Hulk Hogan "kan ikke mærke sine ben": Hvad skete der med WWE-legenden?

Hulk Hogan er WWE's referencebillede. Fans er bekymrede, fordi hans helbredstilstand ikke er den bedste. Læs om ham her.
Hulk Hogan "kan ikke mærke sine ben": Hvad skete der med WWE-legenden?
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 16 marts, 2023

World Wrestling Entertainment (WWE)-fans kender og beundrer Hulk Hogan som den, der var i stand til at ændre wrestlingens betydning og popularitet. Han er en legende inden for sit felt, men i dag er der bekymring for hans helbred.

De seneste rapporter fra hans omgangskreds viser, at han bruger stok til at komme rundt, og at han har mistet følelsen i underkroppen. I teorien er dette sket som følge af den seneste operation, der er foretaget på hans ryg. Her blev nogle af de nerver, der overfører information fra lænden til benene og omvendt, skåret over.

“Hogan blev opereret i ryggen igen. De skar nerverne i hans lænd over. Han kan ikke føle sin underkrop.”

-Kurt Angle, WWE wrestler-

Mere end 20 operationer for Hulk Hogan

Den seneste rapport om WWE-legenden er en del af en række operationer og komplikationer, som wrestleren har været udsat for. Hans lange karriere i disciplinen har haft en negativ indvirkning på hans osteoartikulære helbred.

Hans første officielle kamp var i 1979. Hans pensionering fandt sted 34 år senere, i 2013, da han var 60 år gammel.

Fra det tidspunkt og indtil i dag har han gennemgået omkring 25 operationer for at afhjælpe forskellige smerter og funktionelle begrænsninger. Han er blevet opereret i skuldre, knæ, biceps og ryg. Hans albuer og hofter krævede også instrumentering for at lindre hans ubehag og genoprette bevægelsen.

Samtidig måtte han gennemgå gentagen fysioterapi, som måtte stoppe eller sættes på pause, hver gang han kom ind på operationsstuen. Men så snart han genvandt sin vitalitet, var Hulk Hogan tilbage i træningscenteret og trænede.

“Han har fået udskiftet begge knæ flere gange, jeg tror to gange på hvert knæ. Så ja, han har fået en masse operationer. Rigtig mange.”

-Brooke, Hulk Hogans datter-

Mens vi ikke kender den specifikke kontekst af WWE-stjernens seneste rygoperation, ved vi, at skader hos wrestlere ikke er ualmindelige. Faktisk kan konsekvenserne være alvorlige på kort og lang sigt.

Mand med knæsmerter

Hvilke risici er der forbundet med wrestling?

En gennemgang fra 2016 kiggede på forekomsten af problemer i wrestlingsporten, herunder WWE-ligaen. Ifølge forfatterne stiger antallet af skader under konkurrencer sammenlignet med træning .

Når man først er i wrestlingarenaen, er de mest skadede områder følgende:

 • Hoved og ansigt.
 • Knæ og skuldre.
 • Albuer, håndled og hænder.

Selv om mange af skaderne er milde eller moderate, kræver visse situationer øjeblikkelig lægelig indsats. De samme forfattere, der allerede er nævnt, minder os om, at det ikke er usandsynligt, at deltagerne får hjernerystelse.

Mere specifikke statistikker rapporterer følgende:

 • 85 % af bryderne bliver skadet på et tidspunkt i deres karriere.
 • En fjerdedel af de skadede har problemer med knæene.
 • 61,5 % af skaderne er placeret i de nedre lemmer.
 • Omkring 9 % af bryderne har brug for en eller anden form for kirurgisk indgreb på grund af disse skader.

Da der er tale om en kontaktdisciplin, er det logisk og forventeligt, at der er en høj skadesfrekvens. Problemet ligger måske i skadernes alvorlighed og eftervirkningerne, som kan vise sig flere år senere.

