alternativ, som hun kunne vende sig til, var fedtsugning. Men hun havde ikke de økonomiske midler til det.

Lægerne indikerede også, at lipedem hurtigt ville vende tilbage: hendes ben ville tage på i vægt igen.

Sara var klar over, at hun ville få brug for hjælp til at passe på hendes baby, og at hun måske skulle søge efter et andet job. Hendes spejl afspejler nu billedet af en forandret kvinde, som hun bliver nødt til at acceptere og hjælpe.

Hvad forårsagerne til lipedem?

Mærkeligt nok, er der ikke mange klare og objektive undersøgelser af årsagerne til lipedem og denne overdrevne ophobning af fedt i benene, arme (eller ansigt, i tilfælde hos mænd).

Det er mistanke om, at der er en genetisk årsag, og at metaboliske, inflammatoriske og hormonelle faktorer kan have indflydelse.

Hvad er symptomerne?

Kvindes ben

Den unormale akkumulering af fedt kan starte i pubertet, efter graviditet eller endda i overgangsalderen.

De første ting, som disse patienter bemærker, er:

 • Smerter i blødt væv når du hviler, går eller ved berøring.
 • Pludselig akkumulering af lipedemisk fedt, fra taljen til knæ eller ankler. Imidlertid er deres fødder ikke påvirket.
 • Fedtet akkumuleres i knuder eller små lommer, der lægger pres på leddene til det punkt, at det ikke er muligt at gå normalt.
 • Huden mister sin elasticitet.
 • Knuder og hævelse fremkommer.

Et par måneder efter at have oplevet denne første fase vil personen bemærke følgende:

 • Konstant forkølelse.
 • Træthed.
 • Huden får en gummiagtig tekstur.
 • Kroniske smerter og progressiv forringelse af mobilitet. Udover de problemer man har med kroppens selvbillede, så forårsager disse symptomer følelser af midmod, vrede og tristhed til det punkt, at depression udvikler sig.

Er der behandling for lipedem?

Massage på ben som behandling af lipedem

Som vi nævnte før, så har lipedem intet at gøre med dårlig kost eller usunde livsstilvaner.

Det er en kronisk, begrænsende og slidende sygdom for dem, der lider af det. Den terapeutiske tilgang skal således være bred og tilpasset hvert individ uden at udelukke det psykologiske aspekt selvfølgelig.

Diæt og fastende kure løser ikke problemet med lipedem. Der er heller ikke en særlig farmaceutisk behandling, som kan løse denne tendens til at akkumulere for meget fedt.

De mest almindelige behandlinger, der anvendes, er følgende:

 • Kompressions beklædningsgenstande, der arbejder for at “atømme” og eliminere fedtet.
 • Massage fokuseret på manuel lymfatisk dræning.
 • Pressoterapi.
 • Stødbølger.
 • Mesoterapi.
 • Radiofrekvens.
 • Fedtsugning. Det er dog også værd at nævne, at fedtsugning ikke altid hjælper. Det er ikke løsningen, og i mange tilfælde kan det være meget negativt for personen, fordi fedtet vil dukke op igen med tiden.
 • Mange patienter ser gode resultater med svømning.

Grundlæggende handler det om at finde den strategi, der virker bedst for hver patient, samtidig med at man står over for hver tilgang med optimisme og accepterer den forandring, der er forårsaget af denne sygdom, for hvilken der stadig ikke er en effektiv løsning.

Det kan interessere dig ...
5 ting, du bør vide om trigeminusneuralgi, den værste smerte, der findes
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 ting, du bør vide om trigeminusneuralgi, den værste smerte, der findes

Der er mange forskellige typer smerte med dens intensitet og kendetegn. Der er dog én, der beskrives som "den værste smerte i verden": trigeminusne...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.