Hvad bidrager bælgfrugter med i vores kost?

Tilføjelse af protein og bedre tarmtransit. Hvad er de andre fordele ved at spise bælgfrugter? Vi tager et kig på alle fordelene ved regelmæssigt indtag af bælgfrugter, så du kan inkludere disse fødevarer i din almindelige kost.
Hvad bidrager bælgfrugter med i vores kost?

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 16 september, 2022

Bælgfrugter er en type grøntsager, nærmere bestemt frø eller frugter fra planter. Blandt de mest almindelige og mest udbredte er bønner, sojabønner, linser og kikærter .

I lang tid troede man, at det var tilrådeligt at begrænse mængden af bælgfrugter i vores kost, fordi de kan få os til at tage på i vægt. Dette er imidlertid forkert. Det eneste, du bør overveje, er, at deres kulhydratindhold er højt, så du bør holde øje med de mængder, du indtager. På denne måde får du ikke noget problem med din vægt.

Sørg for altid kun at indtage den anbefalede mængde for din vægt og højde. Tag også hensyn til dit fysiske aktivitetsniveau.

1. Bælgfrugter i kosten giver store mængder vegetabilsk protein

Den første grund til at tilføje bælgfrugter til din kost er, at de indeholder store mængder vegetabilsk protein. Protein er afgørende for celleudvikling og opbygning af muskelmasse i kroppen, som det fremgår af en undersøgelse, der er offentliggjort i Nutrients.

Hvis du forsøger dig med en vegetarisk kost, enten af moralske eller sundhedsmæssige årsager, kan det være svært at tilføje protein. For at komme uden om denne vanskelighed kan du tilføje flere bælgfrugter!

Forskellige bælgfrugter

Dette indtag af vegetabilsk protein er også vigtigt, hvis du ønsker at sætte fart på dit stofskifte for at tabe dig. Årsagen er, at proteinrige diæter øger kroppens evne til at oxidere fedt efter at have spist. Dette er ifølge en undersøgelse offentliggjort i The American Journal of Clinical Nutrition .

2. Bælgfrugter kan hjælpe med at regulere din tarmaktivitet

Har du problemer med at fjerne toksiner og opretholde en korrekt tarmtransit? Den bedste måde at fremskynde tarmrensningen på er ved at indtage de rette mængder kostfibre. I denne forstand skal du vide, at når du inkluderer bælgfrugter i din kost, får du denne type fibre. For eksempel giver 200 gram kogte linser 16 gram fibre .

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Sådan kan man riste kikærter i ovnen

Dette vil hjælpe dig med at holde din idealvægt eller nå den hurtigere, når du forsøger at tabe dig. Husk, at nogle gange er disse ekstra kilo ikke rigtig akkumuleret fedt, men madrester eller væskeophobning, som ikke er blevet brugt af kroppen eller elimineret.

3. Du vil føle dig mæt med mindre mad

Ud over at tabe dig ved at forbedre tarmtransitten, vil tilføjelse af bælgfrugter til din kost hjælpe dig med at føle dig mæt i flere timer uden at overspise.

Dette er en effekt, der stammer fra de fibre, som de indeholder. Hvis du allerede har forsøgt at tabe dig, har du sikkert prøvet fødevarer som fuldkorn og frø (som f.eks. chia). En lige så enkel og økonomisk mulighed er at inkludere en portion bælgfrugter.

Det er bevist, at de personer, der spiser bønner regelmæssigt, har en meget lavere risiko for at udvikle fedme og tage på i vægt . Faktisk gav en undersøgelse, der fulgte næsten 1.500 deltagere i otte år, disse resultater.

4. De sænker kolesterolniveauet og forbedrer den kardiovaskulære sundhed

Læge holder et hjerte

En anden fordel ved at tilføje bælgfrugter til din kost er, at ved at indtage dem regelmæssigt kan dit LDL-kolesterolniveau sænkes . Dette er den type kolesterol, der forårsager skader på hjertet og er forbundet med fedme og alle de problemer, der følger med denne tilstand.

Du skal dog huske på, at det simple indtag af disse fødevarer ikke er nok til at holde dig sund. For at sikre et godt helbred er det vigtigt, at du inkluderer daglig motion og en ordentlig kost.

På denne måde vil du holde dit blodtryk, din inflammation og dit triglyceridniveau stabilt. Hvis du allerede har problemer med din kardiovaskulære sundhed, er det vigtigt, at du går til en specialist og følger deres anbefalinger.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Ernæringsstrategier til at reducere muskelbetændelse

5. Du vil hjælpe med at stabilisere dit blodsukkerniveau

Har du problemer med blodsukkeret? Er du blevet diagnosticeret med diabetes eller præ-diabetes? Det er meget almindelige problemer, der skyldes nutidens livsstil, som ofte omfatter forarbejdede fødevarer og for meget sukker.

Du skal dog vide, at inddragelse af naturlige og sunde fødevarer som f.eks. bælgfrugter er et godt alternativ til at kontrollere disse niveauer. Dette skyldes, at det glykæmiske og sukkerindekset i bælgfrugter er lavt.

Du skal blot huske at holde øje med de mængder, du indtager, selv om de indeholder få sukkerarter eller har et højt indhold af kulhydrater . Når du spiser bælgfrugter, skal du derfor sørge for, at du laver nok fysisk aktivitet.

Spis bælgfrugter for at forbedre dit helbred

Det ideelle tidspunkt at spise bælgfrugter på er om morgenen eller om eftermiddagen. Prøv at undgå dem om aftenen, da det er det tidspunkt, hvor du er mindre fysisk aktiv.

Hvad med dig? Hvad er dine yndlingsbælgfrugter? Uanset hvilke bælgfrugter du bedst kan lide, så husk, at det er vigtigt at indtage dem så naturligt som muligt.

Undgå dåsevarer og forarbejdede varianter og vælg sunde tilberedninger, hvor disse fødevarer er de primære ingredienser i retten. Husk, at et øget forbrug af disse produkter vil bidrage til at forbedre dit helbred.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Franzke B., Neubauer O., Cameron Smith D., Wagner KH., Dietary protein, muscle and physical function in the very old. Nutrients, 2018.
  • Paddon Jones D., Westman E., Mattes RD., Wolfe RR., et al., Protein, weight management, and satiety. Am J Clin Nutr, 2008. 87 (5): 1558-1561.
  • Papanikolaou Y., Fulgoni VL., Bean consumption is associated with greater nutrient intake, reduced systolic blood pressure, lower body weight, and a smaller waist circumference in adutls: results from the national health and nutrition examination survey 1999-2002. J Am Coll Nutr, 2008. 27(5): 569-76.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.