Hvad betyder det, når min hud klør?

Har du nogensinde stoppet op og tænkt på, hvorfor vi bruger så meget af vores tid på at klø vores hud? Dette kan skyldes forskellige ting. Hvis du ønsker at kende svaret på spørgsmålet i titlen på denne artikel, så læs videre.
Hvad betyder det, når min hud klør?

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Uden at vide det, klør dine fingre og negle forskellige dele af kroppen. Imens du nu læser disse linjer, vil du sikkert begynde at gøre det, og være mere opmærksom på det. Du behøver ikke at lide af nogle af disse skavanker for at have kløende hud, og kradsning er en naturlig reaktion for kroppen (efter at have modtaget et signal fra hjernen) for at lette fornemmelsen.

Hvorfor klør huden?

I gennemsnit har vi 2 kvadratmeter (6 1/2 kvadratfod) hud, hvilket gør den til den mest omfattende organ i hele vores krop. Disse områder udsættes for mange eksterne påvirkninger på en direkte måde. Men ligesom andre dele af kroppen har huden har sine egne mekanismer til at forebygge sygdomme og forsvare sig imod, hvad den anser for en trussel.

Når huden klør “normalt” kaldes det kløe og er blot et advarselstegn, som kroppen giver os.

Hvad kan true vores hud? Alle typer af stimulanser, såsom støv i luften, kildning af hår eller tøj, et insekt, svedtendens, dufte fra blade eller blomster osv. Alt, der rører vores hud vækker receptorer, der sender alarm til hjernen, som derefter reagerer med en følelse: kløende hud.

Det kan være rigtig ubehageligt, når ens hud klør

Den kløe bliver lettet, når vi klør, men problemet er, at vi kan forværre situationen, hvis vores fingre eller negle er snavsede, for eksempel, eller hvis vi lægger for meget tryk mod huden. Hvis kløen er langt mere alvorlig eller det gør ondt, kan det være resultatet af en allergisk reaktion. En anden grund til, vi kan hele tiden kradser vores hud er, hvis vi er nervøse, ængstelige, stressede eller bekymrede.

Vigtigste årsager til kløende hud

 • Dehydrering
 • Dermatitis
 • Psoriasis
 • Rosacea
 • Overdreven sved
 • Manglende hygiejne
 • Hudirritation
 • Allergiske reaktioner
 • Anvendelse af stærke kemiske produkter
 • Insektbid
 • Mider og andre mikroorganismer
 • Stress
 • Nervøsitet
 • Angst
 • Bivirkninger af medicin
 • Lave temperaturer

Forskellige undersøgelser har vist at der er neuroner i hjernen med en konkret opgave: at angive, når noget er landet på vores hud og kunne give os problemer. I 2007 opdagede et hold videnskabsmænd fra University of Washington (USA) at vi har rene nerveceller, som kun er dedikeret til at styre følelsen af kløe. Forskningen blev udført af en biolog, en psykiater og en anæstesilæge og blev offentliggjort i tidsskriftet Science.

Den stimulus, som bliver produceret af kløe opsamles af nervefibrene som vi har i alle vores krop lige under huden. Disse sender et signal til hjernen via rygmarven. Det er her neuronerne får os til at indse, at der er noget, der giver os kløe. Disse nerveender er også ansvarlige for at rådgive os, når vi føler smerte.

At kradse eller ikke at kradse, det er spørgsmålet

Når vi kradser, reagerer vi faktisk automatisk på stimulus, som siger at der er noget generer os. Denne ubevidste signal fortæller os, at der er noget, der provokerer en irritation af huden. Når vi således kradser giver vi en følelse af lettelse til zonen, ved at fjerne det, der irriterer os. Med når kroppen ophører med at være i en alarmtilstand, sender den ikke længere signal for kløe.

Et andet resultat af kradse er at det distraherer os fra følelsen af kløe. Men vi ender med at stimulere et område, der er større end det, der klør, derfor kan vi faktisk sprede truslen og udvide kløen.

kløe3

Kløe er en reaktion på en stimulering, som vi ikke kan kontrollere, ligesom hoste eller nysen. Men det er godt at huske på, for eksempel, at det er bedre at forsøge at fjerne eller undgå de ting som giver os kløe.

På grundlag af et andet studie fra University of Wake Forest i Winston/Salem, Oregon (USA), analyserede en hudlæge med MRI-scanning (Magnetisk resonans) hvad der sker med hjernen, når vi kradser. Deltagerne skulle bruge en pensel til at kradse huden i 30 sekunder og derefter stoppe i 30 sekunder.

Til holdets overraskelse, opdagede de, at visse områder af hjernen, som er forbundet med ubehagelige minder og følelser, var dem, der blev “deaktiveret”, når man kradsede. Måske dette er grunden til at vi fik en følelse af lettelse og ro, når vi kradsede.

Hvad bevirker at huden klør mere om vinteren?

Mange mennesker oplever en stigning af kløende hud i de koldeste måneder af året. Dette skyldes, at huden bliver tør på grund af lave temperaturer, vind eller sne. Det bemærkes mest i hænderne og ansigtet, de områder, der har mest kontakt med kulden. Det kunne også skyldes det faktum, at vi bruger mere varmt vand end om sommeren. Denne temperaturændring udtørrer huden endnu mere og kan forårsage dermatitis hvis man også bruge sæber eller rengøringsmidler. Andre mulige årsager er brugen af ​​ekstra tøj, som forhindrer huden i at ånde som den skal eller kløende fornemmelse fra uld tøj eller tøj med tykke tråde.

En god måde at holde dig fra at skrabe og beskadige din hud er at anvende lidt is til det område, hvor det klør ved hjælp af et koldt kompres. Du kan også lægge en klud vædet i kamillete eller grøn ler som et plaster. Og glem endelig ikke de vidunderlige virkninger af aloe vera til huden.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.