6 måder aircondition kan påvirke dit helbred på

Ligesom den almindelige forkølelse og ømme hals, kan overdreven brug af air condition påvirke dit velbefindende. Det er hovedsagligt fordi, det ikke er godt for dit helbred at være i et ekstremt tørt miljø.
6 måder aircondition kan påvirke dit helbred på

Skrevet af Óscar Dorado

Sidste ændring: 26 august, 2022

Selvom aircondition kan føles som din bedste ven om sommeren, kan det have skadelige konsekvenser for dit helbred, hvis du ikke er forsigtig.

Hænger sved og vægttab sammen?

6 måder aircondition kan påvirke dit helbred på

Nedenfor vil vi se på de mest almindeligge negative konsekvenser for dit helbred ved brug af aircondition.

1. Luftvejsproblemer på grund af aircondition

Det er vigtigt at indse, at enhver drastisk temperaturændring skader dit luftvejssystem. Derfor kan det give alvorlige problemer, hvis du bevæger dig fra varm til kold temperatur feks. på jobbet eller i supermarkedet.

På grund af luftcirkulationen kan du også være mere modtagelig overfor infektioner i luftvejene. Dette kan forårsage problemer som faryngitis eller halsbetændelse.

Faktisk findes der tilsyneladende bevis for, at personer, som opholder sig meget i miljøer med aircondition, har større risiko for at udvikle hals- og næseproblemer. Dermed er de mere tilbøjelige til at udvikle problemer som rhinitis.

2. Virusinfektioner på grund af aircondition

En meget almindelig konsekvens af air condition er spredningen af virale infektioner, som resulterer i svækkelse af immunforsvaret.

I et miljø med air condition bliver den kolde luft konstant genbrugt og forhindrer frisk luft i at trænge ind. Som resultat blæser den gamle luft bakterier og vira fra person til person.

Derfor er der større risiko for at få infektioner i rum med aircondition end i rum uden.

Læs også: Kurér mave-tarminfektioner med tre naturlægemidler

3. Dehydrering

Personer som tilbringer meget tid i rum med aircondition er naturligvis i større risiko for dehydrering. Eftersom en air condition opsamler for meget fugt, og folk ofte ikke drikker nok vand, bliver de dehydrerede.

Det er muligt, selvom temperaturen er koldere, fordi kroppen ikke føles varm og dermed ikke føler tørst. Ydermere føler kroppen mindre trang til at bevæge sig, hvis man befinder sig i et køligt rum med aircondition.

4. Hovedpine

Kvinde med hovedpine

Hovedpine er, uden tvivl, en af de mest almindelige bivirkninger ved aircondition. Dette er især sandt, hvis man misbruger en air condition, og man kan derfor nemt få hovedpine, eller endda migræne, i takt med at luften inde bliver værre.

Selvfølgelig øges risikoen for hovedpine også i takt med, at man dehydrerer. Dehydrering er ofte et overset problem, selvom det er en trigger for mange helbredsproblemer.

Læs også: De 5 former for lykke

5. Tørre øjne

Aircondition kan give tørre øjne, som igen kan føre til ømhed, kløe og irritation. Det er klart, at aircondition ikke direkte forårsager tørre øjne, men det hjælper ihvertfald ikke de personer, som i forvejen har dette problem.

Aircondition giver dårligt helbred for denne mand

Det gør blot tingene værre. Så hvis du lider af tørre øjne, er det bedst at holde sig fra miljøer med aircondition.

6. Aircondition nedsætter tolerancen for varme

Hvis du tilbringer meget tid i rum med aircondition, kan du udvikle en intolerance overfor varme. Dette er især almindeligt om sommeren.

Husk på, at kroppen kan blive stresset, når du flytter den fra det kolde kontor til den varme sommer udenfor. Den pludselige temperaturændring kan have negative konsekvenser for dit helbred.

For at opsummere, kan aircondition have alvorlige negative konsekvenser for helbredet. Derfor er det vigtigt at bruge det med omtanke og ikke overdrive.

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • American Society of Heating Refrigerating and Air Conditioning Engineers. (2009). Indoor environmental health. In ASHRAE Applications Handbook.
  • Garcia, G. J. M., Bailie, N., Martins, D. A., & Kimbell, J. S. (2007). Atrophic rhinitis: A CFD study of air conditioning in the nasal cavity. Journal of Applied Physiology103(3), 1082–1092.
  • Jones, A. P. (1999). Indoor air quality and health. Atmospheric Environment.
  • Yu, B. F., Hu, Z. B., Liu, M., Yang, H. L., Kong, Q. X., & Liu, Y. H. (2009). Review of research on air-conditioning systems and indoor air quality control for human health. International Journal of Refrigeration.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.