Fordelene ved at spise fuldkornspasta

Fuldkornspasta skiller sig ud på grund af dets indhold af kostfibre. Regelmæssigt indtag er forbundet med en lavere risiko for diabetes og hjertekarsygdomme på mellem og lang sigt.
Fordelene ved at spise fuldkornspasta
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Kender du til fordelene ved at spise fuldkornspasta? Pasta er en af de mest populære fødevarer i hele verden. Det har gode organoleptiske egenskaber og giver betydelige mængder af energi. Det er også utrolig alsidigt.

Der anbefales, at man vælger fuldkornspasta, eftersom det har adskillige sundhedsmæssige fordele sammenlignet med raffineret eller hvid pasta. I denne artikel, vil vi forklare dets egenskaber og hvorfor du bør vælge det.

Fuldkornspasta er en kilde til fiber

Modsat hvidt pasta, indeholder fuldkornsudgaven en betydelig mængde fiber. Dette næringsstof er essentielt for mavetarmkanalens sundhed. Indtaget af dette substans er faktisk forbundet med tarmbakteriernes sundhed, ifølge en artikel udgivet i journalen Cell Host & Microbe.

Dette næringsstof hjælper også med at mindske risikoen for hjertekarsygdomme på mellem og lang sigt. Adskillige studier forbinder faktisk indtaget af fibre med en mindsket risiko for hjertekarsygdomme.

På den anden side, hjælper dette substans med at tilpasse lipiderne en smule, ved delvist at blokere optagelsen af kolesterol i tarmene.

Person spiser en portion pasta

Det producerer en større fornemmelse af mæthed

Fuldkornspasta har den fordel, at det fører til lavere stigninger i blodglukose og insulin, sammenlignet med den raffinerede variant. Dette mindsker sandsynligheden for at lide af reaktiv hypoglykæmi og øget appetit kort efter at have spist. Det er derfor, med sikkerhed, en bedre fødevare end den hvide variant, når det kommer til at inducere en mæthedsfornemmelse.

God håndtering af mæthedsmekanismen er vigtig for alle dem, der ønsker at tabe sig. En af grundene til, hvorfor folk dropper en kur, er på grund af angst for fødevarer. Det er primært på grund af dårlige valg af fødevarer, der fører til en konstant appetit.

At vælge fødevarer rige på fiber og med et lavt glykæmisk indeks hjælper med at inducere mæthed. Det kan derfor hjælpe en person med at undgå at spise indimellem måltider. Dette fører til et lavere antal af indtagede kalorier om dagen, hvilket påvirker ens kropsvægt positivt.

Fuldkornspasta er bedre for dit helbred

En anden fordel ved fuldkornspasta er dets minimale indvirkning på bugpytkirtlen. At spise denne fødevare lægger mindre pres på bugspytkirtlen, end hvidt pasta gør. Dette har flere fordele for sundheden, inklusiv en lavere risiko for insulinresistens.

Denne tilstand er perfekt grobund for udviklingen af type-2 diabetes. I dag, er eksperter klar over behovet for at undgå sygdomme forbundet med bugspytkirtlen. Diabetes er ofte forbundet med overvægt og udviklingen af hjertesygdomme.

Af den grund, er det, at skifte sit indtag af hvide kornsorter og mel ud med fuldkornsvariationerne, et skridt mod sundhed.

Ret med fuldkornspasta

Du vil måske også være interesseret i at læse: Anbefalede kulhydrater, der ikke feder

Det er et bedre valg til atleter

Mange atleter er vant til at spise pasta, før de træner eller konkurrerer. Fuldkornspasta er dog gavnligt i disse situationer. Denne fødevare lader blodsukkeret forblive stabilt, frem for at inducere højere og kortvarige stigninger.

Den primære konsekvens af dette faktum er en forsinkelse i fremkomsten af udmattethed. Derudover, kan det at mindske risikoen for reaktiv hypoglykæmi også være lig med forbedret ydeevne.

Af den grund, bør atleter undgå simpelt sukker og raffineret mel lige før en konkurrence. Fuldkornsris eller -pasta er fødevarer, der garanterer et korrekt og sikkert tilskud af energi.

Derfor bør du vælge fuldkornspasta

Fuldkornspasta har bestemte fordele i forhold til sin hvide modpart. De fleste af dem er forbundet med et større indhold af fiber. Dette øger den producerede mæthedsfornemmelse og regulerer stigninger i blodsukkeret, hvilket mindsker komplikationer forbundet med reaktiv hypoglykæmi.

Det er dog en fødevare rig på kulhydrater, som du ikke bør spise for meget af. Husk, at brune ris og fuldkornsquinoa er bedre kilder til dette næringsstof. På den anden side, bør vi understrege, at grundlaget for en god kost er variation. Det er derfor vigtigt, at du inkluderer forskellige typer af fødevarer i din kost.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Hartley L., May MD., Loveman E., Colquitt JL., Rees K., Dietary fibre for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2016.
  • Makki K., Deehan EC., Walter J., Backhed F., The impact of dietary fiber on gut microbiota in host health and disease. Cell Host Microbe, 2018. 23 (6): 705-715.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.