Tinnitus (ringen for ørerne): Årsager og behandlinger

Det er sent om aftenen, og du har lagt dig til rette under dynen. Pludselig hører du en forfærdelig summen eller pivelyd i et eller begge ører. Har du oplevet dette før? Eller... har du bemærket en generende lyde imens du prøver at have en samtale?
Tinnitus (ringen for ørerne): Årsager og behandlinger
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Lyde, der kommer fra dit hoved og ikke kan høres af andre, er en ekstern stimuli kaldet tinnitus, og det er noget, 90% af verdensbefolkningen på et tidspunkt har oplevet.

For nogle mennesker kan dette besynderlige fænomen blive et reelt problem, hvis det ikke går over, og det kan forstyrre deres dagligdag. Ifølge eksperter påvirker denne kroniske lidelse omkring 3% af befolkningen.

Hvorfor sker det? Hvad er den egentlige årsag til tinnitus? Og endnu vigtigere, kan tinnitus behandles?

Hvad er årsagerne til tinnitus?

Naturlig behandling af tinnitus

For det første skal vi gøre en vigtig ting klart: Tinnitus er ikke en sygdom, men et symptom på et bagvedliggende problem, som vi måske endnu ikke er klar over, hvad er. Selvom vi tidligere sagde, at tinnitus er noget næsten alle har “bemærket” før, så er det altid interessant at vide, hvad den ringen for ørerne skyldes, og forhindre det i at blive et problem i dagligdagen. Lad os se på det.

1. Pas på med spille højt musik i hovedtelefonerne

Dette er uden tvivl en vigtig advarsel til alle dem der har til vane at lytte til musik fra deres elektroniske enheder med en alt for høj volumen. Dette er garanteret sket for dig på et tidspunkt, måske imens du dyrker sport, eller når du lytter til musik fra dine hovedtelefoner, imens du går.

Når du fjerner hovedtelefonerne, hører du en ringen i ørerne, kortvarigt, men irriterende. Hvad er årsagen til dette? Dybest set er det en over-stimulering af hørenerven. Nogle gange kan det dog blive et problem, hvis vi udsætter vores ører for høje lyde meget ofte.

2. Vaskulære abnormaliteter i hoved og nakke

Nakkesmerter

Dette er en anelse besynderligt, men et reelt problem. Tinnitus forårsages af vibrationer i vævet omkring vores ører eller fra udfald i vores auditive system, hvor nerverne spiller en utrolig vigtig rolle. Nogle mennesker har små vaskulære abnormaliteter i musklerne omkring ørerne og kæben, og ofte efter et “piskesmæld” eller en lille sammentrækning i nakken, bemærker de disse irriterende lyde i det ene øre.

Normalt er det kun et midlertidigt problem, men nogle er mere tilbøjelige til at opleve det ofte på grund af deres ansigts anatomi og placeringen af ansigtsmuskler og nerver.

3. Ménières sygdom

Ménières sygdom er en sygdom, der påvirker det indre øre. Det forårsager inflammation, svimmelhed og tab at hørelse. Med denne form for sygdom har man en større tendens til at lide af tinnitus. Da Ménières sygdom er et alvorligt problem, kræver det specialister til at håndtere problemet, så du kan få den bedst mulige livskvalitet.

Generelt forårsager Ménières sygdom et progressivt tab af hørelsen, men i dag findes der en række behandlinger, der giver gode resultater.

4. Forhøjet blodtryk

Mange mennesker oplever tinnitus af én bestemt årsag: Når der er meget stille om natten, begynder de at høre en konstant pulserende lyd. Og endnu mere normalt er, at høre en summen eller noget, der lyder som strømmen fra en flod. Dette er vores blodtryk.

Hvis du oplever det tit, skal du kontakte din læge. Dette er et symptom, der aldrig bør overses.

5. Stress og angst

Langvarig stress og angst kan resulterer i en lang række sygdomme. Det kan endda forårsage noget så besynderligt som tinnitus. Det er vigtigt at vide, at der under stress genereres store muskelspændinger og de koncentreres ofte i ansigt- og kæbeområderne, hvilket for eksempel forårsager, at man skærer tænder og har en anspændt mund.

Så alle dem der lider af bruksisme skal også tage hensyn til, at de kan opleve denne ringen for ørerne.

Behandling af tinnitus

fordele ved ingefær

For at kunne behandle tinnitus korrekt, må vi først vide, hvad den skyldes.
Nogle gange er karudvidende medicin ordineret for at fremme en bedre blodcirkulation. Det bør dog altid være din læge, der tilbyder dig den bedste behandling, især hvis dit problem hænger sammen med forhøjet blodtryk eller hvis du for eksempel lider at andre alvorlige høreproblemer.

I tilfælde af, at du lider af stress og har bemærket, at du om natten skærer tænder og lider af bruksisme, er det en god ide at bruge en tandskinne, og starter med håndtere dine følelser og kilden til din stress.

I øjeblikket testes nogle interessante musik-terapier. Ideen er, at musikken får dig til at slappe af og dermed reducerer hyppigheden og intensiteten af din tinnitus. Der er for eksempel nogle, der finder stor lettelse ved at lytte til baggrundsstøj.

Kost er også en grundlæggende faktor. Hvorfor? En god kost hjælper med at undgå inflammation, forbedre blodcirkulationen og give en general balance i kroppen. Hvis du anvender afslappende terapier, vil du få en mere holistisk tilgang, og dermed få en bedre livskvalitet.

Noter dig disse ting, du bør gøre:

 • Fjern rødt kød og forarbejde fødevarer med tilsætningsstoffer fra din kost.
 • Spis ikke friturestegt eller stærk mad.
 • Drop salt og hvedemel.
 • Drik ikke alkohol eller kulsyreholdige drikke.
 • Øg dit indtag af frisk frugt og grøntsager, fuldkornsbrød og nødder.
 • Drik ingefærte.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Rubén Mühlberger. Tragos genéticos: 50 fórmulas para sanar tu cuerpo. Punto a Partes, 2018.
 • Jorge Pérez Calvo. Nutrición energética y salud: Bases para una alimentación con sentido. Penguin Random House Grupo Editorial España, 2016. 
 • Prevention Magazine Health Books. Prevention’s Healing with Vitamins: The Most Effective Vitamin and Mineral Treatments for Everyday Health Problems and Serious Disease. Rodale, 1999.
 • Curet, C., & Roitman, D. (2016). TINNITUS–EVALUACIÓN Y MANEJO. Revista Médica Clínica Las Condes, 27(6), 848-862. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0716864016301201
 • Sánchez, H. H. (2013). Reproductores de música personal y su influencia sobre la salud auditiva. Revista Cubana de Otorrinolaringología y Cirugía de Cabeza y Cuello, 1(2). http://revotorrino.sld.cu/index.php/otl/article/view/21
 • Huertas, M. D. M. C. (2013). Enfermedad de Meniere. Archivos de la Memoria. http://ciberindex.com/index.php/am/article/view/e10411
 • Saquicaray, A., & Del Pilar, M. (2012). Evaluación de la Actividad Antiinflamatoria de la Mezcla de Extractos Fluidos de Jengibre (Zingiber officinale), Tomillo (Thymus vulgaris L.), Romero(Bachelor’s thesis). http://dspace.espoch.edu.ec/handle/123456789/2003
 • Izquierdo Hernández, A., Armenteros Borrell, M., Lancés Cotilla, L., & Martín González, I. (2004). Alimentación saludable. Revista cubana de enfermería, 20(1), 1-1. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192004000100012

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.