Hvilke former for fysisk træning findes der?

Fysisk træning er vigtig, da kroppen har brug for at bevæge sig, fordi den er skabt til det, siger Yolanda Escalante.
Hvilke former for fysisk træning findes der?

Sidste ændring: 20 februar, 2023

I dagens samfund falder hyppigheden af fysisk aktivitet dag for dag, især blandt børn, på trods af de mange forskellige former for fysisk træning, der findes.

Den bitre konsekvens af denne situation er, at en stillesiddende livsstil bliver en mere og mere udbredt vane. Hvis vi dertil tilføjer de kost- og ernæringsproblemer, som kulturelt set invaderer nutidens befolkninger, har vi som resultat heraf en eksponentiel stigning i sygdomme som f.eks. hjerte-kar-sygdomme, fedme og metabolisk syndrom.

Hvad er fysisk træning?

I den ovenstående reference genfinder forfatteren, Yolanda Escalante, en klassisk definition af fysisk træning.

Her fastslås det, at vi kan tale om typer af fysisk træning, når vi står over for en aktivitet, der indebærer en kropslig handling udarbejdet af skeletfibrene, som genererer et energiforbrug, der er højere end det, der eksisterer i kroppens hviletilstand.

Escalante forsikrer, at det er i forhold til den tidligere definition, at sundhedsprofessionelle angiver følgende forslag til at udføre forskellige typer fysisk træning på ugentlig basis, afhængigt af de forskellige aldersgrupper:

  • Spædbørn og unge (mellem 5 og 17 år): Mindst en times daglig aerob træning. Derudover anbefales det, at der mindst tre gange om ugen udføres fysiske aktiviteter, der bidrager til at styrke bevægeapparatet.
  • Voksne (mellem 18 og 64 år): Mindst 75 minutters kraftig aerob fysisk aktivitet om ugen eller to en halv times moderat fysisk aktivitet om ugen, idet en kombination af disse to forslag er det ideelle scenarie.
  • Ældre (fra 65 år og opefter): De samme anbefalinger gælder som for voksne mellem 18 og 64 år. For at forebygge fald og optimere balancen bør der desuden tilføjes tre ekstra dage med fysisk aktivitet om ugen, uanset hvilke typer fysisk træning der udføres.

Hyppigheden af fysisk aktivitet falder dagligt i dagens samfund, især blandt børn.

Få mere at vide: Øvelser til opbygning af benmuskler

Hvilke typer fysisk træning findes der?

Årsagerne til at vælge de forskellige typer af fysisk aktivitet er ofte meget forskellige. Man bør dog huske på, at forskellige typer motion fremmer sundheden på forskellige måder.

For at holde sig sund og dermed i god form er det tilrådeligt at udføre en eller anden kombination af de tre typer fysisk træning, der er gennemgået nedenstående.

Typer af fysisk træning for fleksibilitet

Vi anbefaler, at du bruger et par minutter på at udføre nogle af disse øvelser hver dag, da du ellers kan øge risikoen for skader og stivhed i leddene, hvilket også kan mindske din evne til at bevæge dig.

Med denne type fysisk aktivitet strækkes alle vigtige muskler, både over- og underkroppen.

Typer af modstandstræning (anaerob træning)

Kvinde løber på en trappe udenfor

En af grundene til at dyrke denne type fysisk aktivitet er baseret på at opretholde en sund vægt. Dette skyldes, at muskler, selv i hvile, forbrænder flere kalorier end inaktivt væv.

Desuden bidrager disse typer at fysisk træning til at give kroppen et mere opstrammet udseende og forbedre kropsholdningen. Denne metode indebærer, at musklerne bevæges mod en eller anden form for modstand, deraf navnet.

Typer af aerob fysisk træning

Aerob fysisk aktivitet optimerer ikke blot den fysiske form, men holder også lunger, blodkar og hjerte sunde. Man kan bevare et optimalt helbred og en sund vægt ved at kombinere disse former for motion med en afbalanceret kost.

Enhver aktivitet, der øger pulsen, bruger ilt og gør dig lidt forpustet, betragtes som aerob motion.

Sundhedsfordelene ved fysisk træning

I dag kan forskellige former for fysisk træning uden tvivl bidrage til at reducere sandsynligheden for stofskifte-, hjerte- eller åndedrætssygdomme.

Der er dog ikke blevet undersøgt meget om fordelene ved fysisk aktivitet på områder som f.eks. generel hjerneaktivitet, skolepræstationer eller socialisering, ifølge artiklen offentliggjort i Journal of Social Studies.

Skolepræstationer

Undersøgelser tyder på, at udøvelse af fysisk aktivitet over en længere periode i skolerne har fordele for de akademiske præstationer. Især i forhold til andre børn, der ikke dyrker fysisk aktivitet.

På den anden side er der også en indirekte fordel: Det faktum, at børnene kommer ud af klasseværelset, mindsker kedsomheden og øger opmærksomhedsniveauet, når de vender tilbage.

Socialisering

Kvinder træner sammen i fitness

Ligeledes skyldes fysisk aktivitet ofte en styrkelse af psykosociale faktorer. Dette har at gøre med spørgsmål som ansvarlighed, indarbejdelse af sociale retningslinjer, kammeratskab og respekt for andre.

En anden undersøgelse, der citeres, viser, at unge, der dyrker kampsport, udviser større sociale færdigheder end gennemsnittet.

Generelle fordele for hjernen

Endnu en gang hævdes det i artiklen, at fysisk aktivitet bidrager til at bevare hjernens sensoriske og kognitive funktioner. Til gengæld fremhæves det, at fysisk træning kan være optimal til behandling af patienter med depressive lidelser.

Fysisk aktivitet bidrager til at bevare hjernens sensoriske og kognitive funktion i bedre stand.

Tjek også: Fire udstrækningsøvelser der retter dårlig kropsholdning

Typer af fysisk træning som effektiv terapi mod angst

I en artikel offentliggjort i Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas står der, at patienter med diagnosen stress, der gennemgår forskellige typer ugentlig fysisk træning, normalt reducerer niveauet af angst, depression og udbrændthedssyndrom eksponentielt.

Ud over psykologiske faktorer har fysisk aktivitet en indvirkning på det autonome nervesystem. På den måde forbereder den det på eksterne faktorer, der kan forårsage angst. Ifølge en anden af de citerede undersøgelser bidrager regelmæssig aerob træning til at reducere hjertefrekvensen og blodtrykket i stressede situationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • International Journal of Clinical and Health Psychology, Vol. 8, Núm. 1. Bienestar psicológico y hábitos saludables: ¿están asociados a la práctica de ejercicio físico? España 2008; 185-202.
  • Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, vol. 36, Núm. 2. Relación entre ansiedad y ejercicio físico. Cuba 2017.
  • Revista Española de Salud Pública, Vol. 85, Núm. 4.  Escalante, Yolanda. Actividad física, ejercicio físico y condición física en el ámbito de la salud pública. España 2011.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.