Hvad er en tensilontest, og hvad skal den bruges til?

En tensilontest hjælper med at diagnosticere myasthenia gravis. Det hjælper også med at vælge den mest passende dosis af behandlingen og følge op. Vi forklarer, hvordan det fungerer i denne artikel!
Hvad er en tensilontest, og hvad skal den bruges til?

Sidste ændring: 06 september, 2021

En tensilontest er en farmakologisk test. Den består af at injicere edrophonium chlorid, som er stoffer, der reagerer på transmission af nerveimpulser på muskulært niveau.

Formålet er at studere en patients muskeltræthed. Derfor ordinerer læger det til at diagnosticere og vurdere reaktionen på behandling af myasthenia gravis.

Denne test betragtes som effektiv og er den mest almindeligt anvendte test for denne sygdom. Den skal dog udføres med flere forholdsregler. I denne artikel forklarer vi, hvad en tensilontest er, og hvad den indebærer.

Hvad er en tensilontest?

Tensilontesten kaldes også Anticude®-testen. Disse navne varierer, fordi de refererer til lægemidlets mærkenavn.

Tensilon® er edrophonium chlorid, mens Anticude® er edrophonium bromid, som en udgivelse af Agència Valenciana de Salut forklarer. Disse lægemidler virker på det neuromuskulære niveau og forhindrer nedbrydning af acetylcholin, som er en neurotransmitter, der virker i den neuromuskulære plade.

Det vil sige i det område, hvor neuroner binder sig til muskelfibre for at stimulere dem. Ved at hæmme nedbrydningen af acetylcholin opstår en mere markant muskelstimulering.

Derfor består tensilontesten af at observere, hvilken reaktion der finder sted på muskulært niveau. Der er sygdomme, såsom myasthenia gravis, hvor der er ændringer i muskelfibrene på grund af acetylcholin. Derfor er det nyttigt at diagnosticere og overvåge denne sygdom.

En kvinde med en øm lægmuskel

Du kan være interesseret i: Alt om rygmusklernes anatomi

Hvornår er en tensilontest nødvendig?

Læger udfører normalt tensilontesten, når der er mistanke om, at patienten har myasthenia gravis. De bruger det også til at kontrollere dosis af lægemidler med anticholinesterase, når en diagnose af sygdommen allerede har fundet sted, og patienterne tager disse lægemidler som behandling.

Som forklaret i det ovenstående afsnit er det neuromuskulære system stedet, hvor nerver og muskelfibre kommunikerer. I dette område udskiller nerven en neurotransmitter ved navn acetylcholin, som binder sig til muskelreceptorer.

I myasthenia gravis producerer immunsystemet antistoffer, der blokerer eller ødelægger acetylcholinreceptorerne. Som følge heraf modtager musklen mindre stimulering. Derfor er der svaghed og hurtig muskeltræthed.

I myasthenia gravis forværres svagheden ved brug af den berørte muskel. Ifølge Mayo Clinic-specialister forbedres symptomerne med hvile.

Som årene går, udvikler symptomerne sig, og hvileperioder kompenserer ikke længere for svagheden. Mere end halvdelen af patienterne begynder at opleve tegn i øjenmusklerne. Derfor er to meget typiske symptomer hængende øjenlåg og dobbeltsyn.

Hvad gør edrophonium for myasthenia gravis?

Tensilontesten forårsager ingen nedbrydning af acetylcholin. Et enzym ved navn acetylcholinesterase er ansvarligt for denne nedbrydning. Da det ikke er nedbrudt, er der større koncentration. Derfor er muskelstimulation større.

Når en patient med myasthenia gravis gennemgår en tensitlontest, er musklerne mere kraftfulde. Desuden gør denne test det også muligt at vurdere, hvilken dosis der er den mest egnede behandling.

Du kan være interesseret i: Bevægelsesforstyrrelser: Alt om atetose

Forberedelse

Inden en tensilontest udføres, er det vigtigt at tage visse aspekter i betragtning. Lægen skal vide, hvilken medicin patienten tager, herunder kosttilskud eller andre naturlægemidler.

Årsagen er, at mange af disse stoffer kan påvirke resultatet. For eksempel er dem, der oftest ændrer tensilontesten, acetylcholinesterasehæmmere. Dette er lægemidler, der bruges til behandling af demens, såsom donepezil og rivastigmin.

Lægen vil rådgive om, hvorvidt patienten skal afbryde forbruget, inden testen gennemføres. Det er også muligt, at lægen kan pålægge nogle kostrestriktioner i løbet af dagene op til testen.

Hvordan udføres en tensilontest?

En læge udfører tensilontesten, og den finder normalt sted på en klinisk specialiseret i neurologi. Først placerer en specialist en intravenøs nål i patientens arm eller hånd.

Derefter injicerer de en lille mængde edrophonium gennem nålen. For at begynde at undersøge, om myasthenia gravis er til stede, beder lægen personen om at foretage gentagne bevægelser.

Som en artikel af Servizo Galego de Saúde forklarer, kan bevægelserne være med forskellige dele af kroppen. For eksempel at rejse sig fra en stol, lægge benene over kors, holde armene løftet. Testen studerer også stemmen og beder patienten om at tælle ned fra 100.

Under tensilontesten injiceres flere doser af lægemidlet. Dette tester, om musklen genvinder styrke efter hver injektion. Hvis den gør det, vil lægen stille en myasthenia gravis-diagnose.

Hvad betyder resultatet?

Resultaterne af en tensilontest er normalt umiddelbare. Som vi forklarede i det ovenstående afsnit, modtager patienten en myasthenia gravis-diagnose, hvis musklen genvinder en vis styrke efter hver injektion af edrophonium.

I nogle tilfælde er andre tests imidlertid nødvendige for at bekræfte diagnosen. I dette tilfælde, hvis edrophonium producerer en forbigående stimulation, betyder det, at sygdommen er blevet forværret. På den anden side, hvis injektion af lægemidlet svækker musklen, peger testen på en overdosis af anticholinesteraser.

En læge forbereder en injektion

Risici og anbefalinger

Eksperter anser tensilontesten for at være effektiv og sikker. Der er dog flere bivirkninger, der ofte forekommer. De er dog korte og varer normalt ikke mere end et par minutter.

Kvalme og mavesmerter er to af de mest almindelige effekter. Åndenød, svedtendens, svimmelhed og sløret syn kan også forekomme. Andre patienter oplever ryk i øjenlåg, øget savlen og endda besvimelse.

Som med enhver injektion kan injektionsstedet udvikle blå mærker. Ideelt set bør patienten lægge pres eller is på i løbet af de første 24 timer for at reducere hævelse.

Der er få tilfælde, hvor en tensilontest har alvorlige konsekvenser. Derfor anbefaler eksperter det ikke til personer med arytmier, lav puls eller arteriel hypotension.

Det samme gælder for patienter med søvnapnø og astma. Selvom der faktisk er begrænsede bivirkninger, kan en specialist i tilfælde, hvor ubehaget varer ved, administrere en atropininjektion for at omvende virkningerne.

Myasthenia gravis er hovedårsagen til denne test

En tensilontest er en nyttig test til at diagnosticere myasthenia gravis. Det er også nyttigt til overvågning af behandlingen af denne lidelse.

Problemer med lægemiddeldosering er almindelige. Det er vigtigt at teste disse patienter regelmæssigt for at undgå alvorlige komplikationer. Desuden anser eksperter denne test for at være sikker og effektiv, så længe den finder sted i et kontrolleret miljø.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.