Hvad er aerosolterapi? Få svaret her

Med aerosolterapi, kan en substans eller medikament blive deponeret i luftvejene og udføre en terapeutisk handling. Læs med for at lære mere!
Hvad er aerosolterapi? Få svaret her

Sidste ændring: 22 december, 2022

Aerosolterapi er et behandlingssystem, som giver mulighed for administrering af substanser eller medicin i form af aerosol gennem indånding. Læger anvender forstøvere som enheder til at administrere disse behandlinger. Overordnet, kan disse enheder omdanne en væske til aerosoler. Dermed, skaber de en fin damp, som patienten kan indånde.

Med aerosolterapi, kan en substans eller medicin blive deponeret i luftvejene og udføre sin terapeutiske handling.

Indikationer for aerosolterapi

Medicin til luftvejene

Overordnet, er den mest gængse indikation administrering af bronkodilatorer hos patienter med astma og KOL. Det anvendes dog også i behandlingen af andre sygdomme. Disse inkluderer cystisk fibrose, HIV og bronkiektasi.

Medicin, som kan blive administreret

Med aerosolterapi, kan medicinsk professionelle administrere:

 • Bronkodilatorer eller medicin med kortikosteroider.
 • Mukolytika til at hjælpe med at udskille slim.
 • Substanser såsom salvandsopløsning, der gør sekreterne mere flydende.
 • Antibiotika til at behandle infektioner i lungerne direkte.

Fordelene ved aerosolterapi

Overordnet, er den primære fordel ved aerosolterapi, at det giver mulighed for at administrere substanser eller medicin, så de kan komme i direkte kontakt med det ramte område i luftvejeneMan opnår derfor en hurtig effekt med lavere doseringer.

Derudover, har det typisk færre bivirkninger end systemisk administrering. Det indfører trods alt substansen eller medicinen direkte i bronkierne. Faktorer, som afgør deponeringen af et forstøvet stof i luftvejene, er partiklens størrelse.

Afhængig af typen af forstøvningen, kan der dog være bemærkelsesværdige forskelle i størrelsen på partiklerne og hastigheden og spredningen af dampen.

Her er faktorerne, som afhænger af patienten:

Risici og komplikationer

Overordnet, inkluderer nogle af de komplikationer, der kan opstå:

 • Kramper i bronkierne. Bronkierne bliver betændte og sammensnørede. Dette forårsager hoste og problemer med at trække vejret.
 • Infektioner på grund af kontaminering.
 • Hjertebanken eller øget blodtryk.
 • Tilbageholdelse af kuldioxid, hvilket typisk udskilles gennem udånding.

Administrering af aerosolterapi

Illustration af luftvejene

Patienter skal anvende forstøvere korrekt. Ellers, vil de ikke være effektive. Det er også meget vigtigt, at typen af forstøver, som patienten bruger, er passende til den nødvendige substans eller medicin til at behandle lidelsen.

Medicinen kan blive administreret med en ansigtsmaske hos patienter, der lider af ekstrem udmattelse eller stakåndethed. De kan også gøre dette, når der ikke er mulighed for at anvende en konventionel inhalator. Ofte, er dette tilfældet hos ældre eller akut syge patienter.

Patienten eller den medicinsk professionelle skal forberede medicinen korrekt. Man skal også have de nødvendige materialer. Derudover, bør man vaske sine hænder grundigt. For passende anvendelse, skal man følge instruktionerne for maskinen og anvende den præcise dosering af medicinen.

Hvis ens behandling inkluderer forskellige medikamenter eller substanser, skal man dog tage dem efter hinanden i denne rækkefølge:

 1. Brokodilatorer og/eller kortikosteroider.
 2. Substanser til at gøre sekreter flydende.
 3. Åndedrætsfysioterapi. Til at mobilisere og udskille sekreter.
 4. Antibiotika til at behandle infektioner i bronkierne.

Vær dog sikker på at tale med en læge, hvis du har nogen spørgsmål omkring dette.

Der rådes til at udføre aerosolterapi, mens man sidder ned. Gør dette med din ryg ret og hovedet tiltet bagover. På den måde, kan du forhindre, at dampen trænger ind i uønskede områder. Som det sidste, skal du rengøre og desinficere maskinen og materialerne efter hver anvendelse.

Typer af forstøvere

Overordnet, er der tre grundlæggende typer af forstøvere.

Astmamedicin som en del af aerosolterapi
 • Ultralyd. Dampen er produceret ved at vibrere en piezoelektrisk krystal. De er dog kun passende til at forstøve vand og saltvandsopløsninger under forskellige koncentrationer.
 • Stråle. Disse består af et forstøvningskammer, som skaber en damp med en luftstrøm. Overordnet, er de passende til at forstøve bronkodilatorer, anti-inflammatoriske midler, saltvandsopløsning af forskellige koncentrationer, mukolytka og antibiotika.
 • Vibrerende net-forstøver. Dampen bliver skabt ved at føre væsken, der skal forstøves, gennem hullerne i nettet. Overordnet, er det perfekt til at forstøve antibiotika. Dette skyldes, at de giver en større deponering i lungerne og mindre tab af medicin.

Konklusion

For effektiv behandling med aerosolterapi, skal man overordnet følge sin læges instrukser.

Hvis man bliver nødt til at anvende flere medikamenter, skal man tage dem efter hinanden på forsigtig vis. Man skal også være meget forsigtig og rengøre og desinficere forstøveren. Ligeledes, er det lige så vigtigt at udøve passende mundhygiejne. Det hjælper med at fjerne eventuelle rester af medicinen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Hess, D., Myers, T., & Rau, J. (2013). Una Guia De Dispositivos Para Aerosolterapia. American Association for Respiratory Care.

 • Rodríguez, G., Fuentes, M., & Perea, P. (2013). Administración Medicamentos Por Nebulización. Junta de Andalucía.

 • Moreno, M. Y. V. (2015). GUIA DE AEROSOLTERAPIA. Respira.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.