Hvad skyldes smerter eller kløe i brysterne?

Det er vigtigt at kende årsagen til enhver kløe i brysterne, da det enten kan skyldes mindre ting, som den slags bh vi bruger, eller have mere alvorlige årsager.
Hvad skyldes smerter eller kløe i brysterne?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Brysterne er meget sarte, og når vi føler noget unormalt bør det sætte os i alarmberedskab. Kløe og/eller smerte i brysterne  er både meget almindelige symptomer men kan skyldes forskellige ting. Uanset den årsagen til smerter eller kløe i brysterne, er det vigtigt at rådføre dig med din læge. Kun hun kan give dig en passende diagnose og finde ud af, om der er et alvorligt problem.

Smerter og kløe i brysterne kan være noget du ikke skal bekymre dig om, eller det kan være noget meget alvorligt. Af denne grund er det vigtigt at have de mulige årsager til dette problem i tankerne, til regelmæssigt at undersøge brysterne selv og til at konsultere en læge, hvis du bemærker noget ud over det sædvanlige.

Mulige årsager til brystsmerter

Brystsmerter kan forekomme før eller efter din menstruation, og det er en reaktion på de   hormonale forandringer , der sker i denne cyklus. Hvis dette er tilfældet, er en god mulighed at slappe af brysterne med en massage, ved hjælp af æteriske olier af kæmpenatlysolie, angelika, kvan (alias vild selleri eller vild pastinak), Andes Maca eller salvie.

Smerter eller kløe i brysterne kan også være forårsaget af mastitis, en infektion, som ofte forekommer under amning. Dette problem stammer fra betændelse i brystvævet, der som regel er ledsaget af andre symptomer som feber og træthed. I disse tilfælde gives noget antibiotika under behandlingen, selv om det også kan behandles naturligt ved anvendelse af en te af for eksempel timian, som bør anvendes direkte over brystvorten.

Bryst selvundersøgelse

Endelig er en mulig årsag, som vi ikke må ignorere inflammatorisk brystkræft. Denne kræfttype er ikke almindelig, men når den forekommer, ledsages den som regel af symptomer som kløe, hævelse, smerte og rødmen i området, da brystet bliver fyldt med lymfevæske.  Hvis dette er tilfældet, kan en korrekt diagnose kun foretages af en specialist, samt passende behandling.

Mulige årsager til kløe i brysterne

Kløe i brysterne forekommer normalt som en allergisk reaktion på visse komponenter i kemiske produkter, såsom rengøringsmidler, deodoranter, parfumer og kemiske midler, der stammer fra de produkter, der har en vis form for kontakt med huden. Af denne grund  er det meget vigtigt at have i tankerne, hvilken type produkter kunne være i kontakt med huden, og som kan forårsage en allergisk reaktion.

Manglende hydrering i huden på ​​brysterne er en grund til at de kan kradse. Det er vigtigt at fugte denne del af huden med for eksempel planteolie, fugtighedscreme eller sheabutter.

sheabutter

Kløe i brysterne er også et af ​​de første tegn på graviditet. Dette symptom er normalt ledsaget med en let smerte der er forårsaget af forøget blodtilførsel til området, især i brystvorterne.  Dette symptom aftager normalt når kroppen bliver vant til det. Mens venter du kan behandle symptomerne ved at anvende kompres af Calendula (morgenfrue)-te.

Hvis kløen kun forekommer i en del eller i kun ét af brysterne, kunne årsagerne være i mælkekirtlen eller bindevævet.  Det er meget vigtigt at være opmærksom på andre symptomer såsom smerte, svulster eller knuder, ændringer i brystets form eller sekretion af væske fra brystvorten. Disse symptomer kan være tegn på en brystinfektion eller fibroadenoma, ondartede cyster eller svulster i brystet.

Endelig kunne kløe i brysterne skyldes en bh, der er for stram eller på grund af en bh, der er lavet af en form for stof, der forårsager en allergisk reaktion i huden. Hvis dine bryster klør og du har udelukket de tidligere årsager, bør du teste, om årsagen er din bh.

Behandling for brystsmerte og kløe

Der bør anvendes behandling for smerter og kløe i brysterne, afhængigt af den mulige årsag. Hvis problemet stammer fra huden, kan det være nok til at give det fugtighed for at reducere disse symptomer. Hvis symptomerne skyldes en infektion  eller et mere alvorligt problem,  er det vigtigt at konsultere din læge, da det er mest sandsyndigt at du vil få brug for en pillekur eller mere professionelle medicinske undersøgelser.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Powell RW. Breast Pain. In: Walker HK, Hall WD, Hurst JW, editors. Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations. 3rd edition. Boston: Butterworths; 1990. Chapter 169. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK277/
  • Breast pain. (2020). National Health Service. Available from: https://www.nhs.uk/conditions/breast-pain/
  • Wright, P. (2022). The Johns Hopkins University. Available from:https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/breast-pain-10-reasons-your-breasts-may-hurt#:~:text=Hormones%20are%20making%20your%20breasts,progesterone%20right%20before%20your%20period.
  • Knaysi G, Smith AR, Wilson JM, Wisniewski JA. The Skin as a Route of Allergen Exposure: Part II. Allergens and Role of the Microbiome and Environmental Exposures. Curr Allergy Asthma Rep. 2017 Jan;17(1):7. doi: 10.1007/s11882-017-0675-4. PMID: 28210979; PMCID: PMC6028931.
  • Kent JC, Ashton E, Hardwick CM, Rowan MK, Chia ES, Fairclough KA, Menon LL, Scott C, Mather-McCaw G, Navarro K, Geddes DT. Nipple Pain in Breastfeeding Mothers: Incidence, Causes and Treatments. Int J Environ Res Public Health. 2015 Sep 29;12(10):12247-63. doi: 10.3390/ijerph121012247. PMID: 26426034; PMCID: PMC4626966.
  • Jiménez E, Arroyo R, Cárdenas N, Marín M, Serrano P, Fernández L, Rodríguez JM. Mammary candidiasis: A medical condition without scientific evidence? PLoS One. 2017 Jul 13;12(7):e0181071. doi: 10.1371/journal.pone.0181071. PMID: 28704470; PMCID: PMC5509296.
  • Larson VA, Tang O, Ständer S, Kang S, Kwatra SG. Association between itch and cancer in 16,925 patients with pruritus: Experience at a tertiary care center. J Am Acad Dermatol. 2019 Apr;80(4):931-937. doi: 10.1016/j.jaad.2018.08.044. Epub 2018 Sep 11. PMID: 30217520; PMCID: PMC6907086.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.