Hurtig test af myokarditis opdaget i Spanien

En undersøgelse, som spanske forskere har offentliggjort i et prestigefyldt medicinsk tidsskrift, har åbnet døren til en hurtig test af myokarditis. Hvad betyder det? Find ud af det i denne artikel!
Hurtig test af myokarditis opdaget i Spanien

Sidste ændring: 14 oktober, 2021

Tilgængeligheden af en hurtig test af myokarditis er en drøm for mange kardiologer og sportslæger, der forsøger at forhindre pludselig død. Indenfor sport er disse hændelser mere berygtede, selv om forekomsten er den samme som i den almindelige befolkning.

Hvis denne hændelse sker under en kamp, vil det trods alt sandsynligvis komme i alle nyhederne. Atleter er imidlertid ikke de eneste, der er i farezonen.

En særlig situation vedrører de fysiske undersøgelser, der kræves for at starte på en sport som et krav for at blive registreret i professionelle konkurrencer. Lægerne står over for en udfordring med at opdage anomalier, som ofte er umulige at diagnosticere.

Det er tilfældet med myokarditis… indtil nu.

Hvad er myokarditis?

Myokarditis er betændelse i hjertets muskelvæv. Dette er myokardiet – deraf navnet på sygdommen. Som al betændelse skyldes den ophobning af unormalt væv og nedsat funktion.

Blandt årsagerne til myokarditis er der flere agenser:

  • Autoimmune sygdomme: For eksempel systemisk lupus erythematosus.
  • Infektioner: Visse mikroorganismer sætter sig fast i hjertet eller fremkalder krydsreaktioner med ens antistoffer, hvilket resulterer i betændelse i myokardiet. Borreliose er en af de anerkendte årsager.
  • Giftstoffer: Kronisk alkoholforgiftning, misbrug af ulovlige stoffer som f.eks. kokain og kulilte.
  • Genetik: Hvis en genetisk mutation eller en arvelig sygdom forårsager myokarditis, bliver det mere kompliceret at påvise den. Dette er den mest bekymrende årsag for læger. Det er svært at nå frem til en diagnose, før et alvorligt eller endog dødeligt symptom opstår.
Mand får tjekket puls

Hvad er sammenhængen mellem myokarditis og pludselig død?

Fordelen ved at have en hurtig test af myokarditis ville være at opdage de tilfælde, hvor der er risiko for pludselig død. Hvis specialisterne standardiserede denne test, kunne den endda blive obligatorisk for professionelle sportsudøvere, hvilket flere læger allerede har anmodet om.

Ved pludselig død sker der et stop i det hjertekarsystemet, som i første omgang ikke er forbundet med en specifik årsag. Mistanken ligger altid i et akut myokardieinfarkt, som er den hyppigste faktor i disse hjertestop.

Forveksling mellem infarkt og myokarditis fører til en akut tilgang, som endog kan være kontraproduktiv for patienten. Når specialisterne har mistanke om en blokering af kranspulsårerne, udfører lægerne straks en kateterisation for at forsøge at frigøre den blodprop, trombe eller embolus, der afbryder blodgennemstrømningen.

Denne tid, der bruges på kateterisation, er den eneste måde at gribe en patient an på, som er besvimet uden tidligere sygehistorik. Når specialisterne har bekræftet, at der ikke er tale om et infarkt, har de mistanke om et andet helbredsproblem.

Der har indtil nu ikke eksisteret en hurtig test til at udelukke myokarditis. Specialisterne troede, at den pludselige død skyldtes nekrose af hjerteceller og ikke betændelse. Således kunne de etablere en hurtig behandling – selv om den ikke altid var den rigtige.

Hvad er pointen med en hurtig test af myokarditis?

Forskere fra det spanske nationale center for kardiovaskulær forskning (CNIC) har offentliggjort en videnskabelig artikel i The New England Journal of Medicine, der åbner døren til en hurtig test af myokarditis. Fagfolk håber, at dette er løsningen på at forebygge denne form for pludselig død.

En sådan test ville gøre det muligt for læger at opdage en øget sandsynlighed for at dø af pludselig død hos nogle mennesker. Dette er af særlig betydning inden for sportsmedicin, hvor professionelle atleter, der udsættes for høje krav, skal gennemgå denne test.

Samtidig kunne specialister udføre denne hurtige test af myokarditis på en ambulance, når de transporterer en patient.

Dette er nyttigt i tilfælde, hvor folk falder om på et offentligt sted, og de medicinske teams ikke har nogen oplysninger om dem. Hvis de kunne påvise tilstedeværelsen af biomarkører, kunne de straks finde den rette behandling.

Hvad opdagede forskerne?

Spanske forskere har opdaget et mikroRNA, som kun findes hos personer med myokarditis og cirkulerer i blodet hos de ramte. Det hedder hsa-miR-Chr8:96.