Fodbold og brydning anslås at være de to sportsgrene med den største risiko for alvorlige skader. Til gengæld tegner brydning og baseball sig for de fleste inaktivitetsdage, når deres deltagere er skadet.

Syndromet med mislykket rygoperation: Er det Hulk Hogans situation?

Skader er meget hyppige i WWE. Der er dog også komplikationer forbundet med den operation, som disse skader kræver. Og det kan være tilfældet for Hulk Hogan, som har mistet følelsen i benene efter den seneste operation i ryggen.

Der er en situation, der kaldes syndromet for mislykket rygoperation. Dette defineres som vedvarende symptomer i forbindelse med de oprindelige rygsmerter, på trods af at man har gennemgået en operation for at forsøge at lindre disse smerter.

Der er flere faktorer, der har indflydelse på, om en operation af denne type mislykkes. Det kan være patientens tilstand, dvs. noget specifikt, der prædisponerer patienten til ikke at reagere på indgrebet.

Men der er også tale om medicinske fejl eller iatrogenese. Udtalelserne om Hogan kunne antyde, at nogle nerver blev skåret over ved en fejltagelse, men vi kan ikke bekræfte dette.

Statistikkerne om rygoperationer for smerter er i sig selv ikke opmuntrende. Halvdelen af patienterne opnår terapeutisk succes, men ikke mere end 30 % mener, at deres livskvalitet er blevet forbedret efter indgrebet. Det betyder, at smerterne fortsætter eller at der opstår nye symptomer.

At tænke på, at Hulk Hogan har gennemgået mere end 20 operationer, er uden tvivl usædvanligt. Det er klart, at der er flere risikofaktorer til stede hos en person, der har fået ca. 2 operationer om året i det sidste årti.

Dette ville helt sikkert påvirke nogens humør. Og ifølge undersøgelser øger tilstedeværelsen af depression før en rygoperation risikoen for efterfølgende komplikationer, især neurologiske bivirkninger.

Scanningsbillede viser ryghvirvler

Hvad venter der Hulk Hogan?

Hulk Hogans fremtidige helbred ser ud til at blive domineret af hans nye kamp mod smerter og manglende følelse. Det er meget muligt, at hans omfattende karriere i WWE har været årsag til de problemer, der nu plager ham.

Hans eftermæle i disciplinen er fortsat uændret. Ingen benægter den indflydelse, han har haft.

Han har nu til opgave at rehabilitere sig selv på den bedst mulige måde for at løse sine neurologiske problemer. I mellemtiden er støtten fra hans fans tydelig på de sociale medier.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Agarwal, S., & Mann, E. (2016). Knee Injuries in Wrestlers: A Prospective Study from the Indian Subcontinent. Asian journal of sports medicine7(4), e35000. https://doi.org/10.5812/asjsm.35000
 • Baber, Z., & Erdek, M. A. (2016). Failed back surgery syndrome: current perspectives. Journal of pain research, 979-987.
 • Barroso, B. G., Silva, J. M. A. D., Garcia, A. D. C., Ramos, N. C. D. O., Martinelli, M. O., Resende, V. R., … & Santili, C. (2011). Musculoskeletal injuries in wrestling athletes. Acta Ortopédica Brasileira19, 98-101.
 • Daniell, J. R., & Osti, O. L. (2018). Failed Back Surgery Syndrome: A Review Article. Asian spine journal12(2), 372–379. https://doi.org/10.4184/asj.2018.12.2.372
 • Kiningham, R., & Shadgan, B. (2020). Wrestling. Sports-related Fractures, Dislocations and Trauma: Advanced On-and Off-field Management, 981-984.
 • Schoell, K., Wang, C., D’Oro, A., Heindel, P., Lee, L., Wang, J. C., & Buser, Z. (2019). Depression increases the rates of neurological complications and failed back surgery syndrome in patients undergoing lumbar spine surgery. Clinical spine surgery32(2), E78-E85.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.