Førstehjælp til kulilteforgiftning

Kulilte er en lugtfri, smagløs og farveløs gas. Det går ofte ubemærket hen og forårsager en alvorlig forgiftning på grund af det. Den gode nyhed er, at der er en simpel og effektiv behandling af det, hvis det bliver opdaget tidligt.
Førstehjælp til kulilteforgiftning

Sidste ændring: 22 december, 2020

Kulilte er en farveløs, lugtfri og smagløs yderst giftig gas, der produceres ved forbrænding af brændstoffer såsom blandt andet benzin, træ og kul. Denne forbrænding giver brændstof til blandt andet biler, gaskomfurer og varmesystemer.  Kulilteforgiftning er meget alvorligt.

Denne form for gas er en stille dræber, som forgifter omkring 1.500 mennesker om året, hvoraf op til 200 af dem dør. De fleste af disse tilfælde kan undgås, eftersom de primært er på grund af forkert brug af udstyr. Enten det eller ringe anvendelse af gasudstyr, som er i upassende miljøer med dårlig ventilation.

Kulilteforgiftning er en medicinsk nødsituation, som kan gå ubemærket hen. Læs med for at finde ud af alt, hvad du bør vide om det, og hvad du skal gøre, hvis det sker omkring dig.

Kulilteforgiftning

Personer indånder ved en fejl denne gas i deres hjem eller under nogle af deres daglige aktiviteter såsom madlavning eller opvarmning af et rum. Det skyldes, at maskinerne, de bruger, måske enten har en fejl i sig eller ikke har været ordentligt vedligeholdt. Ligeledes er der tidspunkter, hvor folk bruger det som en metode til selvmord.

Hvad gør kulilte ved vores kroppe?

Celler ved navn erytrocytter, der også er kendt som røde blodlegemer, cirkulerer som regel i vores blod. Disse blodlegemer indeholder et protein ved navn hæmoglobin, der er ansvarligt for at transportere ilt. Dette protein er ansvarligt for at indsamle det ilt, vi får ind i lungerne, og derefter sende det ud til væv, hvor blodet cirkulerer.

Kulilteforgiftning er forårsaget af den store mængde hæmoglobin i forhold til ilt. På grund af det binder kulilte til hæmoglobin og giver ikke ilt mulighed for at trænge ind i blodet. Vævene løber derfor tør for ilt, hvilket forårsager det, der teknisk set refereres til som vævshypoxi.

Røde blodlegemer i blodåre viser kulilteforgiftning

Måske du også vil være interesseret i at læse: Alt, hvad du bør vide om cerebral parese

Symptomer på kulilteforgiftning

Graden af symptomerne afhænger af mængden af kulilte, der blev indåndet, og hvor længe man har været eksponeret. Der er to typer af kulilteforgiftning:

 • Akut forgiftning finder sted, når en person indånder denne gas i store mængder.
 • Det er kronisk forgiftning, når personer indånder lave koncentrationer af kulilte i længere tid.

Symptomerne er forårsaget af mangel på ilt i vævene, og disse er nogle af de mest gængse:

 • Hovedpine.
 • Svimmelhed.
 • Svaghed.
 • Kvalme og opkast.
 • Smerter i brystet.
 • Hjertearytmi.
 • Luftvejsproblemer.
 • Forvirring.
 • Døsighed.

Hvis det ikke bliver behandlet i tide, vil kulilteforgiftning føre til koma. Det er derfor farligt for personer, der er eksponeret for det, især mens de sover. Det skyldes, at de kan lide at hjerneskade, der ikke kan genoprettes, eller endda dø, før nogen bemærker, at der er et problem.

Symptomerne er måske ikke så åbenlyse ved kronisk forgiftning, og alvorlig langvarig skade kan opstå. Disse opstår i hjernen og er primært:

I de fleste tilfælde opstår disse symptomer, uden personen indser, at årsagen til det er gas. Det skyldes, som vi nævnte, at det er lugtfrit, farveløst og smagløst.

Mand er besvimet på grund af kulilteforgiftning

Måske du også vil være interesseret i at læse: Epilepsianfald: Hvad er det og hvordan skal man reagere?

Dette skal man gøre i tilfælde af forgiftning

Gør det følgende, hvis du tror, du måske er blevet forgiftet med kulilte:

 • Forlad rummet, hvor der er gas.
 • Åben døre og vinduer for at få frisk luft og fortynd kulilten i luften.
 • Sluk for komfur, ovn, varmeapparater og andre apparater af denne type.

Når du er væk fra kilden til forgiftning, skal du ringe til den nærmeste skadestue. Sundhedsfagfolk kan udføre tests for at tjekke niveauet af kulilte i dit blot og anbefale øjeblikkelig behandling.

Behandling på sygehuset

Behandlingen består af at indføre ilt i blodet for at skylle kulilten væk fra hæmoglobin og erstatte det med ilt. De administrerer normalt denne ilt gennem en maske, der placeres over næse og mund. Takket være dette når ilt vævene.

Trykkammer

I nogle tilfælde vil læger placere en påvirket person i et trykkammer. Denne behandling involverer at indånde ilt i et kammer med at meget højere tryk end det normale. Det fremskynder erstatningen af kulilte med ilt.

Sådan forebygges kulilteforgiftning

Ifølge Center for Disease Control and Prevention kan man tage de følgende forbehold:

 • Installér og vedligehold alle apparater, der anvender brændstof, ordentligt.
 • Tjek og rengør skorstene og brændeovne hvert år.
 • Få en kompetent tekniker til at tjekke dine ovne og varmtvandsapparater årligt.
 • Brug kun varmeapparater, der anvender brændstof, men ikke har noget udstødningssystem, når du er vågen. Hold øje med dem og prøv at bevare god ventilation i rummet.
 • Du skal regelmæssigt tjekke din bils udstødningssystem for fejl og blokeringer, især om vinteren.

Som det sidste og vigtigste bør man installere en batteridrevet kuliltealarm i sit hjem. Glem ikke at tjekke batterierne, hver gang uret stilles frem eller tilbage om efteråret og foråret. Hvis alarmen går igang, skal du forlade hjemmet og ringe til alarmcentralen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.