Hvad bliver temperaturen ved VM, og hvordan vil det påvirke spillerne?

Hvordan kan du klare en sportskonkurrence på højeste niveau med temperaturer, der kan overstige 30 grader Celsius i visse kampe? Det er risikoen for fodboldspillere ved det forestående VM i fodbold.
Hvad bliver temperaturen ved VM, og hvordan vil det påvirke spillerne?
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 11 november, 2022

For første gang afholdes FIFA World Cup i Mellemøsten. Valget af det hidtil usete spillested Qatar har gjort det nødvendigt at flytte konkurrencen fra den traditionelle juni måned til november. Ellers ville temperaturen ved VM have været uudholdelig.

Ændringen af tidspunktet forhindrer dog ikke, at det bliver meget varmt under begivenheden. De høje temperaturer kan få konsekvenser for spillernes fysik. I denne artikel vil vi se nærmere på klimaet i Qatar og dets mulige virkninger på kroppen.

Hvordan vil temperaturen ved VM i Qatar være?

Hvis VM blev afholdt mellem juni og juli, som det normalt er tilfældet, ville spillerne skulle udholde temperaturer på omkring 45 °C og op til 50 °C. Det kan naturligvis ikke lade sig gøre! Derfor starter den store begivenhed officielt søndag den 20. november.

Det betyder dog ikke, at der er lave temperaturer i Qatar på denne tid af året. De er dog mere velegnede til fodbold end den kvælende sommervarme.

I Qatar begynder vinteren i december og slutter i marts. Resten af året har landet et sommerklima. Ud over varmen er luftfugtigheden høj, og vinden, kaldet “shamal”, kan blæse i kraftige vindstød og skabe støv- og sandstorme.

I de måneder, hvor den bedste sportskonkurrence spilles, vil temperaturen ved VM være mellem 20 °C og 30 °C. Flere kilder med speciale i meteorologi har dog forklaret i detaljer (artikel på spansk), at der selv om vinteren kan være dage, hvor denne maksimumstemperatur overskrides.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: Kylian Mbappé: Den næste store fodboldstjernes strenge trænings- og kostrutine

Teknologi til bekæmpelse af temperaturen ved VM

Stadion i Qatar

For at lette aktiviteterne for atleter, journalister og fans, der overværer kampene, vil stadions være udstyret med kølesystemer til at opretholde en moderat temperatur indenfor. Disse systemer vil blive drevet af solenergi.

Det skal bemærkes, at nogle kampe vil blive spillet tidligt, mellem kl. 13 og 18. Både solen og varmen er faktorer, som arrangørerne skal tage hensyn til.

Hvordan kan varmen påvirke spillerne?

Temperaturen ved VM kan indebære visse risici for spillerne, som sandsynligvis vil opleve en betydelig fysisk belastning. Dette gælder i endnu højere grad, hvis deres hold når langt, og konkurrenceperioden forlænges.

En af de største risici er dehydrering. Med varmen øges sveden, og dette medfører, at kroppen ikke kun mister vand, men også elektrolytter. Det er afgørende for at undgå skader og generelle helbredsproblemer at holde spillernes væskeniveauer stabile.

En anden potentiel fare er hedeslag. Dette opstår, når kropstemperaturen overstiger 40 °C, og kan have fatale konsekvenser på grund af tabet af væske og salte, der er vigtige for kroppens funktion.

Derfor er det bedst at blive på et sted med moderat temperatur og hydrere sig, hvis der er symptomer som rødme, svimmelhed, hovedpine og feber. For at undgå hedeslag er det tilrådeligt at reducere fysisk anstrengelse i perioder med høje temperaturer.

Da dette ikke altid er muligt for professionelle fodboldspillere, bør der træffes andre forholdsregler, f.eks. at bære passende tøj, drikke nok væske og ikke spise for meget, før man udsættes for varme.

Solens stråler: En anden risikofaktor ved VM

Afslutningsvis er solstik også en trussel, som man skal tage højde for. Selv om nogle af VM-stadionerne har en stor del af deres overflade dækket, er der på andre stadioner ikke overdækket.

Da solen i Qatar til tider er tæt på ved middagstid, vil spillerne være meget udsat for solstråling. Overdreven soleksponering kan forårsage problemer som f.eks. forbrændinger på huden og forstyrrelser i immunsystemet.

VM-pokalen

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvordan bruges kunstig intelligens i fodbold?

Vejret: Et ekstra krydderi til en historisk turnering

På det sportslige plan vil VM i Qatar helt sikkert gå over i fodboldens historiebøger. Ud over hvad der sker i de kampe, der spilles, er det næsten givet, at det bliver det sidste VM for spillere som Lionel Messi, Cristiano Ronaldo og sandsynligvis også Neymar.

Temperaturen ved VM vil også markere en næsten hidtil uset milepæl. Ligesom ved verdensmesterskaber, der spilles i den kolde vinter på den sydlige halvkugle i juni og juli – f.eks. Argentina i 1978 og Sydafrika i 2010 – vil de miljømæssige forhold påvirke mange forskellige aspekter af turneringen.

Der skal træffes de nødvendige forholdsregler for at minimere risiciene.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.