Th17-lymfocytter producerer stoffet, som aktiveres ved myokarditis. Denne sort af hvide blodlegemer deltager i den inflammatoriske proces i myokardiet og bidrager til, at tilfældene er mere eller mindre alvorlige.

Personer, der ikke lider af myokarditis, har ifølge forskningen ikke denne biomarkør. Derfor er denne test meget nyttig.

Blodprøver

Hvilke andre undersøgelser er der om dette emne?

Undersøgelsen af mikroRNA’er, der muliggør tidlig påvisning af hjerte-kar-problemer, har været i gang i et stykke tid. At opnå en hurtig test af myokarditis er blot en af de anvendelsemuligheder, som specialisterne udforsker. Målet er at forebygge pludselige dødsfald i fremtiden.

For at undgå myokardiebiopsi offentliggjorde forskerne sidste år i ESC Heart Failure, at mikroRNA’er kunne påvise betændelse i myokardiet. Dette ville især være nyttigt i forbindelse med myokarditis, som virusinfektioner medfører.

På den anden side har nogle forskningsgrupper også for nylig foreslået at anvende mikroRNA’er til at forudsige, om et kar snart vil briste som følge af åreforkalkning. Denne bristning er den patofysiologiske mekanisme, som er skyld i dannelsen af de blodpropper, der udløser akut myokardieinfarkt.

På samme måde søger videnskabelige undersøgelser, der har været under udvikling i årevis, at inkludere microRNA blandt de supplerende metoder til diagnosticering af akut myokardieinfarkt med elektrokardiografiske ændringer. Dette ville være et supplement til den klassiske dosering af tropon, som allerede er meget udbredt på skadestuerne.

Som det sidste bør man bemærke, at cirkulerende mikroRNA’er i plasma også kunne tilføjes til risikokarakteriseringen af patienter med åreforkalkning. Dette fremgår af en undersøgelse, der blev offentliggjort i år i Current Molecular Medicine.

En spansk test af myokarditis

Muligheden for at få en hurtig test af myokarditis er enormt nyttig for moderne medicin. Den forskning, som CNIC-gruppen har offentliggjort om dette emne, vil åbne en ny vej for udforskning. Denne vej har til formål at forbedre opdagelsen af næsten usynlige sundhedsproblemer.

Inden for sportens verden vil standardiseringen af en sådan test betyde et skridt fremad i forebyggelsen af pludselig død. Idrætsudøvere og sportslæger venter ivrigt på den.

Det kan interessere dig ...
Hvad du bør vide om dilateret kardiomyopati
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad du bør vide om dilateret kardiomyopati

Dilateret kardiomyopati kan medføre, at dit hjerte fungerer forkert. I dag fortæller vi dig, hvad du bør vide om det. Læs med!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Blanco-Domínguez R, Sánchez-Díaz R, de la Fuente H, Jiménez-Borreguero LJ, Matesanz-Marín A, Relaño M, Jiménez-Alejandre R, Linillos-Pradillo B, Tsilingiri K, Martín-Mariscal ML, Alonso-Herranz L, Moreno G, Martín-Asenjo R, García-Guimaraes MM, Bruno KA, Dauden E, González-Álvaro I, Villar-Guimerans LM, Martínez-León A, Salvador-Garicano AM, Michelhaugh SA, Ibrahim NE, Januzzi JL, Kottwitz J, Iliceto S, Plebani M, Basso C, Baritussio A, Seguso M, Marcolongo R, Ricote M, Fairweather D, Bueno H, Fernández-Friera L, Alfonso F, Caforio ALP, Pascual-Figal DA, Heidecker B, Lüscher TF, Das S, Fuster V, Ibáñez B, Sánchez-Madrid F, Martín P. A Novel Circulating MicroRNA for the Detection of Acute Myocarditis. N Engl J Med. 2021 May 27;384(21):2014-2027. doi: 10.1056/NEJMoa2003608. PMID: 34042389.
  • Aleshcheva, Ganna, et al. “MicroRNA profiling as a novel diagnostic tool for identification of patients with inflammatory and/or virally induced cardiomyopathies.” ESC Heart Failure 8.1 (2021): 408-422.
  • Johnson, Jason L. “The predictive potential of circulating microRNA for future cardiovascular events.” (2021): 1-3.
  • Scărlătescu, Alina Ioana, et al. “MicroRNAs in Acute ST Elevation Myocardial Infarction—A New Tool for Diagnosis and Prognosis: Therapeutic Implications.” International Journal of Molecular Sciences 22.9 (2021): 4799.
  • Sharma, Ashish Ranjan, et al. “Circulating miRNA in atherosclerosis: a clinical biomarker and early diagnostic tool.” Current Molecular Medicine (2021).
  • Vancini, Rodrigo Luiz, et al. “Prevention of sudden death related to sport: the science of basic life support—from theory to practice.” Journal of clinical medicine 8.4 (2019): 556.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.