Sådan kan man riste kikærter i ovnen

Har du nogensinde prøvet at riste kikærter i ovnen? Vi skal lære dig at tilberede dem på en meget enkel måde, så du kan nyde dem fuldt ud.
Sådan kan man riste kikærter i ovnen
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Du kan riste kikærter i ovnen som en glimrende måde at forbedre deres organoleptiske egenskaber på. På denne måde bliver det lettere at inkludere bælgfrugter i din kost. Det er vigtigt at huske på, at eksperter anbefaler at indtage dem mindst en eller to gange om ugen.

Bælgfrugter er fødevarer, der skiller sig ud ved deres høje ernæringsmæssige tæthed. Det er dog vigtigt at tilberede dem på den rigtige måde. Ellers kan de forårsage fordøjelsesbesvær. Mennesker, der lider af hyppige tarmproblemer, kan opleve visse lidelser, såsom luft i maven.

Opskrift på at riste kikærter i ovnen

Vi giver dig trin-for-trin instrukser til, hvordan du skal riste kikærter i ovnen. Du skal huske på, at disse produkter skiller sig ud for deres høje fiberindhold. Dette element har evnen til at reducere forstoppelse, ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Alimentary Pharmacology & Therapeutics.

Ingredienser

  • En knivspids spidskommen
  • 1 tsk karry
  • Saften fra en halv citron
  • 2,5 dl rå kikærter
  • 1 tsk hvidløgspulver
  • 1 tsk sød paprika. Det er også muligt at bruge stærk paprika.
Tørrede kikærter og friske kikærter

Trin-for-trin instrukser til at riste kikærter

Det første, du skal gøre, er at lægge kikærterne i blød i 24 timer. På denne måde bliver de hydreret, og den efterfølgende madlavning er lettere. Det gør også fordøjelsen af bælgfrugterne lettere.

Når tiden er gået, forvarmes ovnen til 200 grader. Læg kikærterne i en skål, og tilsæt resten af ingredienserne under omrøring, så alt blandes.

Læg derefter kikærterne på en bageplade beklædt med bagepapir. Sørg for at placere dem midt i ovnen og rist dem i cirka 40 minutter.

Det er vigtigt at give en let ristning udenpå, så deres organoleptiske egenskaber forbedres. Når tiden er gået, er de klar til, at du kan nyde dem!

Idéer til at inkludere ristede kikærter i andre retter

En af fordelene ved at riste kikærter er, at de kan føjes til mange andre opskrifter og dermed forbedre det endelige resultat. Vi vil vise dig et par muligheder.

1. Salat med ristede kikærter

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i International Journal of Epidemiology er det vigtigt at øge forbruget af grøntsager, da dette reducerer risikoen for at udvikle komplekse sygdomme. Salat med ristede kikærter er en god måde at sikre et indtag af grøntsager på.

Tilberedelsen er meget enkel. I en skål kombineres salat, tomat, grillet kylling og peberfrugt. Tilsæt derefter de ristede kikærter. Tilberedningen kan endda ledsages af en sauce, selvom dette øger energitætheden.

Du kan også være interesseret i: Grøntsagscreme med champignoner, porrer og ingefær

2. Sauterede ristede kikærter

Ristede kikærter kan også indgå i et væld af sauterede retter med forskellige grøntsager. Et eksempel her er med spinat, svampe, asparges og bælgfrugter. Takket være denne form for ret sikres en god forsyning af antioxidanter.

Det er endda muligt at bruge fisk og skaldyr til tilberedning af denne type sauterede fødevarer, såsom rejer. De går godt til ristede kikærter, og peberfrugter kan tilføjes for at forbedre det endelige resultat endnu mere.

3. Man kan riste kikærter som snack til at spise mellem måltiderne

En anden fordel ved ristede kikærter er, at de kan spises mellem måltiderne som en snack. I dette tilfælde vil du få en sund snack med et højt fiber- og proteinindhold. Derudover er de fødevarer, der skiller sig ud for deres koncentration af essentielle mineraler, såsom jern.

De kan let transporteres, hvilket betyder, at de kan spises hvor som helst. Det er en mulighed, der sandsynligvis vil glæde hele familien, da den er meget sundere end en industriel ultraforarbejdet fødevare.

Resultatet af at riste kikærter

Man kan riste kikærter derhjemme

Det er let at riste kikærter. Du har bare brug for lidt tid til at sikre, at gennemblødnings- og bagningsprocesserne gennemføres problemfrit. Men selve processen er let.

Vi anbefaler, at du prøver denne opskrift for at nyde en anden måde at spise bælgfrugter på. Begræns ikke dig selv, når det kommer til at introducere ristede kikærter i andre retter, da de tilføjer et sprødt præg, der vil gå godt til næsten enhver ingrediens.

Husk, at bælgfrugter holder sig godt, både ved stuetemperatur og på køl. Det er vigtigt at opbevare dem i en lukket beholder, så de ikke mister deres tekstur eller bliver bløde med tiden.

Det kan interessere dig ...
Alt om kikærters egenskaber
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Alt om kikærters egenskaber

Kikærter er fyldte med vitaminer, mineraler og fibre. Læs mere her for at lære om kikærters egenskaber, og hvordan de forbedrer dit helbred.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16. doi: 10.1111/apt.13662. Epub 2016 May 12. PMID: 27170558.
  • Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, Fadnes LT, Keum N, Norat T, Greenwood DC, Riboli E, Vatten LJ, Tonstad S. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol. 2017 Jun 1;46(3):1029-1056. doi: 10.1093/ije/dyw319. PMID: 28338764; PMCID: PMC5837313.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.