Kikærter med blæksprutter: En enkel og sund opskrift

Ved du, hvordan du inkluderer en god portion protein og fibre i din kost? Vi vil vise dig denne nemme opskrift på kikærter med blæksprutter!
Kikærter med blæksprutter: En enkel og sund opskrift
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Denne opskrift på kikærter med blæksprutter formår at levere vigtige næringsstoffer af høj kvalitet, så det anbefales i en sund kost.

Det er vigtigt at spise skaldyr med en vis hyppighed. Bælgfrugter anbefales også af eksperter.

Det, der skal tages i betragtning, er, at en af grundpillerne i en sund kost er variation. Jo bredere spektrum af fødevarer du spiser, jo bedre. Dette reducerer risikoen for underskud af essentielle næringsstoffer og hjælper med at holde din krop i topform.

Kikærter med blæksprutter

Inden vi går i gang med, hvordan man laver opskriften, vil vi tale om nogle af fordelene ved at spise denne ret. Først og fremmest skal vi understrege, hvor positivt det er at indtage bælgfrugter regelmæssigt. Disse produkter leverer kulhydrater af højeste kvalitet.

Derudover er kikærter kendetegnet ved indholdet af fiber. Dette stof modulerer appetitten og reducerer den. Det viser en undersøgelse offentliggjort i European Journal of Clinical Nutrition. På denne måde er det lettere at følge en kaloriefattig kostplan, der tillader effektiv kontrol af kropsvægten.

På den anden side skiller bælgfrugter sig ud for deres koncentration af mikronæringsstoffer. Blandt dem skiller jern sig ud, da det er et centralt substans for at forhindre anæmi. Imidlertid er absorptionen af det begrænset, især hvis det indtages med fiber.

Af denne grund anbefales indtaget af det sammen med C-vitamin for at øge optagelsen, ifølge forskning offentliggjort i JAMA.

Indholdet af proteiner med høj biologisk værdi skiller sig ud i blæksprutter. Disse næringsstoffer er afgørende for korrekt genopretning af væv.

Derudover leverer de fleste skaldyr en betydelig mængde jod. Dette mineral spiller en afgørende rolle i skjoldbruskkirtlens funktion. Dette bekræftes af en artikel offentliggjort i tidsskriftet Biological Trace Element Research.

Ristede kikærter

Find ud af mere: Syv fødevarer med jod, du bør tilføje til din kost

Ingredienser

  • 2 kartofler
  • Balsamicoeddike
  • 300 gram kikærter
  • Ekstra jomfru oliven olie
  • 1/2 kilo blæksprutte
  • Krydderier: Laurbærblade, oregano, salt, persille, hvidløgspulver og safran

Trin-for-trin instrukser

Du skal starte med at lægge kikærterne i blød i 24 timer. Den anden mulighed er at købe dem på dåse og klar til brug.

Når de er færdige med at ligge i blød, placerer du bælgfrugterne i en trykkoger i 15 eller 20 minutter fra det øjeblik, hvor ventilen går op. Derefter sætter du kikærterne og deres væde til side.

Dernæst skæres blæksprutterne i mellemstore stykker, krydres og sauteres i en gryde med ekstra jomfru olivenolie. Når de begynder at tage farve, tilsættes kikærterne, et par laurbærblade, hvidløg efter smag, en knivspids safran og et par skefulde eddike.

Hæld væden fra kikærterne i, indtil indholdet i gryden er dækket. Skræl kartoflerne og skær dem i små stykker, og kom dem også i gryden. Luk trykkogeren og kog i cirka 4 minutter fra det øjeblik, ventilen går op. Hvis du laver mad i en traditionel gryde, er det nødvendigt med en halv time mere.

Når tiden er gået, er kikærterne med blæksprutter klar til servering. De fungerer godt som hovedret, da de giver en god mængde næringsstoffer. De kan også spises som en ekstra ret efter en grøntsagsret.

Kogt blæksprutte på en tallerken med krydderurter og olivenolie

Tilbered kikærter med blæksprutter

Det er enkelt at tilberede kikærter med blæksprutter. Det er en meget nærende kombination, der ikke tager lang tid, hvis du har en trykkoger.

Derudover er der altid mulighed for at købe kikærterne, der allerede er kogte og på dåse. I dette tilfælde skal de inkorporeres ved afslutningen af tilberedningsprocessen, så det hele koger ved svag varme i cirka 5 minutter, så smagene bliver integreret.

Husk, at eksperter stærkt anbefaler, at bælgfrugter og skaldyr indgår i din kost. Det er godt at spise disse fødevarer mindst et par gange om ugen.

Husk endelig, at blæksprutter kan skiftes ud med andre lignende fødevarer, såsom rejer eller baby blæksprutter. Smagen af det endelige resultat vil blive lidt anderledes, men processen er den samme, bortset fra at de mindre stykker kræver en kortere tilberedningstid.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344. doi: 10.1038/s41430-018-0295-7. Epub 2018 Aug 30. PMID: 30166637.
  • Li N, Zhao G, Wu W, Zhang M, Liu W, Chen Q, Wang X. The Efficacy and Safety of Vitamin C for Iron Supplementation in Adult Patients With Iron Deficiency Anemia: A Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2020 Nov 2;3(11):e2023644. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2020.23644. PMID: 33136134; PMCID: PMC7607440.
  • Luo J, Hendryx M, Dinh P, He K. Association of Iodine and Iron with Thyroid Function. Biol Trace Elem Res. 2017 Sep;179(1):38-44. doi: 10.1007/s12011-017-0954-x. Epub 2017 Feb 3. PMID: 28160243.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.