Skader ved VM i Qatar 2022

Gruppespillet i Qatar 2022 sluttede med et par store skader. Vi tager et kig på, hvad der skete, og hvordan spillerne klarer sig her.
Skader ved VM i Qatar 2022
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 29 januar, 2023

Ved VM i Qatar 2022 var der skadede spillere, som missede kampe. Udviklingen i spillernes helbred er konstant, og landsholdets lægestabe arbejder på at genoptræne dem. I denne artikel fortæller vi dig om de mest berygtede skader ved VM i Qatar 2022.

1. Skader ved VM i Qatar 2022: Al-Shahranis ansigtsbrud

Yasir Al-Shahrani stødte sammen med sit holds målmand i kampen mod Argentina på den første dag af Qatar 2022. Efter traumet fik vi at vide, at spilleren havde et brud på kæben og en indrykning i ansigtsknoglerne.

Da han faldt til jorden, var det chokerende billede, at atleten lå bevidstløs på banen. Situationens alvor, da kæbebruddet blev bekræftet, tvang ham til en akut overførsel til Tyskland for at blive opereret.

På sine sociale netværk rapporterede Al-Shahrani om sin ro fra klinikken:

“Jeg forsikrer jer om, at jeg har det godt, bed for mig og tillykke med sejren.”

-Al-Shahranis ord i en video-

Det skal bemærkes, at kæbebrud er alvorlige hændelser. Generelt anvendes LeFort-klassifikationen til at opdele dem og analysere dem klinisk:

  • Type I: Et brud over overkæben.
  • Type II: Bruddet går fra den nederste del af kinden til næseryggen, krydser den og går ned til den anden kind.
  • Type III: Brudlinjen går over næseryggen og knoglerne, der danner øjenhulen.

Øjeblikkelig opmærksomhed er nøglen til at reparere skaden.

En skadet fodboldspiller

2. Nuno Mendes’ muskelskade

Portugal kunne kun have Nuno Mendes som starter i én kamp. Efter at have misset åbningskampen mod Ghana, fik han derefter debut mod Uruguay. Men inden slutningen af første halvleg måtte han forlade banen med et problem i venstre lår.

Tilsyneladende bar han på en skade, som blev tydelig med kampens anstrengelser. Officielle udtalelser bekræftede, at backen ikke kunne spille resten af VM, selv om han stadig var i holdets træningslejr.

“Landsholdsspilleren Nuno Mendes blev efter at have gennemgået undersøgelser af FPF’s sundheds- og præstationsenhed anset for ikke at være tilgængelig for landsholdets arbejde. Spilleren pådrog sig en muskelskade i venstre lår under kampen mod Uruguay og vil fortsat være en del af ekspeditionen i Qatar, hvor han vil påbegynde genoptræningsarbejdet.”

-Portugals fodboldforbund-

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvad bliver temperaturen ved VM, og hvordan vil det påvirke spillerne?

3. Skader ved VM i Qatar 2022: Brasiliens fravær

Blandt de skader, som gruppespillet i Qatar 2022 har efterladt os med, skal Brasilien nævnes særligt. Der var tre store tabte navne i træner Tites lamslåede trup.

Neymar og hans forstuvning er uden tvivl i centrum for opmærksomheden. Brasilianeren forlod debutkampen mod Serbien med en tydelig betændelse i højre ankel. Efterfølgende tests bekræftede en førstegangsforstuvning og en ledbåndsskade, der indebar 2 kampe ude.

Landsholdet forventede, at angriberen kunne vende tilbage til ottendedelsfinalen, men det blev meldt ud, at han ikke ville være klar.

Allerede ved det foregående VM i Rusland 2018 spillede han i dårlig fysisk form. Derefter var han til Copa America 2019 ikke til rådighed, da han bar på et mellemfodsbrud og en forstuvning af anklen.

I samme kamp mod Serbien blev Danilo skadet, selv om han gik mere ubemærket hen. Han trak sig med smerter i højre ankel, og lægeundersøgelser indikerede en skade på leddets mediale ledbånd. Derfor blev det besluttet at skåne ham i to kampe for at have ham med i ottendedelsfinalen.

Og som det sidste blev Alex Sandro skadet i kampen mod Schweiz. Spilleren måtte udgå til sidst, næsten efter 90 minutter, på grund af et problem med hoften. Landsholdets lægestab bekræftede en muskelskade, der krævede hvile.

“Alex Sandro blev udskiftet i det 86. minut med ubehag, og medicinske tests tirsdag identificerede en muskelskade i venstre hofte, hvilket udelukker ham fra Brasiliens næste kamp mod Cameroun.”

-Rodrigo Lasmar, cheflæge for Brasiliens landshold-

Også feber?

Neymar havde feber i nogle dage og missede det genoptræningsarbejde, han havde været i gang med. Men han var ikke den eneste. Flere holdkammerater skulle eftersigende have været i samme situation.

Lægerne på det brasilianske landshold bekræfter, at der ikke er noget større problem, og at situationen er under kontrol. De præciserede også, at der ikke ville være nogen komplikation i helbredelsesprocesserne på grund af denne uforudsete hændelse.

Lucas Paquetá, midtbanespiller, kunne ikke træne i en weekend på grund af denne feber.

Fodboldspiller, der sidder på banen

4. Bristning af det forreste korsbånd for Lucas Hernandez

Det højre knæ hos Lucas Hernandez, spiller for Frankrig, ville ikke lade ham gennemføre VM i Qatar 2022. Der blev bekræftet en bristning af det forreste korsbånd, som fandt sted i kampen mod Australien.

Skaden var afgørende og efterlod ingen tvivl. Atleten skal derfor vurderes mere indgående for at definere den bedste behandling, hvilket vil indebære en operation. Han vil gennemgå genoptræning og flere måneders sygeorlov.

Denne skade er almindelig i fodbold og frygtes af spillerne. Den kræver lang tid uden aktivitet, og der er risiko for at blive efterladt med nogle følgesygdomme, der påvirker præstationsevnen.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: EM i kvindefodbold: Kvindelige fodboldspillere fanger verdens opmærksomhed

Skader ved VM i Qatar 2022 gør det kompliceret for landsholdene

Tabet af vigtige spillere ved et VM opleves med ængstelse af trænere. At de ikke har stjerner eller nøglespillere at spille med er en forhindring.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ferrer-Roca, Ventura, et al. “Evaluación de factores de riesgo de lesión del ligamento cruzado anterior en jugadores de fútbol de alto nivel.” Apunts. Medicina de l’Esport 49.181 (2014): 5-10.
  • Velásquez, Manuel Brito, et al. “Asociación simultánea de fracturas de Le Fort tipo I, II y III.” Revista Mexicana de Cirugía Bucal y Maxilofacial 17.1 (2021): 24-27.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.